https://www.gerb.bg/bg

МОТ: Всяка година 2.2 милиона работници по света умират заради трудови злополуки

Снимка: Конференция на труда „Подкрепа“

И тази година се отбелязва Световният ден за безопасност и здраве при работа . Той ще се отбележи на 28 април и мотото ще е: „Осигуряване на безопасност и здраве при работа в променящ се климат„. Това съобщават от Конференция на труда „Подкрепа“.

Всяка година 2.2 милиона работници по света умират заради трудови злополуки. Това показват данни на Международната организация на труда (МОТ). Ежегодно 270 милиона работещи получават сериозни увреждания, а броят на случаите на професионални заболявания е около 160 милиона.

По изчисления на МОТ загубите от тези трудови злополуки и заболявания възлизат на 4% от брутния вътрешен продукт в световен мащаб.

Международната организация ще представи доклад, който ще отбележи някои тревожни данни за въздействието на изменението на климата върху безопасността и здравето на работниците. Заради това изменение работниците по целия свят се оказват изложени на повишен риск от излагане на опасности като: прекомерна топлина, ултравиолетова радиация, екстремни метеорологични явления, замърсяване на въздуха, векторни болести и агрохимикали.

Според статистиката на НОИ всеки работен ден 11 души претърпяват злополука на работното място, а на всеки 3 работни дни, един работник в България умира. Спрямо 2022 г. трудовите злополуки са се увеличили от 84 на 87, като тук не се включват трудовите злополуки с неосигурени лица – 40-50 смъртни случай.

Честотата на смъртните злополуки- една на всеки 31.13 трудови, спрямо една на всеки 30 трудови за 2022 г., бележи тенденция по-скоро на застой, отколкото на намаляване.

Оперативните данни на НОИ за първо тримесечие на 2024 г. показват, че нараняванията, свързани с изпълняването на служебните задължения достигнат до 756, при 639 година по-рано, което е нарастване с 11,8 %, показва сравнителният анализ. От данните става ясно, че това увеличение се дължи най-вече на по-големия трудов травматизъм при мъжете. Регистрираните през първото тримесечие на 2024 г. злополуки – са били 503 при 374 за същия период година по рано.

Анализът на КТ „Подкрепа“ относно данните показва, че независимо от насочването на вниманието (и на финансовия ресурс) от страна на работодателите към мерките за осигуряване на БЗР, в т. ч психо-социалните рискове на работното място, мускулно-скелетните смущения, сърдечно- съдовите заболявания и др., те не дават положителен резултат, нито тенденция поне към намаляване.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и InstagramFacebookTiktok за да сте в крак с темите на деня

spot_img
spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Жандармерия и маскирани полицаи обградиха жп гарата в Горна Оряховица (ВИДЕО)

Спешна намеса на Жандармерия и маскирани полицаи се наложи...

Загинали военни при атака в Афганистан срещу унищожаването на маковите полета

Трима талибански служители по сигурността бяха убити в Северен...

Москва обеща на Лондон отговор за изгонването на военното аташе

Експулсирането на военния аташе от Великобритания и действията по...

Израел и „Хизбула“ размениха удари

Израел извърши въздушни удари в Южен Ливан. Ливанската групировка...

ВМРО-ДПМНЕ води убедително на изборите в РСМ (ОБНОВЕНА)

СДСМ остава трета, при над 60% обработени книжа

Гърция повдига пред Турция въпроса за бившата църква, обявена за джамия

Премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис в сряда изрази недоволството си...

Сингапур спира обучението на F-16 след инцидент

Министерството на отбраната на Сингапур временно преустановява обучението на своя...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Финландия не изключва Русия да тества член 5 на НАТО

Малко вероятно е Русия да тества клаузата за взаимна...

Премиерът увери западни посланици в европейската ни ориентация

Служебният министър-председател Димитър Главчев се срещна с посланиците на страните...

Един убит и няколко ранени при престрелка североизточно от Париж

Един човек беше убит, а няколко - тежко ранени,...

Задържаха контрабандни пистолети на ГКПП Лесово

Оръжията са със заличени серийни номера

Фолк певицата Лорена: Синът ми се разболя от коклюша (ИНТЕРВЮ)

Лора Митева, по-известна с артистичния си псевдоним Лорена, е...

Кои са възможните кандидати за нов Патриарх?

За втори път в най-новата ни църковна история ще...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg
https://www.gerb.bg/bg