https://www.gerb.bg/bg

Служител на Boeing е открит мъртъв в САЩ (ОБНОВЕНА)

Снимка: Stock by Getty Images

Бивш служител на Boeing, известен с това, че е изразявал загриженост относно производствените стандарти на компанията, е намерен мъртъв в САЩ. Това съобщи Би Би Си.

Джон Барнът е работил за Boeing в продължение на 32 години до пенсионирането си през 2017 г.

В дните преди смъртта си той е давал показания по дело за подаване на сигнали срещу компанията.

От Boeing заявиха, че са натъжени от кончината на г-н Барнът. Коронерът на окръг Чарлстън потвърди смъртта му пред Би Би Си в понеделник.

В него се казва, че 62-годишният мъж е починал от „самонараняване“ на 9 март и че полицията води разследване.

Джон Барнът е работил за американския самолетен гигант в продължение на 32 години до пенсионирането си през 2017 г. по здравословни причини.

От 2010 г. той е работил като мениджър по качеството в завода в Северен Чарлстън, където се произвежда 787 Dreamliner – модерен самолет, използван основно по маршрути на дълги разстояния.

През 2019 г. Барнът заяви пред Би Би Си, че работниците, намиращи се под натиск, умишлено са монтирали некачествени части на самолетите на производствената линия.

Той също така заяви, че е открил сериозни проблеми с кислородните системи, което би могло да означава, че една от всеки четири дихателни маски няма да работи при спешен случай.

Той заяви, че скоро след като е започнал работа в Южна Каролина, е започнал да се опасява, че стремежът да се построят нови самолети означава, че процесът на сглобяване е бил прибързан и безопасността е била застрашена, което компанията отрича.

По-късно той заяви пред Би Би Си, че работниците не са спазвали процедурите, предназначени за проследяване на компонентите в завода, което е позволило дефектни компоненти да изчезнат.

Според него в някои случаи нестандартни части дори са били изваждани от контейнерите за скрап и монтирани на самолети, които са били в процес на изграждане, за да се избегне забавяне на производствената линия.

Той също така твърди, че тестовете на аварийните кислородни системи, които трябва да бъдат монтирани на 787, са показали 25 % неизправност, което означава, че всеки четвърти самолет може да не успее да се задейства при реална аварийна ситуация.

Джон Барнът заяви, че е уведомил мениджърите за своите опасения, но не са били предприети никакви действия.

Boeing отхвърли твърденията му. Въпреки това през 2017 г. Федералната авиационна администрация на САЩ (FAA) потвърди някои от опасенията на Барнът.

Тя установи, че местонахождението на поне 53 „несъответстващи“ части във фабриката е неизвестно и че те се считат за изгубени. На Boeing беше наредено да предприеме коригиращи действия.

По въпроса за кислородните бутилки компанията заяви, че през 2017 г. е „идентифицирала някои кислородни бутилки, получени от доставчика, които не са се разполагали правилно„. Но тя отрече, че някоя от тях действително е била монтирана на самолетите.

След като се пенсионира, той започва дългогодишно съдебно дело срещу компанията.

Обвинява я, че е очернила характера му и е попречила на кариерата му заради посочените от него проблеми – обвинения, отхвърлени от Boeing.

Към момента на смъртта си Барнът е бил в Чарлстън за юридически разговори, свързани с това дело.

Миналата седмица той даде официални показания, в които бе разпитан от адвокатите на Boeing, а след това бе подложен на кръстосан разпит от собствения си адвокат.

Той трябваше да бъде разпитан допълнително в събота. Когато не се е явил, са направени справки в хотела му.

Впоследствие е намерен мъртъв в колата си на паркинга на хотела.

Пред Би Би Си адвокатът му определи смъртта му като трагична„.

В изявлението си от Boeing заявиха: „Опечалени сме от кончината на г-н Барнът и мислите ни са със семейството и приятелите му.“

Смъртта му идва в момент, когато производствените стандарти както в Boeing, така и в ключовия му доставчик Spirit Aerosystems са подложени на интензивен контрол.

Това се случва след инцидент в началото на януари, когато неизползвана врата на аварийния изход се откачи от чисто нов Боинг 737 Макс малко след излитането му от международното летище в Портланд.

В предварителния доклад на Националния съвет по безопасност на транспорта на САЩ се посочва, че четири ключови болта, предназначени да задържат вратата здраво на място, не са били монтирани.

Миналата седмица FAA съобщи, че шестседмичен одит на компанията е установил „множество случаи, в които се твърди, че компанията не е спазила изискванията за контрол на качеството на производството„.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Украйна е потопила още един руски боен кораб в Крим

Това е станало при ракетен удар по Севастопол

Турски дрон е засякъл мястото на катастрофата с президентския хеликоптер в Иран

Командването на Корпуса на гвардейците на Ислямската революция (КГИР)...

Над 46 000 ученици се явяват на втора матура

13 000 ще бъдат на изпит по английски език

САЩ внимателно следят Иран

Този уикенд президентът на САЩ Джо Байдън е на...

„Скай“: „Касапинът от Техеран“ има страховита репутация

Мнозина се страхуват от нестабилност в региона

„Гардиън“: Предизвикателствата пред Иран

Катастрофата с хеликоптера на иранския президент Ебрахим Раиси се...

The Atlantic: Президентът на Иран е мъртъв

Иранският президент Ебрахим Раиси е мъртъв и сега властите...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

САЩ прави крачка към легализиране на марихуаната на федерално ниво (ВИДЕО)

Министерството на правосъдието на САЩ официално предприе прекласифициране на...

Хуманитарна помощ пристига на построения от САЩ кей край Газа

Хуманитарна помощ започна да пристига на построения от САЩ...

Обвиниха кмета на Дупница в заплахи към полицейски шеф

Повдигнаха обвинение на кмета на град Дупница за отправени...

Румъния купува ракети „въздух-въздух“ от САЩ за своите Ф-16

Във вторник Държавният департамент на САЩ одобри потенциалната продажба...

Васил Терзиев си взел поука от новото движение по Патриарха

"Отчетено е като комуникационна грешка - това, че анализ...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg