Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Арестуваха десетки студенти от Колумбийския университет и Йейл заради протест в подкрепа на палестинците

Снимка: EPA/SARAH YENESEL

Полицията арестува десетки протестиращи, които излязоха на протест в подкрепа на палестинците в университета Йейл, Нюйоркския университет и Колумбоийския университет, предаде „Ройтерс“.

Полицейските репресии идват, след като Колумбийският университет отмени занятията си в понеделник в отговор на протестиращите, които поставиха палаткови лагери в кампус на университета миналата седмица.

Протестиращите са блокирали движението около кампуса на Йейл в Ню Хейвън, Кънектикът, като са настоявали за освобождаване на училището от производителите на военни оръжия.

Полицията е арестувала повече от 45 демонстранти, според студентския Yale Daily News.

В Ню Йорк полицаите са се нахвърлили върху тълпата в Нюйоркския университет, след като стотици демонстранти в продължение на часове са се противопоставяли на предупрежденията на университета, че ще бъдат изправени пред последствия, ако не напуснат площада, където са се събрали. Видео в социалните мрежи показа как полицията събаря палатки в лагера на протестиращите.

Говорител на нюйоркската полиция казва, че арестите са били извършени след сиглнал, подаден от университета. Все още не е известен общият брой на задържаните. Не се съобщава и за ранени.

Протестите в Йейл, Колумбия, Нюйоркския университет и други университетски кампуси в цялата страна започнаха в отговор на ескалацията на израелско-палестинския конфликт.

Немат Минуче Шафик, президент на Колумбийския университет, казва, че университетът отменя присъствените часове и преминава към онлайн обучение, за да „деескалира недоволството и да ни даде възможност да обмислим следващите стъпки„.

Миналата седмица Шафик се е обадил на полицията в Ню Йорк, за да разчисти палатка, която протестиращите поставиха на главната поляна на Колумбийския университет, като настоявали училището да се освободи от инвестиции, свързани с Израел. Ходът на президента беше осъден от някои преподаватели.

Училището казва, че палатковия лагер нарушава правилата. Полицията арестува повече от 100 студенти в четвъртък по обвинения в незаконно влизане. Отстранени са и десетки студенти, участващи в протестите. Свързаният колеж Барнард също отстрани свои протестиращи студенти. 

Според Немат Минуче Шафик напрежението ескалира заради лица, които не са свързани с университета, „които са дошли в кампуса, за да преследват собствените си цели„. Това президентът каза пред Камарата на представителите на САЩ, защитавайки реакцията на училището от предполагаемия антисемитизъм на протестиращите.

Републиканците в Камарата на представителите и Сената, както и поне един сенатор демократ, поискаха Шафик да подаде оставка.

Основният дарител на университета Робърт Крафт също не беше доволен от действията на Колумбийския университет.

Крафт, който е и собственик на отбора по американски футбол New England Patriots, е дарил милиони долари и заплаши да спре по-нататъшно финансиране. В изявление той е казал, че не му е „удобно да подкрепям университета, докато не бъдат предприети коригиращи действия„.

Протестиращите студенти прекараха няколко нощи в спане на открито на поляната и отново опънаха палатки. Студентите организираха както мюсюлмански, така и еврейски молитви в лагера, а някои изнесоха речи, осъждайки Израел и ционизма и възхвалявайки палестинската въоръжена съпротива.

Повече от 100 преподаватели от Колумбийския университет се присъединиха към студентите.

Президентът на САЩ Джо Байдън, който беше критикуван от протестиращите за предоставянето на финансиране и оръжия на Израел, каза в изявление в неделя, че неговата администрация е поставила цялата сила на федералното правителство зад защитата на еврейската общност.

Дори през последните дни станахме свидетели на тормоз и призиви за насилие срещу евреи“, каза Байдън. „Този ​​крещящ антисемитизъм е осъдителен и опасен – и няма абсолютно никакво място в университетските кампуси или където и да било в нашата страна.“

Студентски организатори от лагера в Колумбия разкритикуваха изявлението на Байдън, отбелязвайки, че някои от организаторите на протеста са евреи и че новинарските издания са се съсредоточили върху „подпалващи личности, които не ни представляват“.

Ние твърдо отхвърляме всяка форма на омраза или фанатизъм и сме бдителни срещу не-студенти, които се опитват да нарушат солидарността, изкована между студентите – палестинци, мюсюлмани, араби, евреи, черни и пропалестински съученици и колеги„, казаха те в изявление .

За нас е много ясно, че хората отвън не разбират за какво става дума в този лагер„, каза Леа Салим, второкурсничка от Барнард, която казва, че е била една от 15-те еврейски студенти, арестувани на поляната на Колумбийския университет миналата седмица. Салим казва, че не е антисемитско да се критикуват действията на Израел в Газа.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Велика събота е

Днес православната църква отбелязва Велика събота. Това е последният...

НАТО праща консултантски мисии в Близкия изток и Африка

НАТО обмисля да изпрати консултантски мисии в областта на сигурността...

В Австрия задържаха българин за трафик на нелегални мигранти

Полицията във Фьозендорф, провинция Долна Австрия, спря специално преустроен...

Доброволците от руската армия са пушечното месо в Украйна

Кремъл продължава да използва и затворници

Националната служба за охрана с мерки за сигурност в София на 4 и на 6 май

На 4 май, Велика събота, Националната служба за охрана...

Една година от масовата стрелба в белградско училище

На днешния ден преди една година тринадесетгодишният К. К. откри...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

ЕК удължава надбавките за земеделските субсидии с шест месеца

Европейският съюз ще удължи надбавките за субсидии с шест...

САЩ преместват военни самолети от ОАЕ в Катар

Белият дом стяга обръча около Йемен

Взрив на газова бутилка рани 7-годишно дете и прабаба му в Хасково

7-годишно дете и прабаба му са пострадали при причинен...

Стефан Сежурне: Никой няма полза от ескалацията между Израел и „Хизбула“

Френският външен министър Стефан Сежурне заяви по време на...

Нетаняху провежда офанзива в Рафах и при сделка с „Хамас“

Израелският премиер Бенямин Нетаняху обеща във вторник да продължи...

Продължава евакуацията заради изригването на вулкан в Индонезия

Стотици жители на индонезийския остров Тагуланданг чакаха на пристанището...

Корнелия Нинова обяви: БСП е готова да се жертва за България (СНИМКИ)

В старата пленарна зала БСП събра социалисти, за да...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img