https://www.gerb.bg/bg

Да се възцари братолюбие, мир по света и благоволение, пожелава митрополит Григорий

Снимка: БГНЕС

Българската патриаршия сподели слово, отправено от наместник-председателя на Светия Синод и наместник на овдовелия Софийски епархийски престол Врачански митрополит Григорий по повод Пасха 2024 г. В навечерието на светлия празник Негово Високопреосвещенство оглави светата литургия за Възкресение Христово – Пасха, която започна миналата вечер малко преди полунощ в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ на Велика събота.

На 4 май благодатният огън се спусна в църквата „Възкресение Христово“ в Йерусалим, като по-късно пристигна в Русе от Румъния. Поради ситуацията в Израел Светият Синод в България по-рано взе решение да не изпраща делегация за свещения огън. Затова за богослуженията за Великден в София бе използван Благодатният огън, донесен миналата година от българска църковна делегация от Йерусалим.

Тържествено звучи благата вест за Възкресението Христово, с която въздаваме хвала на възкръсналия от мъртвите Христос Господ, Който потъпка смъртта със смърт и ни направи съпричастни на бъдещия вечен живот.

Празнувайки това тържество на тържествата, с особено духовно чувство си спомняме за изкупителния подвиг на Спасителя на света, Неговото кръстно страдание и светлото Възкресение. Великден е самата сърцевина и същност на християнството. Това е победата, дарувана ни от Бога!

От апостолско време до наши дни светата Църква проповядва Възкресението Христово като най-голямото чудо в историята на човечеството. Тя благовести за него не само като за евангелска действителност, а като за особено съдбоносно събитие за всички, приели пасхалното благовестие. Синът Божий „бе разпнат, слънцето потъмня и отново засвети, понеже подобаваше и творението да страда заедно с Твореца“ (Из слово на св. Григорий Богослов „За светата Пасха“). Ето защо Христовите страдания, кръстна смърт и Възкресение имат най-пряко отношение към цялото творение и към всеки един от нас.

В светлия ден на Христовото Възкресение душите на вярващите се изпълват с благодарност към Твореца и нашето земно битие придобива истински смисъл. Възкресението е празник на живота, носещ любов, мир и духовна промяна за всеки, който го приема с чисто сърце и увереност в невидимото като видимо (Евр. 11:1). Празнувайки Великден, Възкръсналият Господ обновява човешката природа, укрепва ни в изпитанията и ни дава сили да вършим добри дела.

Великденското послание промени целия последващ ход на световната история и ни насърчава към морална промяна и духовно обновление, което е жизнено необходимо в съвременното общество. То напомня на всички хора за произхода на християнството, както и за идващото Божие царство.

В светлите дни на Пасхалното тържество сме призвани да споделим радостта със семейство, приятели и най-вече с онези братя и сестри, които се намират в нужда, като проявим действена любов и милосърдие.

Днес молитвата ни към Възкръсналия Господ и Спасител е да се възстановят изгубените връзки между отделните народи и отново да се възцари братолюбие, мир по света и благоволение между човеците!

Нека Възкръсналият Господ дари всички нас да продължим земния си път душеспасително, като помним високата християнска отговорност и призив да укрепваме себе си и околните в твърда вяра, искрена любов и непоклатима надежда. Радостта от този празник ни вдъхновява за добри дела и сила, сред буйните вълни на житейското море, да запазим мир и спокойствие, да устоим на изкушенията, та с Божия помощ да преодолеем раздорите на този свят. Сега повече от всякога е нужно да сме миротворци и да проявим своята любов на дело към ближния.

Тази година, в дните на пред благодатния период на Великия пост, Родната ни Църква загуби своя първосветител – Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, който в изява бе човек на мира, духовността и пазител на евангелските заповеди и Христови повели. Бог да упокои душата му и го въдвори сред светиите! Да подражаваме на добродетелите и смирението му!

Всесърдечно молитстваме Христовата светлина, грейнала от Животворящия гроб, бъде с всички нас и озарява сърцата ни!

Поздравяваме всички вас, братя и сестри, с великия празник на Славното Христово Възкресение, благопожелаваме щедри духовни дарове, крепки телесни и духовни сили, и благодатна помощ свише в следване на Христа Спасителя!

Благодатта на Възкръсналия Господ и Спасител Иисус Христос и Неговата велика милост да бъдат с всички верни в Родината и извън нейните предели!

За много и благословени години!

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Още от рубриката

Сингапур подновява полетите с F-16

Сингапур възобновява полетите на своя флот от изтребители F-16,...

Спипаха в хотел в центъра на София мъж с 10-годишна присъда в Турция

В София е арестуван 40-годишен мъж, издирван от турските...

Кола уби възрастна жена на тротоар в Сливен

След опит да избегне удар с друг автомобил

Столична община чисти НДК от драсканици

Граждани пък искат да им ремонтират улиците

Язовир „Елешница“ може да прелее

При по-продължителни и обилни валежи

Най-малко 50 души загинаха при нови наводнения в Афганистан

Най-малко 50 души загинаха при проливни дъждове и нови...

Кораб потъна в Черно море край Румъния

Корабът Mohammad-Z, плаващ под танзанийски флаг, е потънал в...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Утре излиза ДВ със Закона за хазарта, забраната на рекламата в сила от петък

Утре в Държавен вестник ще излязат последните промени, направени...

Паяци вдигат стари коли в столичния кв. „Надежда“

Репатрират принудително стари автомобил, излезли от употреба в столичния...

Още едно дете е прието в болница след хранително отравяне в Сливен

В детското отделение на МБАЛ "Д-р Иван Селимински" в...

ООН поиска спиране на огъня в Газа и увеличаване на хуманитарната помощ

За незабавно спиране на войната между Израел и "Хамас"...

Двама американци и руснак задържани на протестите в Грузия

Двама граждани на САЩ и един руснак бяха сред...

Коритарова: Първият участък на АМ „Хемус“ готов до края на годината

Премиерът Димитър Главчев увещавал регионалния министър Виолета Коритарова да...

Назначиха нов директор на столичната УМБАЛ „Св. Иван Рилски“

Назначиха нов директор на столичната УМБАЛ "Св. Иван Рилски"....

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg