https://www.gerb.bg/bg

„Левицата“ отрича да се прави проект около Радев

Снимка: пресцентър „Левицата“

Политическото обединение „Левицата“ събра 2000 подписа за свикване на национален референдум за запазване на 3 март като национален празник на Република България.

Предисторията – едно от основните искания на „Продължаваме промяната/Демократична България“ за промени в Конституцията бе именно смяната на сегашния национален празник с 24 май, тъй като според „добрите сили“ датата била „разделяща“. В последствие обаче другите две партии, крепящи „некоалицията“ – ГЕРБ и ДПС, се отказаха от тази идея и заявиха подкрепа за оставането на 3 март.

На специално събитие в централата на партия АБВ, сега част от „Левицата“ подписите бяха предадени на академик Иван Юхновски, който е сред основните лица в инициативния комитет зад проектореферендума.

С голяма енергия и желание и най-вече убеденост, че това е кауза, зад която всички стоим и ще продължим да събираме активно нови до края на периода (крайният срок за събиране на подписи е 21 декември – бел.ред.)„, заяви Пламена Заячка от АБВ.

Няма да измисляме нова история, макар и мнозина да се наредиха в тази редица, които иска да променя историята. Защото фактите са факти, може някои да се опитват да ги променят в името на някаква конюнктура, но сърцето на народа не може да се промени„, каза в рамките на официалната част академик Юхновски.

На въпрос на той бе категоричен – подписката трябва да продължи въпреки заявленията на ГЕРБ и ДПС, че не искат смяна на датата на националния празник.

Политическият живот в България се характеризира с прекалена неустойчивост, нещата се променят по най-неочакван начин. А освен това от една такава благородна подписка, от един такъв преглед на патриотичните сили в България, човек не може да се откаже, защото един или друг политически деец е казал, че няма да поддържа тези промени. Това не е достатъчно основание.“

Акад. Юхновски отрече още подписката за 3 март да е основа на нов политически проект, според някои около президента Румен Радев.

Заклел съм се с политика да не се занимавам изобщо. Приех да участвам в тази подписка, защото това е кауза. Когато започна тази подигравка с моите патриотични чувства, с чувствата на българската интелигенция, аз просто не издържах и се съгласих да участвам. Но ако усетя, че подписката се използва за политически цели, ще се оттегля незабавно и то публично.“

Бройката от 2000 не е окончателната, тъй като голям процент от събраните такива са пращани директно в инициативния комитет, като числото е по-голямо, каза пред News.bg Румен Петков, лидер на АБВ, част от „Левицата“.

Петков е скептик и по отношение на заявките на ГЕРБ и ДПС, че не подкрепят идеята на ПП за смяна на националния празник:

Познавайки някои от участниците в сглобката, мога да подозирам, че биха си променили мнението от днес за утре при подходяща конюнктура и натиск отвън по най-безобразния за българската история начин. Нашите момчета просто тичат да се доказват като евроатлатици, като бъркат евроатлантизма с омразата към Русия.

А дали подписката е проект за нова партия около президента?

Когато става дума за политика, думата „проект“ аз не приемам. Проект е ПП, там става дума за предателство към България. Не допускам, че някой ще спекулира с това да прави 3 март политическа партия. Това значи и някой от другата страна да направи партия 24 май например. Не вярвам, че президентът Радев ще се ангажира с такова нещо„, отговори той.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Още от рубриката

Избраха двамата претенденти за Сливенски митрополит

Знеполският епископ Арсений, викарий на Пловдивския митрополит Николай, стана...

ВУЗ-овете получават обещаните 39 млн. лв. утре

Това уверение е дал министърът на образованието

Енергийният министър отива в САЩ за проекта за нови мощности в АЕЦ „Козлодуй“

Служебният министър на енергетиката Владимир Малинов заминава на работно...

Животът на Роберт Фицо вече е извън опасност

Словашкият премиер обаче остава в тежко състояние

Слабо земетресение край София (СНИМКА)

Трусът е бил с магнитуд 2,7 по Рихтер

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Арестуваха съдебен инспектор, отправял неприлични предложения към камериерки във Враца

Арестуваха инспектор от Инспектората към Висшия съдебен съвет (ИВСС)....

Съдът постанови да се прекрати промяната на движението в центъра на София

Административен съд София - град постанови да бъдат безусловно...

Иззеха общо 40 000 къса цигари без бандерол във Видинско

Водачите по двата отделни случая са арестувани

Насилник от Петричко се изправя пред Темида

Районна прокуратура - Благоевград, Териториално отделение - Петрич, привлече...

В Турция затягат коланите и ограничават публичните разходи

Турция ще ограничи публичните разходи и ще повиши ефективността...

Има загинал след тежката катастрофа с Кирил Петков край село Аксаково (СНИМКИ/ВИДЕО)

По непотвърдена информация, шофьорът на НСО е карал с над 100 км/ч, при ограничение 60 км/ч.

Тръмп агитира сред най-твърдите си привърженици

Кампанията за Белия дом набира скорост

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg