Реклама

https://www.gerb.bg/bg

„Левицата“ отрича да се прави проект около Радев

Снимка: пресцентър „Левицата“

Политическото обединение „Левицата“ събра 2000 подписа за свикване на национален референдум за запазване на 3 март като национален празник на Република България.

Предисторията – едно от основните искания на „Продължаваме промяната/Демократична България“ за промени в Конституцията бе именно смяната на сегашния национален празник с 24 май, тъй като според „добрите сили“ датата била „разделяща“. В последствие обаче другите две партии, крепящи „некоалицията“ – ГЕРБ и ДПС, се отказаха от тази идея и заявиха подкрепа за оставането на 3 март.

На специално събитие в централата на партия АБВ, сега част от „Левицата“ подписите бяха предадени на академик Иван Юхновски, който е сред основните лица в инициативния комитет зад проектореферендума.

С голяма енергия и желание и най-вече убеденост, че това е кауза, зад която всички стоим и ще продължим да събираме активно нови до края на периода (крайният срок за събиране на подписи е 21 декември – бел.ред.)„, заяви Пламена Заячка от АБВ.

Няма да измисляме нова история, макар и мнозина да се наредиха в тази редица, които иска да променя историята. Защото фактите са факти, може някои да се опитват да ги променят в името на някаква конюнктура, но сърцето на народа не може да се промени„, каза в рамките на официалната част академик Юхновски.

На въпрос на той бе категоричен – подписката трябва да продължи въпреки заявленията на ГЕРБ и ДПС, че не искат смяна на датата на националния празник.

Политическият живот в България се характеризира с прекалена неустойчивост, нещата се променят по най-неочакван начин. А освен това от една такава благородна подписка, от един такъв преглед на патриотичните сили в България, човек не може да се откаже, защото един или друг политически деец е казал, че няма да поддържа тези промени. Това не е достатъчно основание.“

Акад. Юхновски отрече още подписката за 3 март да е основа на нов политически проект, според някои около президента Румен Радев.

Заклел съм се с политика да не се занимавам изобщо. Приех да участвам в тази подписка, защото това е кауза. Когато започна тази подигравка с моите патриотични чувства, с чувствата на българската интелигенция, аз просто не издържах и се съгласих да участвам. Но ако усетя, че подписката се използва за политически цели, ще се оттегля незабавно и то публично.“

Бройката от 2000 не е окончателната, тъй като голям процент от събраните такива са пращани директно в инициативния комитет, като числото е по-голямо, каза пред News.bg Румен Петков, лидер на АБВ, част от „Левицата“.

Петков е скептик и по отношение на заявките на ГЕРБ и ДПС, че не подкрепят идеята на ПП за смяна на националния празник:

Познавайки някои от участниците в сглобката, мога да подозирам, че биха си променили мнението от днес за утре при подходяща конюнктура и натиск отвън по най-безобразния за българската история начин. Нашите момчета просто тичат да се доказват като евроатлатици, като бъркат евроатлантизма с омразата към Русия.

А дали подписката е проект за нова партия около президента?

Когато става дума за политика, думата „проект“ аз не приемам. Проект е ПП, там става дума за предателство към България. Не допускам, че някой ще спекулира с това да прави 3 март политическа партия. Това значи и някой от другата страна да направи партия 24 май например. Не вярвам, че президентът Радев ще се ангажира с такова нещо„, отговори той.

spot_img
spot_img

Още от рубриката

Турция е ликвидирала още 16 членове от ПКК в Северен Ирак

Турция е ликвидирала над 16 членове на незаконната Кюрдска...

След празниците: Задръствания и тапи по магистралите и граничните пунктове (СНИМКИ)

Задръствания и опашки се образуваха по магистралите и граничните...

„Хамас“ прекратява огъня (ВИДЕО)

Движението "Хамас" заяви, че ръководството му е приело условията,...

Бившата депутатка от ПП-ДБ Петя Ставрева почина на 47 години

Пловдивчанката бе и председател на ПП "Обединени земеделци"

Стрелба в софийския квартал „Люлин“! (СНИМКА)

Изстрелите най-вероятно са от въздушна пушка, а причината - спор за паркомясто

Руските ядрени учения са отговор на западните изявления за изпращане на войски в Украйна

Обявените днес руски тактически ядрени учения са отговор на изявленията на западни...

Румен Радев приветства ученическите гвардейски отряди в президентството

Капитаните на отрядите връчиха клетвените си обещания

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Русия унищожила 2 терористични бази в Сирия

Отново регистрира нарушения на САЩ

Русия излага трофейни западни оръжия от Украйна преди 9 май

Западни танкове и военна техника, заловени от руските сили...

Борисов, Караянчева и Делян Добрев повеждат по две листи за 50-о НС

Водачите на листите на ГЕРБ-СДС за всички избирателни райони:

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg