Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Украйна спира консулските услуги в чужбина за мъже в наборна възраст

Министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба

Министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба потвърди информацията, че украинското министерство на външните работи скоро ще предостави разяснения относно новата процедура за получаване на консулски услуги в чужбина за мъже в мобилизационна възраст, информира Би Би Си.

Как изглежда сега: мъж на военна възраст отишъл в чужбина, показва на държавата си, че въпросът за оцеляването на страната не го засяга, а след това идва и иска да получи услуги от тази държава. Не става така. У нас се води война„, написа Кулеба в социалната мрежа X.

Това, че е в чужбина, не освобождава един гражданин от отговорностите му към родината. Ето защо вчера възложих да се вземат мерки за възстановяване на справедливото отношение към мъжете в мобилизационна възраст в Украйна и в чужбина. Ще бъде честно„, пише Кулеба.

Украинското издание „Зеркало недели“ твърди, че е видяло писмо от заместник-министъра на външните работи Андрей Сибиха, в което се казва, че украинското външно министерство е наредило на своите консулски служби временно да спрат обработката на всякакви документи, с изключение на удостоверенията за връщане, на украинците в чужбина в мобилизационна възраст.

Припомняме, че президентът на Украйна Володимир Зеленски на 16 март подписа закон, приет от Върховната рада за подобряване на някои въпроси на мобилизацията, военната регистрация и военната служба.

Какви услуги извършват консулските служби на Украйна, обяснява украинската служба на Би Би Си. Това са получаване и доставка на паспорти, удължаване на валидността на международните паспорти, въвеждане в международния паспорт на информация за дете, свидетелства за раждане. 

Консулствата извършват и нотариални услуги: заверка на пълномощни, разрешение за преминаване на границата на непълнолетни, регистрация на наследство, заверка на завещания, копия на документи; сертификати, потвърждаващи личните данни, както и издаванае на лична карта за връщане в Украйна.

В Украйна действа режим на военно положение. Параграфи 6 и 16 на член 8 от Закона на Украйна за военното положение предвиждат, че правителството може да установи режим за влизане и излизане на граждани и да ограничава свободата на движение.

Според новия закон за мобилизацията, който все още не е влязъл в сила, мъжете в мобилизационна възраст, живеещи в чужбина, са длъжни да актуализират данните си в ТЦК (наборната служба). Това може да стане по телефон или имейл.

Съгласно буквата на закона регистрираните в ТЦК  имат достъп до консулски услуги. Дали новият ред за предоставяне на услуги ще промени тази ситуация, ще стане ясно след публикуването му.

Основната задача на закона е да регистрира всички военнозадължени лица и да актуализира данните им. Това ще опрости процеса на мобилизация за властите, тъй като службите за военна регистрация и набор (сега в Украйна те се наричат ​​TЦК – „териториални центрове за набиране на персонал“) ще разполагат с актуална информация за потенциални новобранци.

  • Гражданите на Украйна трябва сами да се свържат с службите за военна регистрация и записване, за да получат документи за военна регистрация. Тоест служителите на TЦК няма да трябва да ги „хващат“ по улиците, както често се случва сега.
  • Мъжете на възраст 18-60 години са длъжни да актуализират своите пълномощия в рамките на 60 дни във военната служба за регистрация и вписване, центъра за административни услуги (ЦАУ) или в електронния акаунт на наборника.
  • Също така мъжете трябва да имат и да носят със себе си документи за военна регистрация и да ги представят при поискване от служители на полицията или TЦК.
  • Без тези документи украинците в чужбина няма да могат да получат паспорт или да получат консулски услуги.
  • Гражданите, регистрирани в армията, могат доброволно да регистрират своя електронен акаунт.
  • Вместо наборна повинност законът въвежда „основно военно обучение“ за гражданите. Може да бъде завършен по време на обучение в университети или в учебни центрове на въоръжените сили на Украйна. Такава подготовка ще започне на 1 септември 2025 г.
  • Тези, които избягват мобилизацията, ще имат проблеми със закона. По-специално, проектозаконът предлага да се позволи на TЦК да отнеме шофьорските си книжки на укриващите се чрез съдилищата. Те също ще бъдат изправени пред значително увеличение на глобите.
  • Службата за военна регистрация и вписване ще може да се свърже с полицията с искане за задържане на укриващия се в набора. Ако това не е възможно, тогава TЦК изпраща на гражданина препоръчано писмо с искане да се яви във военната служба за регистрация и вписване. Писмото се счита за връчено дори лицето да не го е получило.
  • Лица, които не са преминали военна служба или основно военно обучение, няма да могат да работят в държавната служба, прокуратурата и полицията.
spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Войната няма да свърши, дори и Украйна да спечели на фронта

Ситуацията на фронта е най-тежката за Украйна от началото...

Стефан Сежурне: Руският военен провал в Украйна е налице

Според изчисленията на Франция, около 150 000 руски военни...

„Сиела Норма“ спечели обществената поръчка за машинния вот на 9 юни

Фирмата "Сиела Норма" е определена от ЦИК за изпълнител...

Борисов, Караянчева и Делян Добрев повеждат по две листи за 50-о НС

Водачите на листите на ГЕРБ-СДС за всички избирателни райони:

Корнелия Нинова: Димитър Главчев е пълно олицетворение на модела ГЕРБ

"Димитър Главчев е пълно олицетворение на модела ГЕРБ. И...

Пропалестински протести започнаха и пред университетитe в Австралия

Стотици излязоха на протест срещу войната в Газа пред...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Турция спира търговията с Израел

Турция преустановява всякаква търговия с Израел. Това беше обявено от...

14 жертви и десетки ранени при катастрофа с автобус в Мексико

Превозното средство се е преобърнало на пътя

Обявиха тридневен национален траур в Чили

Президентът на Чили Габриел Борич обяви тридневен национален траур...

Таванът на надценката за хляба – популизъм и административна тежест за бизнеса

Таванът на надценката върху хляба е популизъм. Това каза...

Иван Литвиненко: Има как Националната детска болница да бъде построена по-бързо

Не исках да повярвам, че Министерският съвет разреши строежа...

Пропалестински протести започнаха и пред университетитe в Австралия

Стотици излязоха на протест срещу войната в Газа пред...

Главчев потвърждава на среща на Съвета на ОИСР стремежа ни към пълноправно членство

Служебният премиер и министър на външните работи Димитър Главчев...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img