Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Главчев няма друг кандидат за външен министър и не прави кастинги

Снимка: (архив) БГНЕС

Нямам намерение да предлагам нов кандидат за служебен министър на външните работи. Даниел Митов беше моят кандидат, не беше издаден указ. Това всъщност не е кастинг за министри на външните работи и аз не мога да ги вадя от ръкава си.

Това каза в специално интервю за предаването „Панорама“ по БНТ служебният министър-председател Димитър Главчев.

Даниел Митов беше моята кандидатура, той реши да се съобрази с президента както съм запознат с неговите мотиви, изтъкна всъщност и защо се оттегля. Той е написал какви са причините, но аз няма от къде да търся нов кандидат и нямам такова намерение да предлагам друг„, поясни Главчев.

На въпрос, че Стефан Димитров остава външен министър и кой би трябвало да носи отговорност за българската външна политика, премиерът отговори така:

За българската външна политика би трябвало, ако беше издаден указ, щях да нося аз. Вмомента, който не е издал указ, той би трябвало да носи отговорност за външната политика„.

Според него, е било недопустимо да не може да се свърже с Димитров, когато Иран е нападнал Израел и е имало извънредна ситуация. Димитър Главчев каза, че е предприел действия още същия ден и е предложил на свой кандидат да поеме поста външен министър, но не пожела да спомене неговото име.

Служебният кабинет трябва да е политически балансиран, което означава, че в него трябва да има представители от различни политически партии. 

Повярвайте, че е изключително трудно да се намерят хора, които не са политически обвързани за всичките постове в правителството за кандидат-служебни министри. Не е лесно да се намерят непартийни кандидатури, които нямат нищо общо с партии. Помъчил съм се за този период, в който трябваше да представя кабинет. Мисля, че до голяма степен съм се справил. А то няма и други партийни кандидатури, така че балансът го няма.„, каза той. 

Премиерът не мисли, че има криза в кабинета заради името на Стефан Димитров, тъй като той се ползва с доверието на президента Румен Радев.

Припомняме, че депутатът и заместник-председател на ГЕРБ-СДС Даниел Митов се отказа от Външно министерство.

Не бива да се превръщам в ябълка на раздора и във фигура, която да разделя обществото и да пречи на институциите да си вършат работата и затова със сигурност оттеглям своето одобрение да бъда служебен външен министър„, каза той.

Митов благодари на Главчев за оказаното доверие, а на Бойко Борисов за това, че подходил с разбиране към негова роля в МВнР. Приел, не защото е самоцел да бъде служебен външен министър, а защото държавата трябвало да има ясен проевропейски и пронатовски път на развитие.

Според него е добре партийно оцветени хора да заемат министерски постове. Даниел Митов обаче е разочарован от ПП, които предпочели да подкрепят позицията на президента Румен Радев, а не позицията на ГЕРБ-СДС. „Спокойно, господин президент, ПП с вас и продължават да са с вас„, обърна се Митов към държавния глава.

Главчев няма план „Б“, след като стана ясно решението на Митов.

Междувременно, рокадите в служебния кабинет продължиха и в петък. Уволнени са още трима заместник-министри, считано от 22 април, а са назначени шестима нови.

Главчев вече смени редица заместник-министри в МВР, в МВнР, в МЕУ, финансовото правосъдното и още 7 министерства.

spot_img

Реклама

spot_img
Тодор Стефанов
Тодор Стефановhttp://www.news24sofia.eu
Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.

Още от рубриката

Киргизстан съветва гражданите си временно да избягват да пътуват до Русия

Министерството на външните работи на Киргизстан съобщи в четвъртък,...

НЗОК отрича за дискриминация в указанията за изписване на диетични храни

Указанията на Националната здравноосигурителна каса за изписване на диетични...

Очаква се до края на 2025 г. България да се присъедини към ОИСР

За първи път България има конкретен срок за присъединяването...

Димитър Главчев потвърди готовност за участие към ОИСР в подкрепа на Украйна

България има готовност за доброволен финансов принос в подкрепа...

Полицията и пропалестински демонстранти се сблъскаха в Калифорнийския университет (ВИДЕО)

Полицията премахна барикадите и започна да разглобява укрепения лагер...

Три комплексни оценки са изготвени за частната болница „Мама и аз“

Уточнение от Изпълнителна агенция "Медицински надзор"

Димитър Главчев: Първостепенен приоритет за България е присъединяването към ОИСР

Първостепенен външнополитически приоритет за България е присъединяването към Организацията...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

„Ислямска държава“ пое отговорност за атентата в Афганистан

Групировката "Ислямска държава" (ДАЕШ) пое отговорност за смъртоносната стрелба...

Повдигнаха обвинения на нападателя от Лондон

36-годишният Маркус Ардуини Монцо, задържан в края на април...

Румънец задигна алкохол за над 3700 лв. от магазин в Плевен

Задържаха румънец, откраднал алкохол за над 3780 лева от...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img