https://www.gerb.bg/bg

Сергей Лавров отсече: Украйна и Западът не са готови за сериозен разговор за мир

Снимка: EPA/ALEXANDER ZEMLIANICHENKO

Украйна и Западът не са готови за сериозен разговор за мирно уреждане, там няма с кого да се обсъди този въпрос. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров в интервю за телевизионния канал ATV, цитирано от ТАСС.

Все още няма с кого да говоря. Дадох примери с изказвания на украинското, американското и европейското ръководство, политическата класа. Никой от тях не е готов за сериозен разговор„, отбеляза Лавров. „Те играят пародия на преговори под формата на среща в Швейцария.“

Копенхагенският формат е абсолютно задънен. С измама или измама, изнудване и лъжи, западняците се опитват да въвлекат максимален брой развиващи се страни и страни от глобалния Юг в тези „сбирщини“, каза министърът.

Той обясни, че след това някои страни обясняват на Руската федерация, че „те участват с единствената цел – да обяснят безсмислието на подобни събития без участието на Русия и на базата на ултиматуми„.

Някои вече се разочароваха и спряха да идват на подобни събития„, добави Лавров.

Ако говорим за заплахата за Европа, тогава когато започна специалната военна операция (и известно време преди нея), гласовете звучаха силно: казват, нека приемем Украйна в НАТО, Русия няма да посмее да атакува член на алианса. „, отбеляза външният министър на Русия. – Сега казват: ако Украйна загуби, тогава Русия ще нападне НАТО. Къде е логиката тук? Според него има желание да се оправдае курсът, който сега САЩ налагат на Европа.

За мен това стана доста странно, че Европа невинно се зае с тази неблагодарна работа, която Вашингтон ѝ стоварва и не иска да бъде критикувана от собственото си население преди изборите„, отбеляза министърът.

Мирна среща на върха за Украйна ще се проведе на 15-16 юни в швейцарския град Бюргенщок, близо до Люцерн, като тя има за цел да бъде платформа, която ще постави началото на бъдещия мирен процес, съобщи официалният сайт на президента на Украйна.

Швейцария обяви, че Русия не е поканена „на този етап“ на преговорите за постигане на мир в конфликта между Москва и Украйна. „Швейцария е убедена, че Русия трябва да участва в този процес. Мирен процес без Русия е невъзможен„, отбелязват обаче от швейцарското правителство.

Москва заяви, че не е против преговорите за прекратяване на войната, но руски официални лица уточниха, че няма да участват в преговори в Швейцария – страна, за която смятат, че се е отказала от неутралитета си по отношение на конфликта.

Президентът Владимир Путин многократно е заявявал, че е готов да говори за мир в Украйна, но при условията на Русия. Американски служители казаха, че смятат, че той изчаква президентските избори в САЩ през 2024 г., преди да направи някаква сериозна стъпка към мир.

Всяка световна мирна среща на върха за Украйна, която изключва Русия, е просто „абсурдна“ и ще се провали, каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков в интервю през април.

По-рано миналият месец, външният министър Сергей Лавров заяви, че Китай е предложил най-разумния мирен план досега за разрешаване на конфликта в Украйна, каза в четвъртък руският външен министър Сергей Лавров.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Опозицията поиска оставката на Ганц

Бени Ганц, член на военния кабинет на Израел Лидерът на...

Войната на Путин събужда все повече Европа

Това беше внимателно хореографирана демонстрация на сила в Пекин...

Остава в ареста 77-годишният обвиняем за убийството в Новачене

Мярката му за неотклонение подлежи на обжалване

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Италианската полиция разкри измамна схема с данъчни кредити

Италианската полиция разкри измама за милиарди евро за получаване...

Коритарова: Първият участък на АМ „Хемус“ готов до края на годината

Премиерът Димитър Главчев увещавал регионалния министър Виолета Коритарова да...

Разкриха наркооранжерия с 128 растения във Врачанско

Задържаха двама жители на град Мизия за срок до...

Симеон Дянков: Не сме готови за Еврозоната

"Все още България има значителна инфлация, доста над средната...

Морето ни е чисто, но проблемът с липсата на кадри остава

Основният туристически поток по родното Черноморие си остават българите....

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg