Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Канарските острови казаха „не“ на масовия туризъм

Снимка: EPA/ALBERTO VALDES

Хиляди хора излязоха на протест в Тенерифе с искане испанският остров временно да ограничи притока на туристи, за да спре бума на краткосрочните ваканционни наеми и строителството на хотели, което увеличава жилищните разходи за местните жители, съобщава „Ройтерс“.

Протестиращите смятат, че трябва да се направят промени в туристическия сектор, който съставлява 35% от брутния вътрешен продукт (БВП) на Канарските острови.

Това не е послание срещу туристите, а срещу модел на туризъм, който не е от полза за тази земя и трябва да бъде променен„, поясни един от протестиращите по време на демонстрацията в столицата на Тенерифе – Санта Крус де Тенерифе.

По-малки шествия се проведоха и на други места в архипелага, както и в други испански градове. Всички те бяха организирани от около две дузини екологични организации преди пиковия летен ваканционен сезон.

Организациите твърдят, че местните власти трябва временно да ограничат броя на посетителите, за да облекчат натиска върху околната среда, инфраструктурата и жилищния фонд на островите и покупките на имоти от чужденци.

Властите трябва незабавно да спрат този корумпиран и разрушителен модел, който изчерпва ресурсите и прави икономиката по-несигурна. Канарските острови имат граници, търпението на хората също„, подчерта Антонио Булон, един от лидерите на протеста.

Архипелагът с население от 2,2 милиона души е бил посетен от близо 14 милиона чуждестранни туристи през 2023 г. Това е с 13% повече от година по-рано.

Властите на островите са загрижени за въздействието върху местните жители. Очаква се по-късно ази година да бъде приет проектозакон, затягащ правилата за краткосрочни наеми, след оплаквания от жители, чиито цени са извън жилищния пазар.

Президентът на Канарските острови Фернандо Клавихо заяви, че се чувства „горд“, че регионът е водеща испанска туристическа дестинация, но призна, че е необходим повече контрол, тъй като секторът продължава да се разраства.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Една година от масовата стрелба в белградско училище

На днешния ден преди една година тринадесетгодишният К. К. откри...

Масов бой и пострадали в центъра на Габрово заради етническа основа?

Масов бой в центъра на Габрово и пострадали хора....

Лошото време попречи на един самолет българи да посрещнат Великден на Санторини

Силният вятър на гръцкия остров Санторини промени плановете на...

Външно министерство предупреждава българите да внимават в Тбилиси

Във връзка със продължаващите протести в грузинската столица Тбилиси, Министерството...

Дания облекчава закона за абортите

Дания облекчава закона за абортите за първи път от...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Пиян шофьор помете 4 паркирани коли във Велико Търново

24-годишен шофьор помете 4 паркирани коли във Велико Търново,...

„Комерсант“: Кримският мост е бил взривен с ракетно гориво

Руските разследващи държат на маршрута през България

Борисов, Караянчева и Делян Добрев повеждат по две листи за 50-о НС

Водачите на листите на ГЕРБ-СДС за всички избирателни райони:

Сергей Шойгу иска по-бързо и повече оръжия

Необходимо е да се увеличи обемът и качеството на...

Финландия не изключва Русия да тества член 5 на НАТО

Малко вероятно е Русия да тества клаузата за взаимна...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img