Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Израел бомбардира Северна Газа

Снимка: EPA/ATEF SAFADI

Израел бомбардира Северна Газа през нощта в едни от най-тежките обстрели от седмици, паникьосвайки жителите и превръщайки в руини район, от който израелската армия преди това е изтеглила войските си, казаха жители във вторник, цитирани от „Ройтерс“.

Танкове нахлуха отново източно от Бейт Ханун в северния край на ивицата Газа, въпреки че не са навлезли далеч в града, казаха жители и медии на Хамас. Стрелба достигна до някои училища, където се приютяват разселени жители.

В Израел, където правителствени служби и предприятия бяха затворени, за да отпразнуват еврейския празник Пасха, в южните гранични градове прозвучаха сигнали ракетни атаки, въпреки че не се съобщава за жертви.

Въоръженото крило на „Ислямски джихад“, група, съюзник на „Хамас“, пое отговорност за ракетните атаки срещу Сдерот и Нир Ам, което показва, че бойците все още са били в състояние да ги изстрелят почти 200 дни от началото на войната, която е изравнила със земята големи участъци от анклава и е разселила почти всичките му 2,3 милиона души.

Израелската армия каза, че ракетите, изстреляни през нощта в Израел, са дошли от северната част на Газа. Армията е унищожила ракетни установки и убила няколко екстремисти, в това, което нарече „насочени и прецизниудари.

Върховният представител на ООН по правата на човека Фолкер Тюрк във вторник осъди неотдавнашните удари срещу Газа, като каза, че те са убили главно жени и деца.

Той също така повтори предупреждението към Израел да не изпълнява планираното си нападение срещу Рафах на юг, тъй като това може да доведе до „по-нататъшни зверски престъпления„.

Израел твърди, че Рафах, на границата с Египет и където се укриват повече от милион разселени цивилни, е последният бастион на няколко батальона на Хамас.

Подновяването на обстрела и бомбардирането на Северна Газа идва почти четири месеца след като израелската армия обяви, че изтегля войските си там, заявявайки, че „Хамас“ вече не контролира тези райони.

Този месец Израел също изтегли по-голямата част от силите си в южната част на Газа. Но усилията за постигане на прекратяване на огъня се провалиха, а израелските бомбардировки и нападения на територията, откъдето войските му са се изтеглили, затрудняват завръщането на разселените жители на Газа в изоставените домове. Израел също удари южния град Хан Юнис във вторник, ден след като танкове нахлуха в източните части на този град.

Израел твърди, че се стреми да изкорени Хамас, който контролира анклава, след нападение от въоръжени групировки на 7 октомври, убивайки 1200 и вземайки 253 заложници от израелските преброители.

В ивицата Газа военните удари на Израел убиха 32 палестинци и раниха 59 други през последните 24 часа, съобщиха палестинските здравни власти. Те казват, че повече от 34 000 души са били убити в седеммесечната война, като хиляди други тела все още не са открити.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Велика събота е

Днес православната църква отбелязва Велика събота. Това е последният...

НАТО праща консултантски мисии в Близкия изток и Африка

НАТО обмисля да изпрати консултантски мисии в областта на сигурността...

В Австрия задържаха българин за трафик на нелегални мигранти

Полицията във Фьозендорф, провинция Долна Австрия, спря специално преустроен...

Доброволците от руската армия са пушечното месо в Украйна

Кремъл продължава да използва и затворници

Националната служба за охрана с мерки за сигурност в София на 4 и на 6 май

На 4 май, Велика събота, Националната служба за охрана...

Една година от масовата стрелба в белградско училище

На днешния ден преди една година тринадесетгодишният К. К. откри...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Мегапроект за добив на газ в Румъния застрашава и родното Черноморие?

"Грийнпийс" - България алармира за опасен газов проект в...

Иранските власти ще освободят екипажа на задържания кораб MSC Aries

Екипажът на задържания кораб, който плаваше под португалски флаг,...

Лазаровден е

Днес православните християни отбелязват Лазаровден. В основата за празника...

Поставиха журналиста от Forbes Сергей Мингазов под домашен арест

Руски съд нареди журналиста от руското издание на Forbes...

Националната служба за охрана с мерки за сигурност в София на 4 и на 6 май

На 4 май, Велика събота, Националната служба за охрана...

„Ислямска държава“ пое отговорност за атентата в Афганистан

Групировката "Ислямска държава" (ДАЕШ) пое отговорност за смъртоносната стрелба...

Петър Волгин: ЕС прилича на сграда, която някога е била красива, но днес е запусната

Петър Волгин е журналист и дългогодишен радиоводещ в БНР,...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img