https://www.gerb.bg/bg

Лидерите на ЕС: Поне 78% да имат работа, 60% от възрастните да се обучават

Снимка: архив EPA

Лидерите на Европа искат поне 78 на сто от хората между 20 и 64 години да имат работа – това е една от целите на общността целите до 2030 г., заложени в подписания в Порто социален ангажимент. Документът беше приет от европейските лидери, участвали в срещата в португалския град – те подкрепиха плана за действие на Европейската комисия по Европейския стълб на социалните права, съобщи БНР.

Социалният ангажимент предвижда също до 2030 г. поне 60 на сто от всички възрастни хора да бъдат обучавани всяка година, както и броят на хората в риск от бедност или социално изключване да бъде намален поне с 15 милиона, сред които най-малко 5 милиона деца. Ангажиментът бе поет в присъствието на председателите на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, на Европейския съвет Шарл Мишел и на Европейския парламент Давид Сасоли.

Наистина, преди 5 години в Гьотеборг ние проведохме първата социална среща на върха и заложихме принципите. Но сега, съвсем за първи път, не само всички социални партньори присъстваха тук, но и подписаха ангажимента. Така че не става дума само за принципи, които също са важни, а за действия, както и за резултати, които да се дадат на хората.“ – подчерта Фон дер Лайен.

Тя уточни, че обучението е необходимо във връзка с промяната на работните места заради зеления и дигиталния преход. Председателката на ЕК определи механизма за възстановяване от пандемията от COVID-19 „Следващо поколение ЕС“ като „по-голям от плана „Маршал„, който е в размер на 750 милиарда евро.

Тя отново призова страните-членки да ратифицират споразумението за собствените ресурси, за да може той да бъде задействан.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел заяви, че за втори път след срещата в Гьотеборг през есента на 2017 г. европейските лидери имат възможност да изпратят много силен сигнал, че повече от когато и да било социална Европа трябва да се превърне в реалност.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Би Би Си: Какво означава „твърдо кацане“ в авиацията?

Иранските държавни медии използват израза "твърдо кацане", за да...

Здравният министър отрече за лобистки натиск за частната болница „Мама и аз“

"Категорично нямаше лобистки натиск за разрешаване строежа на частната...

Военен камион се заби в бус с туристи на АМ „Тракия“

Шофьорът на камиона обяснил, че спирачките му отказали

Кола блъсна и уби пешеходец във Варна

Автомобилът и жертвата са паднали в строителен изкоп

Няма да има съществено увеличение на цената на тока

Съществено поскъпване на цената на тока за битовите потребители...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Във Варна акостира корабът, причинил инцидента с потъналия Mohammed-Z

Пътуващ за Варна кораб, превозващ тръби, е ударил потъналия...

Единадесет души загинаха при престрелка в мексиканския щат Чиапас

Единадесет души загинаха при престрелка в южния мексикански щат...

Мицотакис не закъсня с отговора си на провокацията на новия президент на РСМ

Гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис не закъсня с реакцията си...

Прокуратура вдига мерките срещу Васил Божков срещу 500 000 лв. гаранция

Решението на Апелативния съд се очаква тази седмица

Ракета на „Хизбула“ уби израелец, но и рани петима войници

При нападение с противотанкова ракета на "Хизбула" в Западна...

Моторист без книжка се заби в трактор край Кнежа с мотор без номер

36-годишен мъж без книжка е катастрофирал вчера с нерегистриран...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg