Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Сателитни снимки показват сериозни щети в Иран след атаката

Снимка: iStock

Сателитни снимки, направени в понеделник, показват, че израелският ответен удар, насочен към централния град Исфахан на Иран, е ударил радарна система за произведена в Русия батарея за противовъздушна отбрана. Това противоречи на многократните отричания от официални лица в Техеран за каквито и да било щети от нападението, съобщава АП.

Ударът по радара би нанесъл много повече щети, отколкото при масивната атака с дронове и ракети, която Иран предприе срещу Израел на 13 април. Това може би е причината, поради която Иран служители до върховния лидер аятолах Али Хаменей се опитват да отхвърлят обсъждането какво всъщност е причинила атаката на иранска земя.

Припомняме, че в неделя, външният министър на Иран отказа да признае, че Израел стои зад последната атака срещу страната му и описа използваните оръжия като по-скоро детски играчки.

Това, което се случи, не беше удар, подчерта външният министър Хосейн Амирабдолахян. Това бяха по-скоро играчки, с които си играят нашите деца – не дронове„.

Той заяви, че Иран не планира отговор, освен ако Израел не предприеме значителна атака.

Докато няма нов авантюризъм от страна на Израел срещу нашите интереси, тогава няма да имаме нова реакция„, увери министърът.

Той обаче предупреди, че ако Израел наистина нападне Иран, отговорът ще бъде бърз и жесток.

Ако Израел предприеме решителни действия срещу моята страна и това бъде доказано, нашият отговор ще бъде незабавен и силен и ще ги накара да съжаляват„, заплаши Амирабдолахян.

Напрежението между Израел и Иран ескалира на 1 април, когато Тел Авив порази иранското консулство в сирийската столица Дамаск, убивайки двама генерали и петима офицери от Иранската революционна гвардия.

Техеран отвърна 12 дни по-късно, като предприе безпрецедентна пряка военна атака срещу Израел с над 300 ракети и дронове. Нападението обаче не причини значителни щети. Почти всички ракети и дронове бяха прехванати от израелските, американските и други съюзнически сили.

Израел обаче отмъсти в четвъртък вечерта, като удари военно летище близо до град Исфахан в Централен Иран. По данни на иранските държавни медии ядрените съоръжения в района не са повредени и не се съобщава за жертви.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Велика събота е

Днес православната църква отбелязва Велика събота. Това е последният...

НАТО праща консултантски мисии в Близкия изток и Африка

НАТО обмисля да изпрати консултантски мисии в областта на сигурността...

В Австрия задържаха българин за трафик на нелегални мигранти

Полицията във Фьозендорф, провинция Долна Австрия, спря специално преустроен...

Доброволците от руската армия са пушечното месо в Украйна

Кремъл продължава да използва и затворници

Националната служба за охрана с мерки за сигурност в София на 4 и на 6 май

На 4 май, Велика събота, Националната служба за охрана...

Една година от масовата стрелба в белградско училище

На днешния ден преди една година тринадесетгодишният К. К. откри...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Латвия: Украйна получи вече оръжие с разрешение да се цели в Русия

Украйна вече получава от някои партньори западни оръжия с...

Българо-румънски екипи ще следят трафика по празниците в пограничните райони

Български и румънски пътни полицаи ще участват в съвместна контролна...

Ситуацията на фронта се влошава, призна украинското командване

Обстановката на фронта е сложна и има тенденция към...

Зоран Миланович: Добре, че е България, за да не сме на дъното в ЕС

Хърватия е на дъното в Европейския съюз. Под нас...

ЕС по пътя към нулеви емисии – задава се остър завой

Проблеми както по отношение на търсенето, така и по...

13 жертви при израелски удари срещу Рафах

13 души загинаха, а много други бяха ранени при...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img