Велислав Величков: Опасна е тенденцията прокуратурата да разработи законопроекти

Views 8655
0 0
Снимка; БТА / www.bta.bg

Опасна тенденция е предложението на кабинета „Борисов-3“ прокуратурата да разработи законопроекти за промени в Наказателния и Наказателно-процесуалния кодекс.

За това предупреди Велислав Величков от Инициативата „Правосъдие за всеки“ пред БНР.

В един момент прокуратурата започва да замества парламента в парламентарна република, бидейки в съдебната власт, което е изключително скандално, обясни Величков.

Ако главният прокурор заяви, че не одобрява твърдото разделение на властите, то сега правителството показа, че въобще не го разбира, каза Величков.

Да предложиш този, който изпълнява закона и който трябва да осигури приложението на правото (да съставя закони – б.р.), е много опасна тенденция, тъй като това би обслужило обвинителната страна в процеса, но не би помогнало за раздаване на правосъдие, коментира Величков.

Тъй като прокуратурата няма законодателна инициатива, тя ще предложи на депутатите законовите промени, а „те като пощенска кутия“ ще ги внесат в парламента, обясни Величков.

В коментар за многобройните акции из страната той заяви:

Видяхме как прокуратурата си представя наказателния процес, ако тя пише промените в процесуалния закон – с ограничаване на доказателствената тежест, с приемане на противоречиви и взаимоизключващи се дори доказателства, каза Величков.

С правителствения документ прехвърлят задачи на законодателната и изпълнителната власт върху органи, които формално стоят извън тях – като КПКОНПИ и прокуратурата в съдебната власт, каза Велислав Величков.

Контакти и информация за автора:

Репортер по темата: Тодор Стефанов

Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.
administrator
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0
Next Post

Непълнолетен наби двама мъже и една жена в Кърджалийско

Образуваната проверка по случая