Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Израел щурмува отново Хан Юнис

Снимка: EPA/MOHAMMED SABER

Израелските войски си проправиха път обратно в източната част на Хан Юнис при изненадващо нападение, казаха жители в понеделник, принуждавайки хората, завърнали се в изоставените си домове в руините на главния град на южната част на Ивицата Газа, да бягат отново, предава „Ройтерс“

На други места в Хан Юнис бяха открити десетки тела в масови гробове, според палестинските власти, на мястото на главната болница в града, изоставена от израелските войски.

Израел нанесе въздушни удари срещу Рафах, последното убежище, където повече от половината от 2,3 милиона души в анклава са потърсили подслон.

Израелската армия внезапно изтегли по-голямата част от сухопътните си войски от южната част на ивицата Газа този месец след някои от най-интензивните боеве в седеммесечната война. Жителите започнаха да се прибират в предишни недостъпни квартали на втория по големина град в анклава, откривайки къщите си, превърнати в развалини, и мъртви тела по улиците.

В руините на някогашната болница Насър, най-голямата в южната част на Газа, Ройтерс видя служители на спешна помощ в бели костюми за защита, които изкопават трупове от земята с ръчни инструменти и багер. Службите за спешна помощ съобщиха, че през изминалия ден на мястото са били открити още 73 тела, с което броят на намерените през седмицата достигна 283.

Израел твърди, че е бил принуден да се бие в болници, тъй като там са действали бойци на Хамас – нещо, което медицинският персонал и Хамас отричат.

Властите в Газа казват, че откритите досега тела са само от един от поне три масови гроба, които са открили на мястото.

Очакваме да намерим още 200 тела в същия масов гроб през следващите два дни, преди да започнем работа в другите две места„, каза Исмаил Ал-Тхавабта, директор на управляваната от Хамас правителствена медийна служба, пред „Ройтерс“.

Той обвини Израел, че е извършил „екзекуции“ в болницата и прикрил престъпленията, като погребал телата с булдозер. Израел категорично отрича да е извършвал екзекуции.

Жителите на Газа съобщиха за въздушни удари в няколко други района, включително Рафах. В Нусейрат в централната част на Газа официални лица казаха, че въздушен удар е повредил слънчевите панели на болницата, на които тя разчита за захранване.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Войната няма да свърши, дори и Украйна да спечели на фронта

Ситуацията на фронта е най-тежката за Украйна от началото...

Стефан Сежурне: Руският военен провал в Украйна е налице

Според изчисленията на Франция, около 150 000 руски военни...

„Сиела Норма“ спечели обществената поръчка за машинния вот на 9 юни

Фирмата "Сиела Норма" е определена от ЦИК за изпълнител...

Борисов, Караянчева и Делян Добрев повеждат по две листи за 50-о НС

Водачите на листите на ГЕРБ-СДС за всички избирателни райони:

Корнелия Нинова: Димитър Главчев е пълно олицетворение на модела ГЕРБ

"Димитър Главчев е пълно олицетворение на модела ГЕРБ. И...

Пропалестински протести започнаха и пред университетитe в Австралия

Стотици излязоха на протест срещу войната в Газа пред...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Петима попаднаха в ареста след гонки с полицията в Софийско

Петима мъже са попаднали в арест след гонки с...

Мегапроект за добив на газ в Румъния застрашава и родното Черноморие?

"Грийнпийс" - България алармира за опасен газов проект в...

Хиляди на пореден протест срещу управляващите в Унгария

Искат реформа в мерките закрилата на детето

Крум Зарков: Съдебната реформа катастрофира

Криза има в държавата. Това каза пред БНТ Крум...

Смъртоносна гореща вълна тегне над Югоизточна Азия

Жегата в Югоизточна Азия се разраства, като властите издадоха...

Певицата Ариа е с охрана

С охрана и грамадански джип, тип кубче, се придвижва...

Латвия: Украйна получи вече оръжие с разрешение да се цели в Русия

Украйна вече получава от някои партньори западни оръжия с...

Русия превзе село Семьоновка в Донецка област

Руското министерство на отбраната съобщи, че руските военни са...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img