Образованието прави младежите по-добри хора, твърди премиерът

Views 11509
0 0

Образованието прави младите хора не само по-конкурентни на пазара на труда, но ги прави и по-добри хора. Затова продължаваме с ударните инвестиции в сектора. Образованието беше приоритет за нас през последните 4 години, ще остане и занапред, уточниха от Министерския съвет.

Toва заяви премиерът Бойко Борисов, който посети Обединено училище „Васил Левски“ в гр. Бургас, в което през 2019 г. бе завършен нов корпус на училищната сграда и нов физкултурен салон. Средствата от над 2 млн. лв. са осигурени от правителството, Община Бургас и от самото училище.

По думите на образователния министър Красимир Вълчев страната ни е сред малкото, които са приоритизирали образователната система в кампанията по ваксиниране, включвайки учителите в приоритетните групи.

Той акцентира върху постигнатото двойно увеличение на учителските заплати, вследствие на което днес има два пъти повече кандидати за едно учителско място в страната в сравнение е 2017 г.проектанти

В над 100 училища ще бъдат изградени и иновативни STEM центрове, за което сме отделили над 20 млн. лв. Не бива да забравяме и осигурените от кабинета близо 12 милиона лева за шкафчета в училищата, където учениците могат да оставят учебниците си, съобщи Вълчев.

В ОУ „Васил Левски“ в гр. Бургас се обучават близо 500 деца. Има и нова професионална паралелка

Работник в производството на кулинарни изделия в заведенията за обществено хранене и развлечения , в която се обучават 26 осмокласници от гимназиален етап.

По време на обиколката Борисов разгледа и строителството на северния обход на Бургас. Целта е да има транзитен път от магистрала „Тракия“ за Слънчев бряг и още през лятото да се пусне едното платно за движение.

Според него с изграждането на участъка ще се изнесе целия транзитен трафик, ще се избегнат задръстванията в Бургас и по този начин ще се намали и замърсяването на въздуха.

Министър-председателят подчерта и важността на изграждащото се трасе по отношение и на туризма.

Въпреки, че имаше много отчуждителни процедури, обжалвания и екологични изисквания, хората ще видят колко удобно ще се пътува и всичко това ще бъде в тяхна полза, отбеляза премиерът Борисов.

Северният обходен път на Бургас е с дължина 4,7 км ще изнесе транзитния трафик, идващ от Варна по път І-9 и продължаващ на юг по път І-6 София – Бургас и автомагистрала „Тракия“ извън центъра на града. Инвестицията е за близо 57 млн. лв., а средствата са от републиканския бюджет. Срокът за изпълнение на обекта е 18 месеца.

Пътят ще започва при 230-ти км на път I-9 Сарафово – Бургас, непосредствено след Атанасовското езеро и ще завършва при 493-ти км на първокласния път при селскостопанския надлез. Отсечката ще бъде с две платна, разделени със средна разделителна ивица, с по две ленти за движение в посока и банкети, както и локални платна. Връзката на новото трасе със съществуващата пътна мрежа ще се осъществява чрез 4 пътни възли, поясниха от Министерския съвет.

Малко преди това премиерът разгледа напредъка по изграждането на зала „Арена Бургас“.

Един ден като има световно първенство в Бургас и то скоро след пандемията, ще видят бургазлии колко ще са горди с тази зала. Това е единствената зала у нас, която отговаря на изискванията на Световната федерация по лека атлетика, тъй като разполага и с тренировъчни писти, заяви Борисов.

Инвестицията за залата е общо 57 млн. лв. като за оборудване са отпуснати и допълнителни 5 млн. лева по линия на дружеството „Академика 2011“, чийто принципал е Министерството на младежта и спорта.

„Арена Бургас“ ще разполага със спортно оборудване за различни видове спорт, което ще отговаря на изискванията за провеждане на състезания от най-висок ранг по лека атлетика, волейбол, спортна гимнастика, художествена гимнастика, бокс, борба. Общината също е инвестирала средства в терена, както и 2 млн. лева за подпорна стена. Залата ще има 6500 седящи и още до 8000 правостоящи места при концерти.

С близо 4 милиона лева ще ремонтират вътрешнокварталната инфраструктура и ще изградят и нова канализация в района.

Контакти и информация за автора:

Репортер по темата: Софи Димитрова

administrator
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0
Next Post

Близки на убитото от токов удар момче протестират пред НС (СНИМКИ/ВИДЕО)

Те настояват виновните да бъдат наказани