https://www.gerb.bg/bg

Байдън: Студентите могат да протестират, но не и да правят безредици

Президентът на САЩ Джо Байдън , снимка: EPA/CHRIS KLEPONIS

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че студентските демонстрации в американските университети в подкрепа на палестинците няма да доведат до промяна в политиката му към региона на Близкия изток.

Разбирам, че хората изпитват силни емоции по този въпрос и имат своите убеждения. В Съединените щати ние защитаваме и уважаваме правото им да изразяват мнение, но това не означава всепозволеност. Това трябва да става без насилие, без разрушение, без омраза и в рамките на закона„, заяви Байдън, цитиран от АФП.

На въпроса дали протестите са го накарали да промени политиката си по отношение на региона на Близкия изток, Байдън отговори: „Не„.

Байдън заяви също така, че никъде в САЩ няма място за антисемитизъм и заплахи към еврейски студенти, както няма място и за ислямофобия и други форми на дискриминация.

Протестите в американските университети започнаха преди около две седмици. В тях участват предимно пропалестински настроени студенти, които не са съгласни с ръководствата на учебните заведения. Младежите излизат на демонстрации в десетки американски университети и изискват от ръководствата да прекъснат всякакви връзки с Израел или компании, свързани с конфликта в ивицата Газа.

От началото на протестите вече са задържани над 1000 души. Най-активните демонстрации се провеждат в Колумбийския университет, Градския университет на Ню Йорк, Калифорнийския университет, Аризонския университет, Тексаския университет и др. Почти навсякъде има сблъсъци с полицията, като в някои случаи служителите на реда използват несмъртоносни сълзотворни и гумени куршуми.

В същото време американските медии отбелязват, че студентските протести могат да повлияят на съдбата на Байдън на президентските избори през ноември 2024 г. Така някои конгресмени от Демократическата партия вече изразяват опасения, че американската младеж, която напоследък не е била ентусиазирана от Байдън, може окончателно да се разочарова от него заради нежеланието на президента да помага активно на палестинците.

Съперниците на Байдън от Републиканската партия също подхванаха темата на протестите, виждайки възможност да критикуват това, което смятат за прекалено произраелска политика на американския президент.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Северна Корея пак изстреля балистични ракети

Северна Корея изстреля множество балистични ракети с малък обсег...

Само в News24sofia.eu! Младеж от ромски произход продава онлайн полицейски униформи (ВИДЕО)

https://youtu.be/DYE1c0UPJQo Младеж от ромски произход продава онлайн полицейски униформи, алармира...

Задържаха контрабандни плюшени покемони

10000 контрабандни покемона задържаха на Митнически пункт Оряхово. Димитър Каменов,...

Военна прокуратура води разследването на катастрофата с НСО

Тепърва ще се установява скоростта на автомобилите

Големи френски полицейски подкрепления се разполагат в Нова Каледония

Подкрепления на френската полиция започнаха да пристигат в Нова...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

След войната само една трета от украинските бежанци ще се върнат в Украйна

Само една трета от украинските бежанци ще се върнат...

Великобритания обвини 3 души в подпомагане на чужди разнувателни служби

Великобритания обвини трима мъже в предполагаемо подпомагане на разузнавателните...

„Топлофикация София“ предлага по-ниски цени на парното и топлата вода от 1 юли

"Топлофикация София" предлага по-ниски цени на топлата вода и...

Премазаха от бой в затвора двойния убиец от дискотека „Соло“

Изтърпяващият от 2 месеца доживотна присъда в Пловдивския затвор...

ЕС ограничава със закон въглеродните емисии от камионите

Страните от Европейския съюз дадоха окончателното си одобрение в...

Без инциденти завърши протестът в Тбилиси

Опозицията не приема проруски закон

Съдът постанови да се прекрати промяната на движението в центъра на София

Административен съд София - град постанови да бъдат безусловно...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg