Реклама

https://www.gerb.bg/bg

ВМРО съзря ръката на Скопие в корупционния скандал в ЮЗУ „Неофит Рилски“

Снимка/източник: Васил Коцев – Facebook

ВМРО пита кой стои зад кампанията срещу Югозападния университет в Благоевград.

От партията посочват, че в основата е преподавател, който иска страната ни да се откаже от езика и историята си за сметка на Скопие.

Позицията на воеводите е във връзка с твърдения за незаконни практики в ЮЗУ „Неофит Рилски“, отправени от бивш преподавател в университета, който според тях е свързан с проскопската антибългарска пропаганда.

ВМРО твърди, че университетският преподавател доц. Стефан Дечев напуска работа, но преди това е подсигурил назначението си в друго висше учебно заведение.

В края на 2023 г. се появява информация, че в ЮЗУ „Неофит Рилски“ са нанесени оценки на студенти, но подписът на изпитващия преподавател не е същият, в случая на доц. Дечев. Със случая се заема Министерството на образованието и науката и Прокуратурата в Благоевград. Ръководството на ЮЗУ „Неофит Рилски“ е предоставило изисканата информация и е съдействало на МОН и Прокуратурата. Оказва се, че разлика в оценките на студенти от изпитния протокол, който е предал доц. Дечев, и оценките в главната книга на ръководителя на Катедрата няма, но за протоколите от изпити бившият преподавател не споменава нищо„, отбелязват от партията.

Те допълват, че внушенията на доц. Дечев продължават с това, че студенти по „Право“ са завършили ЮЗУ в съкратени срокове. Отбелязват обаче, че законът за завършване на висше образование е от 2022 г., а обвиненията на преподавателя са за периода 2015-2018 г., когато това е възможно според тогава действащия закон.

ВМРО отбелязва, че засега няма обвиняем за предполагаемите престъпления, нито са разпитани достатъчно ръководители и преподаватели, които да защитят академичната общност и студентите, завършили ЮЗУ.

От партията изтъкват, че доц. Дечев е известен с връзките си със скопската антибългарска пропаганда. Неведнъж е пропагандирал България да оттегли „неоснователните си претенции“ към езика в Македония и е защитавал политиката на Скопие да фалшифицира факти от българската история, отбелязват по негов адрес.

Спекулациите, които именно този проскопски говорител цели да внуши, имат единствено като задание оронване на престижа на един от университетите, който е важен образователен център за Родината ни, убедени са воеводите.

Те настояват компетентните органи да разгледат всички документи, а не само посочените от доц. Дечев, да бъдат разпитани повече преподаватели и студенти, както и членовете на Студентския съвет, и проверките да са на място.

От партията се опасяват, че с оронване престижа на ЮЗУ „Неофит Рилски“ желаещите да учат ще се разколебаят и ще предпочетат небългарски висши учебни заведения.

Не беше отдавна периодът, когато в по-малки градчета на РС Македония се навъдиха университети, които не бяха на нивото на университетите в Р България, но успяха да отклонят желаещите младежи от РС Македония да получат образование в България. С опетняване доброто име на университета в Благоевград желанието на младежи от югозападната ни съседка може да намалее още. А дали това не е истинската цел на клеветническата кампания срещу Югозападния университет в Благоевград?“, питат от ВМРО.

Те отбелязват, че доц. Стефан Дечев преподава както у нас, така и в университета в Скопие. Според тях този факт не е случаен.

ВМРО допълват и че МОН автоматично започва проверка по сигналите на преподавателя, тъй като зам.-министър във ведомството е неговият брат Емил Дечев.

Как, докато беше преподавател в ЮЗУ „Неофит Рилски“, за доц. Дечев нямаше нередности? Все пак данните, с които спекулира, са от времето, когато е бил редовен преподавател в университета в Благоевград. Защо тогава не изнесе информацията за нередностите, за които той твърди, че са се случвали?„, питат още воеводите.

Те се надяват в най-скоро време обвиненията срещу ЮЗУ „Неофит Рилски“ да бъдат опровергани, тъй като всяко забавяне на изясняване на обстоятелствата ще е вреда за университета.

Опорочаване на името на тази образователна институция не води до нищо добро. И фактът, че един човек със спорни приятелски връзки със Скопие стои зад тези твърдения, не бива да остава незабелязан за обществото„, категорични са от ВМРО.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

ЕС по пътя към нулеви емисии – задава се остър завой

Проблеми както по отношение на търсенето, така и по...

Хиляди на пореден протест срещу управляващите в Унгария

Искат реформа в мерките закрилата на детето

МВФ открива кредитна линия от 8 млрд. долара за Колумбия

Международният валутен фонд (МВФ) съобщи в петък, че ще...

Лазаровден е

Днес православните християни отбелязват Лазаровден. В основата за празника...

Полицията в Санкт Петербург ликвидира мъж, заплашил със самоубийство

В руския Санкт Петербург при престрелка е бил убит...

Китай посредничи на „Хамас“ и „Фатах“

Двете палестински групировки са във вражда от 2007 г.

Самолет кацна аварийно в Ню Йорк след инцидент

Върнал се е на летището малко след излитането

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Русия предупреди Европа срещу изземването на активите ѝ: Ще загубите повече от нас

Съюзник на президента Владимир Путин предупреди Европа, че Русия...

Зеленски забрани хазарта за военните

Ключово решение за хода на войната

Евродепутатите осъдиха атаката на Иран срещу Израел и призоваха за санкции

В резолюция, приета в четвъртък, евродепутатите категорично осъдиха безпрецедентните...

Бившият началник на кабинета на Владислав Горанов пое Финансовата инспекция

Агенцията за държавна финансова инспекция е с нов директор...

ДПС номинира за евродепутат Елена Йончева

На заседание в понеделник Областният съвет на ДПС в...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img