Реклама

https://www.gerb.bg/bg

МВФ предупреждава за икономическите рискове от военните конфликти

Снимка: iStock by Getty Images

Международният валутен фонд (МВФ) в петък не успя да издаде съвместно комюнике на фона на разногласия относно войните в Близкия изток и Украйна. Вместо това избра изявление на председателя на организацията, което признава икономическите рискове, породени от конфликтите, съобщава „Ройтерс“.

Членовете на Международната валутна и финансова комисия обсъдиха глобалното макроикономическо и финансово въздействие на настоящите войни и конфликти, включително войната в Украйна, хуманитарната криза в Газа, както и прекъсванията на корабоплаването в Червено море„, се казва в изявление на министъра на финансите на Саудитска Арабия Мохамед Ал-Джадан.

Комисията няма за задача разрешаване на геополитически въпроси и въпроси, свързани със сигурността, но тези ситуации имат значително въздействие върху световната икономика. Днешната ера не трябва да бъде на войни и конфликти.  Геополитическата фрагментация на глобалната икономика като цяло води до отрицателни въздействия, но някои страни се възползват от диверсификацията на веригите за доставки, които са част от тази тенденция, се казва в изявлението.

Това, което искаме, е свят, в който растежът е по-силен, жизненият стандарт е по-висок и страните с ниски доходи не падат. Свят, който е по-устойчив на шоковите ситуации, които ще продължат да се случват„, заяви тя.

Тя призова страните да „довършат работата“ по укротяването на инфлацията, като същевременно продължават да възстановяват фискалните буфери, които бяха изчерпани от пандемията COVID-19 и последвалата криза с разходите за живот.

Управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева каза, че пролетните срещи на МВФ и Световната банка тази седмица във Вашингтон са били фокусирани върху изграждането на по-голяма устойчивост на световната икономика.

Припомняме, че по-рано тази седмица МВФ призова страните да ограничат фискалните разходи и да възстановят „буферите“ в икономиките си, но каза, че това може да се окаже трудно в годината на най-важните избори в света – в ЕС, САЩ, Русия, Индия, Пакистан, Турция и други.

Рекордните 88 държави, в които живее повече от половината от световното население, са провели или провеждат национални избори през 2024 г., каза МВФ, отбелязвайки, че правителствата са склонни да харчат повече и да облагат с по-малко данъци по време на изборните години.

Най-острият риск за публичните финанси възниква от рекордния брой избори, насрочени за 2024 г., заради което тя беше наречена „Голямата изборна година„, каза МВФ в публикуваниия от Фонда „Фискален монитор“.

Съединените щати ще проведат своите президентски и законодателни избори през ноември, докато избирателите в Индия ще започнат да гласуват по-късно този месец. Тайван, Португалия, Русия и Турция вече проведоха избори.

МВФ каза, че превишаването на бюджета често е вероятно в годините на избори, риск, засилен от увеличеното търсене на социални разходи. В него се казва, че дефицитите в изборните години са имали тенденция да надвишават прогнозите с 0,4 процентни пункта от БВП в сравнение с годините без избори.

Забавящите се перспективи за растеж и все още високите лихвени проценти допълнително ще ограничат фискалното пространство в повечето икономики, се казва в доклада.

МВФ заяви във вторник, че световната икономика е настроена за още една година на бавен, но стабилен растеж, като прогнозира растеж на глобалния реален БВП от 3,2% за 2024 г. и 2025 г. – същият темп като през 2023 г.

Нововъзникващите пазарни икономики и развиващите се икономики биха могли да увеличат данъчните приходи чрез подобряване на данъчните си системи, разширяване на данъчните им основи и укрепване на институционалния капацитет – което заедно осигурява допълнителен добив от 9% от БВП, каза МВФ.

Без решителни усилия за намаляване на дефицитите, МВФ каза, че публичният дълг ще продължи да нараства в много страни, като глобалният публичен дълг се очаква да достигне 99% от БВП до 2029 г. Увеличението ще се дължи на Китай и Съединените щати, където публичният дълг е се очаква да надмине историческите върхове.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

The Hill: Русия изпусна момента за голям пробив на фронта

В момента Русия използва всички свои сили, за да...

Байдън: Студентите могат да протестират, но не и да правят безредици

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че студентските демонстрации...

Скупщината подкрепи новото правителство на Сърбия

Скупщината - парламентът на Сърбия, одобри новото правителство, оглавявано...

„Галъп“: Църквата ни традиционно се ползва с високо доверие

Църквата е сред институциите, които традиционно се ползват с...

Кои са възможните кандидати за нов Патриарх?

За втори път в най-новата ни църковна история ще...

Русия излага трофейни западни оръжия от Украйна преди 9 май

Западни танкове и военна техника, заловени от руските сили...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Петима попаднаха в ареста след гонки с полицията в Софийско

Петима мъже са попаднали в арест след гонки с...

Радев: Здравеопазването не трябва да се развива като нечий бизнес

Здравеопазването, особено детското, трябва да се развива като държавен...

Португалското правителство отказва да плаща репарации за колониалните престъпления

Правителството на Португалия отказа да изплащането на репарации за...

От 1 ноември Путин затяга мерките за новобранците

Призовката ще се връчва по електронен път

Блинкън: Путин трябва да признае суверенитета, териториалната цялост и независимостtа на Украйна

Краят на руско-украинския конфликт зависи до голяма степен от руския...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img