Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Русия предупреди Европа срещу изземването на активите ѝ: Ще загубите повече от нас

Снимка: iStock

Съюзник на президента Владимир Путин предупреди Европа, че Русия вече е изготвила законодателство за отмъщение, в случай че руски активи за близо 300 милиарда долара бъдат иззети от Запада и използвани в помощ на Украйна, съобщава „Ройтерс“.

След като руските сили нахлуха в Украйна през 2022 г., Съединените щати и техните съюзници забраниха транзакции с Централната банка и финансовото министерство на Русия, блокирайки около 300 милиарда долара суверенни руски активи на Запад.

Високопоставени служители в Съединените щати искат да конфискуват активите, за да помогнат на Украйна, въпреки че някои банкери и европейски служители се опасяват, че това би създало опасен прецедент.

В събота Камарата на представителите на САЩ прие закон, включително законопроект с разпоредба, която би позволила конфискацията на руски суверенни активи, въпреки че най-големият дял от активите са в Европа.

Имаме и готов отговор. Имаме проектозакон, който сме готови да разгледаме незабавно, за ответните мерки„, подчерта Валентина Матвиенко, председател на горната камара на руския парламент.

И европейците ще загубят повече от нас„, предупреди Матвиенко, която е член на Съвета за сигурност на Русия.

Тя не даде подробности какъв би бил отговорът на изземването на руски активи, което все още се обсъжда на Запад.

Един от вариантите, който се обсъжда от Запада, е да се конфискува доходът върху основните активи, без да се взема самият актив.

Путин твърди, че Западът е отприщил това, което той представя като икономическа война срещу Русия. Той обаче открои както устойчивостта на руската икономика, която нарасна с 3,6% през миналата година, така и провала на санкциите за спиране на руската търговия.

Кремъл многократно е заявявал, че всяко изземване на руски активи би противоречало на всички принципи на свободните пазари, които Западът поддържа, и би подкопало доверието в щатския долар и еврото, като същевременно възпрепятства глобалните инвестиции и разклаща доверието в централните банки на западните страни.

Русия увери, че ще оспори всяка конфискация на активите си в съда.

Някои руски официални лица намекват, че ако руските активи бъдат иззети, същото може да се случи с активите на чуждестранни инвеститори, блокирани в специални сметки от така наречения тип „C“ в Русия.

Не е ясна точната парична сума в тези сметки.

Председателят на долната камара на руския парламент Вячеслав Володин вчера заяви, че Русия има основания да конфискува западни активи след хода на Камарата на представителите на САЩ.

Той посочи, че от 280 милиарда долара руски активи, замразени в чужбина, едва 5 до 6 милиарда долара са в Съединените щати, а около 210 милиарда евро (224 милиарда долара) са в Европейския съюз.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Великобритания наложи санкции на израелски заселници на Западния бряг

В петък Великобритания наложи санкции на две "екстремистки" групи...

Войната няма да свърши, дори и Украйна да спечели на фронта

Ситуацията на фронта е най-тежката за Украйна от началото...

Стефан Сежурне: Руският военен провал в Украйна е налице

Според изчисленията на Франция, около 150 000 руски военни...

„Сиела Норма“ спечели обществената поръчка за машинния вот на 9 юни

Фирмата "Сиела Норма" е определена от ЦИК за изпълнител...

Борисов, Караянчева и Делян Добрев повеждат по две листи за 50-о НС

Водачите на листите на ГЕРБ-СДС за всички избирателни райони:

Корнелия Нинова: Димитър Главчев е пълно олицетворение на модела ГЕРБ

"Димитър Главчев е пълно олицетворение на модела ГЕРБ. И...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Повдигнаха обвинения на нападателя от Лондон

36-годишният Маркус Ардуини Монцо, задържан в края на април...

Соня Момчилова: Дано не се премине границата между регулацията и цензурата

Съветът за електронни медии (СЕМ) избира председател. Мандатът на...

Финландия не изключва Русия да тества член 5 на НАТО

Малко вероятно е Русия да тества клаузата за взаимна...

Швейцария засега не кани Русия на мирната среща за Украйна

Швейцария обяви, че Русия не е поканена "на този...

14 жертви и десетки ранени при катастрофа с автобус в Мексико

Превозното средство се е преобърнало на пътя

Андрей Ковачев: България няма да има успех, ако правителствата се сменят през няколко месеца

Европейският парламент гласува резолюция, с която предупреждава за руска...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img