Реклама

https://www.gerb.bg/bg

САМО В NEWS24sofia.eu TV! Национален протест в Русия. Против мобилизацията и „могилизацията“ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Кадри: Петър Алексеев, кореспондент на News24sofia.eu в Русия

Новината за частичната военна мобилизация в Русия предизвика протести в цялата страна. От Далечния Изток до Москва и Санкт Петербург хиляди руснаци излязоха по улиците, за да изразят недоволството си от заповедта на президента Владимир Путин да се свикат резервистите.

Протестни акции бяха организирани в 38 града.

По-рано през деня държавният глава разпореди първата военна мобилизация в страната от Втората световна война. Той обвини Запада, че иска да унищожи Русия и заяви, че резервистите са важни, за да защитят страната. Мобилизацията започна веднага, като призовки са предвидени за 300 000 души. Резервистите в Русия, които са служили през последните 5 години, са 2 милиона.

Групата „ОВД-Инфо“, занимаваща се с наблюдение на протести, е потвърдила до момента за 1113 задържани в 38 града, сочи справка на нейния сайт.

На видеокадрите, които ни изпрати нашия кореспондент Петър Алексеев, се вижда как протестиращи се бият с изпратените сили на реда. Демонстранти биват буквално влачени за ръце и крака при задържането.

Кадри: Петър Алексеев, кореспондент на News24sofia.eu в Русия

„Току що Владимир Путин обяви „частична“ мобилизация в Русия. Това означава, че хиляди руски мъже – наши бащи, братя и съпрузи – ще бъдат хвърлени в месомелачката на войната. За какво ще умират? За какво майките и децата ще проливат сълзи? За двореца на Путин. Сега войната наистина ще нахлуе във всеки дом и всяко семейство.

Досега властите говореха, че воюват само „професионалисти“ и че те ще победят. Ясно е вече, че не побеждават, затова за фронта започнаха да събират затворници. А сега е обявена мобилизация.

Значи положението е много тежко. Войната вече не е „някъде там“ – тя дойде в нашата страна, нашите домове, за да прибере нашите близки. И те трябва да загиват, за да поправят грешките на Путиновия режим, който вкара Русия в чудовищна касапница, изолация и нищета.

Депутати и чиновници, които ежедневно виеха за нуждата от мобилизация, ще си останат в своите топли кресла – живи и здрави. Ние смятаме, че точно те трябва да бъдат мобилизирани и пратени в Украйна – сами да гинат за болните си фантазии, а не да изпращат на смърт обикновени момчета.

„Весна“ обявява общоруска акция против мобилизацията – призоваваме ви да излезете по улиците на руските градове още днес в 19:00. Скоро ще обявим местата за Москва и Санкт Петербург. В регионите призоваваме самостоятелно да изберете местата и да ни ги съобщите в чат ботовете, за да ги изброим в списък.

Протестната акция е само началото. Ние сме уверени, че решението за „могилизация“ може да доведе до края на тази власт. Сега на страната ни се нуждае от това да излезем. Всичко е в нашите ръце“.

Движението „Весна“ възниква в началото на 2013 г. Тогава редица членове на петербургския клон на младежкото „Яблоко“ са изключени от партията и създават ново демократично движение, обединявайки сили с други либерали. Движението официално няма един лидер – вместо това управленските и програмните функции се изпълняват от Федерален координационен съвет, състоящ се от петима души. То провежда акции в района на Санкт Петербург, включително срещу унищожаването на детската болница. След 24 февруари „Весна“ стана един от организаторите на антивоенните протести в цяла Русия, като тази на 27 февруари, при която бяха задържани над 2800 души.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В NEWS24!

Снимка: Петър Алексеев, кореспондент на News24sofia.eu в Русия
Снимка: Петър Алексеев, кореспондент на News24sofia.eu в Русия
Снимка: Петър Алексеев, кореспондент на News24sofia.eu в Русия
Снимка: Петър Алексеев, кореспондент на News24sofia.eu в Русия
Снимка: Петър Алексеев, кореспондент на News24sofia.eu в Русия
Снимка: Петър Алексеев, кореспондент на News24sofia.eu в Русия
spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Съд в Париж осъди сепаратист от ЕТА

Егоиц Урутикоетксеа получи 2 години условно

Дипломатическата война между Русия и Латвия продължава

Кремъл реши да изгони двама латвийски дипломати

Русия удари село в Донецка област – има жертви

В резултат на ракетна атака срещу село Удачное в Донецка...

Великобритания праща бомби с лазерно насочване в Украйна

Новият пакет военна помощ на Обединеното кралство за Украйна ще...

Путин разкри: Първата ми визита в чужбина ще е в Китай

Руският президент Владимир Путин обяви в четвъртък намерението си да...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

КЕВР глоби АЕЦ „Козлодуй“ с 604 хил. лева

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) наложи имуществена...

Вдигат заплатите на кметовете на райони и села в община Варна

Актуализация на основните месечни заплати на кметовете на райони...

Европол: Задържаха 23 души в Босна, заподозрени в работа за наркокартел

Полицейски екип в Босна, подкрепен от международни правоприлагащи агенции,...

Нинова: И Главчев ли иска да пътува?

Дали Димитър Главчев или Даниел Митов е служебен външен...

Канарските острови казаха „не“ на масовия туризъм

Хиляди хора излязоха на протест в Тенерифе с искане испанският...

Сателитни снимки показват сериозни щети в Иран след атаката

Сателитни снимки, направени в понеделник, показват, че израелският ответен...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img