„Политико“: САЩ удрят със санкции високопоставени българи за корупция. ЕС не прави нищо

Views 5426
0 0
Снимка/източник: Информационна агенция News24sofia.eu /Васил Димитров/

Под заглавие „САЩ санкционират високопоставени българи за корупция. ЕС не прави нищо“ европейската редакция на американското издание „Политико“ съобщава за наложените вчера от САЩ санкции срещу Васил Божков, Делян Пеевски и още няколко настоящи и бивши български длъжностни лица.

Необичайно широкообхватната стъпка на САЩ е срам за ЕС, тъй като показва неспособността на Общността да контролира собствения си двор заради множество корупционни скандали, често свързани с еврофондове, които се оказват в ръцете на българската мафия и влиятелни олигарси, констатира изданието.

За разлика от САЩ, ЕС очевидно избра да не застане на страната на българите, които се борят с корупцията, а председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и канцлерката на Германия Ангела Меркел обърнаха гръб на въпроса с върховенството на правото в най-бедната страна от ЕС през последните години, продължават авторките Боряна Джамбазова и Лили Байер.

В статията са цитирани позициите на Христо Иванов (съпредседател на „Демократична България“), Мая Манолова (председател на „Изправи се! Мутри вън!“) и Делян Пеевски (ДПС) по повод наложените санкции.

Допълва се, че като съюзник в Европейската народна партия (ЕНП) бившият премиер Бойко Борисов не е бил държан отговорен за състоянието на българската съдебна система.

Въпреки че корупцията отдавна е идентифицирана като проблем в България, мащабът на разгръщащите се корупционни скандали през последната година разкри как олигархичната мафия ефективно е завладяла държавата, упражнявайки контрол чрез институции като съдебната система, службите за сигурност и медиите, пише още „Политико“.

Контакти и информация за автора:

Репортер по темата: Дияна Георгиева

editor
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0
Next Post

Нашенка превела над 170 000 лева на мним американски лекар

Над 170 000 лева преведе 34-годишна българка на фалшив американски военен лекар в Афганистан, съобщи БНР. Сигналът за измамата е от вчера, но до момента от МВР официално не са съобщили за него. След няколкоседмична комуникация с него е била убедена от него да преведе сумата. Тя превела парите на […]