Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Иран се подигра на оръжията на Израел – били детски играчки

Снимка: iStock

Външният министър на Иран отказа да признае, че Израел стои зад последната атака срещу страната му и описа използваните оръжия като по-скоро детски играчки, съобщава Ен Би Си.

Това, което се случи, не беше удар„, подчерта външният министър Хосейн Амирабдолахян. Това бяха по-скоро играчки, с които си играят нашите деца – не дронове“.

Той заяви, че Иран не планира отговор, освен ако Израел не предприеме значителна атака.

Докато няма нов авантюризъм от страна на Израел срещу нашите интереси, тогава няма да имаме нова реакция„, увери министърът.

Той обаче предупреди, че ако Израел наистина нападне Иран, отговорът ще бъде бърз и жесток.

Ако Израел предприеме решителни действия срещу моята страна и това бъде доказано, нашият отговор ще бъде незабавен и силен и ще ги накара да съжаляват„, заплаши Амирабдолахян.

Напрежението между Израел и Иран ескалира на 1 април, когато Тел Авив порази иранското консулство в сирийската столица Дамаск, убивайки двама генерали и петима офицери от Иранската революционна гвардия.

Техеран отвърна 12 дни по-късно, като предприе безпрецедентна пряка военна атака срещу Израел с над 300 ракети и дронове. Нападението обаче не причини значителни щети. Почти всички ракети и дронове бяха прехванати от израелските, американските и други съюзнически сили.

Амирабдолахян поясни, че нападението е имало за цел да бъде „предупреждение“. 

Можехме да ударим Хайфа и Тел Авив. Можехме да се прицелим и във всички икономически пристанища на Израел. Но нашите червени линии бяха цивилните. Целта ни беше само военна„, обясни той.

Въпреки че от десетилетия Иран води война в сянка с Израел – Техеран въоръжава и обучава прокси сили, враждебни на Израел, в Ливан, Сирия, Йемен и палестинския анклав Газа – това бе първият път, в който Техеран организира открита атака военна атака срещу Израел.

През следващите дни САЩ призоваха Израел да прояви сдържаност и да не извършва ответна атака, която може да предизвика пълномащабна война между двамата дългогодишни противници.

Израел обаче отмъсти в четвъртък вечерта, като удари военно летище близо до град Исфахан в Централен Иран. По данни на иранските държавни медии ядрените съоръжения в района не са повредени и не се съобщава за жертви.

Атаката беше омаловажена от иранските държавни медии и беше посрещната с мълчание от израелските официални лица. Ограниченият обхват на удара и липсата на публични изявления след това очевидно показват, че и двете страни се стремят да намалят напрежението, поясниха експерти.

Представители на САЩ призоваха за спокойствие. „Не искаме този конфликт да ескалира„, заяви вчера прессекретарят на Белия дом Карин Жан-Пиер.

Вашингтон обвини Иран, че е „съучастник“ в нападението на „Хамас“ срещу Израел на 7 октомври, предвид дългогодишните усилия на Техеран да въоръжава и обучава бойци на палестинската групировка в ивицата Газа.

Иранското правителство обаче отрича да е нареждало или координирало атаката срещу Израел на 7 октомври, при оято бяха убити около 1200 души.

Амирабдолахян подчерта, че Иран не е имал предварителна информация за атаката. Освен това той уточни, че „Хамас“ не е терористична организация, а освободително движение, което се противопоставя на израелската окупация на палестинска земя.

Той нарече израелския премиер Бенямин Нетанхаю „откачен“ и обвини израелското правителство за буксуващите преговори за заложниците. Министърът упрекна Израел, че отправя прекомерни искания, за да компенсира неуспеха си да постигне целите си във войната в Газа.

Израел не успя да унищожи „Хамас“ нито да арестува лидерите в Газа, не успя да разоръжи „Хамас“, не успя да унищожи оръжията и оборудването“, отбеляза Амирабдолахян.

Затова трябваше да се прибегне до убийството на жени и деца, а сега на масата за преговори те се опитват да получат това, което не можаха да получат на място„, изтъкна той.

Все пак външният министър изрази надежда скоро да бъде договорено освобождаването на заложниците като част от широко споразумение.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Велика събота е

Днес православната църква отбелязва Велика събота. Това е последният...

НАТО праща консултантски мисии в Близкия изток и Африка

НАТО обмисля да изпрати консултантски мисии в областта на сигурността...

В Австрия задържаха българин за трафик на нелегални мигранти

Полицията във Фьозендорф, провинция Долна Австрия, спря специално преустроен...

Доброволците от руската армия са пушечното месо в Украйна

Кремъл продължава да използва и затворници

Националната служба за охрана с мерки за сигурност в София на 4 и на 6 май

На 4 май, Велика събота, Националната служба за охрана...

Една година от масовата стрелба в белградско училище

На днешния ден преди една година тринадесетгодишният К. К. откри...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Украйна отрича, че е изтеглила Abrams-ите от фронтовата линия

Украинските сили отричат съобщенията за предполагаемо изтегляне на танковете Abrams...

Земетресение край Пазарджик

Трусът е на дълбочина 12.2 км

В Израел Блинкън настоя да се осигури повече хуманитарна помощ за Газа

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън започна в сряда...

Иран наложи ответни санкции на САЩ и Великобритания

Иран наложи санкции срещу британски и американски лица и...

Дупка в бюджета няма, уверява Асен Василев

Няма дупка в бюджета. Ако се правят разходи извън...

Ваня Григорова: Изхабени политически бастуни им се привиждат патерици

"Изхабени от политическа употреба бастуни им се привиждат патерици....

Президентът на Полша внесе проектозакон за повишаване на отбранителната готовност

Президентът на Полша Анджей Дуда внесе проектозакон, насочен към...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img