Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Атака срещу база на проирански милиции в Ирак уби и рани бойци

Снимка: EPA/MOHAMMED SABER

Въздушен удар рано в събота порази база, използвана от коалиция от милиции, съюзници на Иран в Ирак. Това съобщава АП, като цитира изявление на групировката.

Атаката срещу военната база Калсо северно от Вавилон – бивш пост на САЩ, който беше предаден на иракската армия през 2011 г. – рани трима бойци, казаха двама служители на милицията, които говориха при условие за анонимност.

Не е ясно кой е отговорен за предполагаемата атака, която дойде ден след предполагаем израелски удар в Иран, но служители на милицията обвиниха американските сили.

Официален представител на САЩ отрече. Командването на САЩ премести по-рано този месец допълнителни сили в Близкия изток заради заплахата на Иран да нанесе удар по Израел, като специално внимание се отдели на укрепването на противовъздушната отбрана на американските контингенти в Ирак и Сирия.

Техеран е предупредил САЩ, че неговите войски ще станат мишена за иранската армия, ако американците се намесят в евентуален въоръжен конфликт между Иран и Израел.

Израелският пристанищен град Ейлат беше подложен на многократни ракетни и дронови атаки от свързаните с Иран йеменски хуси по време на почти шестмесечната война на Израел срещу Хамас в Газа. През ноември Израел каза, че група в Сирия е изстреляла дрон, който е ударил пристанищния град.

Иран омаловажи израелските удари в района на Исфахан и посочи, че няма планове за отмъщение – отговор, който изглежда е насочен към предотвратяване на война в целия регион, коментира „Ройтерс“.

Ограниченият мащаб на атаката и приглушеният отговор на Иран изглежда са сигнал за успешни усилия на дипломатите, които работят денонощно, за да предотвратят тотална война след иранската атака с дрон и ракети срещу Израел миналата събота.

Иранските медии и официални лица съобщиха за „малък брой експлозии“, които според тях са резултат от удара на иранската противовъздушна отбрана върху три дрона над град Исфахан. За отбелязване е, че те посочиха инцидента като нападение от „инфилтратори“, а не от Израел, като по този начин премахват необходимостта от отмъщение.

Ирански служител каза пред „Ройтерс“, че Техеран няма планове за отговор срещу Израел за инцидента.

Дългогодишни врагове Иран и Израел се насочиха към пряка конфронтация след предполагаем израелски въздушен удар на 1 април, който разруши сграда в комплекса на иранското посолство в Дамаск и уби няколко ирански офицери, включително висши генерали.

Отговорът на Иран с директна атака срещу Израел беше безпрецедентен, но не причини смъртни случаи, а само незначителни щети, тъй като Израел и неговите съюзници свалиха стотици ракети и дронове.

Съюзниците, включително Съединените щати, оттогава оказват силен натиск, за да гарантират, че всяко по-нататъшно отмъщение ще бъде калибрирано така, че да не провокира спирала от военни действия. Британският и германският външен министър посетиха Ерусалим тази седмица и западните страни затегнаха санкциите срещу Иран, за да смекчат Израел.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

The Hill: Русия изпусна момента за голям пробив на фронта

В момента Русия използва всички свои сили, за да...

Байдън: Студентите могат да протестират, но не и да правят безредици

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че студентските демонстрации...

Скупщината подкрепи новото правителство на Сърбия

Скупщината - парламентът на Сърбия, одобри новото правителство, оглавявано...

„Галъп“: Църквата ни традиционно се ползва с високо доверие

Църквата е сред институциите, които традиционно се ползват с...

Кои са възможните кандидати за нов Патриарх?

За втори път в най-новата ни църковна история ще...

Русия излага трофейни западни оръжия от Украйна преди 9 май

Западни танкове и военна техника, заловени от руските сили...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Делян Пеевски призова служебното правителство да отмени решението си за частната детска болница

Председателят на ДПС Делян Пеевски призова служебното правителство незабавно...

Махмуд Абас: Въпрос на дни е Израел да нападне Рафах

Израелската военна операция в град Рафах в южната част...

Пребиха 15-годишно момче в софийския квартал „Надежда“ 1

На място били изпратени екипи на полицията както и линейка, която отвела момчето в болница

Руските власти твърдят, че са превзели село Новобахмутивка в Донецка област

Руското министерство на отбраната съобщи, че неговите сили са...

С документален филм ЕП ни призовава да използваме гласа си на евроизборите (ВИДЕО)

https://www.youtube.com/watch?v=tMieWhQLq1U Европейският парламент започва институционална комуникационна кампания, за да насърчи...

Обявиха тридневен национален траур в Чили

Президентът на Чили Габриел Борич обяви тридневен национален траур...

Торнадо уби бебе и трима души в Оклахома

Байдън е предложил помощ на щата

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img