https://www.gerb.bg/bg

Ковачевски и Шарл Мишел проведоха „труден, но откровен“ разговор за еврочленството на РСМ

Парламентът ще реши дали Северна Македония ще започне преговори за членство в Европейския съюз. Това заяви македонският премиер Димитър Ковачевски след срещата си в Скопие с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, съобщава БГНЕС.

Той посочи, че правителството ще изпрати до депутатите европейското предложение, двустранният протокол и още един документ, като това ще стане, след като приключат политическите консултации.

Мишел беше много ясен, че може да започнем веднага преговори. Парламентът в крайна сметка ще реши дали ще започнем преговори и какви решения ще вземе по този въпрос„, коментира Ковачевски.

На днешното правителствено заседание не е обсъждано френското предложение и всеки гражданин на страната може да го види, защото то е публично.

Македонският премиер благодари на Европейската комисия за европейското предложение за преговорната рамка като основа за започване на преговори за членство в ЕС. Той отбеляза, че предложението е съгласувано със защитата на държавните интереси в спора с България.

Отговорно защитаваме националните интереси в страната и в чужбина. От нас зависи да приемем това предложение и нашите граждани да живеят достойно, по европейски стандарти. Това, което получихме с френското предложение и за което от години се борим, е чиста формулировка за македонския език. Ние, македонците, сме горди с нашата история, с нашия език, с нашата идентичност. Никой няма да може да асимилира македонския народ„, категоричен бе той.

От своя страна председателят на Европейския съвет Шарл Мишел определи като труден, но откровен разговора си с премиера на Северна Македония.

Той подчерта, че Европа ще има по-добро бъдеще със Западните Балкани в ЕС. По негови думи принципът на добросъседски отношения е основен принцип в ЕС, който важи за всички държави от Западните Балкани.

да“ на ЕС, „да“ за нашите деца. Реформите в страната ще ви доближат до ЕС, ще осигурят просперитет и стабилност. Може да разчитате на нашето уважение и лоялност. Само заедно може да се справяме с предизвикателствата и да решим най-големите пречки„, изтъкна Мишел. През последните дни в столицата Скопие има протести срещу европейското бъдеще на страната. Тълпата скандира антиевропейски и антибългарски лозунги, съдържащи обиди и ругатни. Протест се очаква и тази вечер.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

„Гардиън“: Предизвикателствата пред Иран

Катастрофата с хеликоптера на иранския президент Ебрахим Раиси се...

The Atlantic: Президентът на Иран е мъртъв

Иранският президент Ебрахим Раиси е мъртъв и сега властите...

„Хамас“ публикува изявление след „болезнения инцидент“

"Хамас" публикува изявление след катастрофата с хеликоптера на иранския...

С какъв хеликоптер може да е пътувал Раиси?

Иранският президент и външният министър все още са в...

Турция и Саудитска Арабия са готови да помагат на Иран

Властите издирват хеликоптера на президента Раиси

Би Би Си: Какво означава „твърдо кацане“ в авиацията?

Терминът се използва основно от руските медии

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Повдигнаха обвинения на трима мъже за разпространение на наркотици във Варна

Повдигнаха обвинения на трима мъже за разпространение на наркотици,...

Редица страни поискаха израелската ПВО след успеха ѝ при атаката на Иран

Израелските ПВО системи "Стрела" (Arrow) спомогнаха за осуетяването на...

Кораб е ударен в Червено море

Той е претърпял леки щети

Първо в News24sofia.eu! Певецът Емрах лети с 220 км/ч! (ВИДЕО)

Това далеч не е първият път, в който младият изпълнител се хвали с високи скорости

Намериха тленни останки край Ботевград, разследват версията за тежко убийство

Във вторник мъж от село Новачене бил обявен за издирване

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg