Реклама

https://www.gerb.bg/bg

С 35% са се увеличили заплатите на депутатите през настоящия мандат

Снимка: БГНЕС

От есента на 2020 година основната брутна месечна заплата на депутатите в Народното събрание вече минава 4400 лева. За сравнение през миналата година по същото време минималното възнаграждение за народните представители беше малко над 3800 лева, а в началото на мандата на сегашния парламент – 3246 лева. Това означава, че в рамките на мандата базовите депутатски възнаграждения са се увеличили с над 35%, пише money.bg.

Според последните данни на Националния статистически институт средното едномесечно възнаграждение в обществения сектор възлиза на брутно 1469 лева. Това означава, че към момента основната брутна месечна заплата на депутатите вече е 4407 лева, като тя се равнява на три едномесечни възнаграждения в обществения сектор, като за база се взема последният месец от предходното тримесечие. Основното месечно възнаграждение на народните представители се преизчислява всяко тримесечие.

Решенията на депутати влияели и върху техните заплати. Голяма част от възнагражденията в обществения сектор се определят на политическо ниво (правителствено решение със санкция на НС), особено в администрацията. Както стана ясно, тя ще получи 30% увеличение зарази ситуацията с COVID-19. Така това повишение ще се отрази на средното възнаграждения в сектора, а оттам и на възнагражденията на народните избранници.

4407 лева е минималната брутна заплата, която могат да получават те, като всички депутати имат право и на 1% годишна добавка към нея за прослужено време. Също така при научна степен „Доктор“се полагат още 10% добавка, а за „Докатор на науките“ 15% се начисляват към основната заплата.

Ако членуват в комисия към Народното събрание, а почти всички народни представители са част от поне една такава, сумата е по-висока – 5068 лева. За председателите на групи и комисии възнаграждението е 5950 лева, а за зам.-председателите – 5508 лева, според актуалните данни.

В Народното събрание председателят получава най-високо основно възнаграждение. Така към септември Цвета Караянчева има брутна заплата от 6830 лева, като тя е с 55% по-висока от тази на депутатите. Толкова е и възнаграждението на премиера Бойко Борисов. За заместниците на председателя сумата е 6390 лева.

Основната брутна заплата на министър към разглеждания период достига 5730 лева. Възнаграждението на президента се изчислява като се вземе 2 пъти размера на основната брутна заплата на депутатите или това прави 8814 лева.

spot_img

Реклама

spot_img
Тодор Стефанов
Тодор Стефановhttp://www.news24sofia.eu
Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.

Още от рубриката

Съд в Париж осъди сепаратист от ЕТА

Егоиц Урутикоетксеа получи 2 години условно

Дипломатическата война между Русия и Латвия продължава

Кремъл реши да изгони двама латвийски дипломати

Русия удари село в Донецка област – има жертви

В резултат на ракетна атака срещу село Удачное в Донецка...

Великобритания праща бомби с лазерно насочване в Украйна

Новият пакет военна помощ на Обединеното кралство за Украйна ще...

Путин разкри: Първата ми визита в чужбина ще е в Китай

Руският президент Владимир Путин обяви в четвъртък намерението си да...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Комисията за аферите в Митниците и Асен Василев приключи работа

Комисията за аферата в Агенция "Митници" приключи дейността си....

Израел щурмува отново Хан Юнис

Израелските войски си проправиха път обратно в източната част...

Северна Корея критикува САЩ, че търсят алтернативи на панела за санкции на ООН

Северна Корея разкритикува САЩ в четвъртък за търсенето на алтернативи...

Цирк в News24sofia.eu: Бойко Рашков нападна още един журналист, млати го с чадър (ВИДЕО)

Бившият вътрешен министър Бойко Рашков има сериозни проблеми с...

Иран се подигра на оръжията на Израел – били детски играчки

Външният министър на Иран отказа да признае, че Израел стои...

Соломоновите острови на кръстопът между Китай и САЩ

Соломоновите острови са в очакване за сформирането на правителство,...

Ассен Василев опровергава Пеканов, че в ПВУ нямало градска железница в Пловдив

Съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев опровергава твърдение на...

16 млн. лв. получават земеделците за напояване за 2024 г.

16 млн. лева ще бъдат предоставени тази година на...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img