Реклама

https://www.gerb.bg/bg

След месеци на забавяне военната помощ от САЩ тръгна за Украйна

Снимка: iStock

След седмици на отлагане Камарата на представителите на САЩ гласува с голямо мнозинство в подкрепа на законопроект, с който се отпускат около 61 млрд. долара за цели, пряко или косвено свързани с подкрепата за Украйна. След приключването на законодателния процес Вашингтон ще може да възобнови военните доставки за Киев, които са прекъснати от няколко месеца, припомни АП.

В подкрепа на законопроекта гласуваха както демократите, така и републиканците, като 312 от тях се обявиха „за“, а 112 – „против“.

Бюджетното искане все още трябва да бъде повторно одобрено от Сената, където голямо мнозинство от законодателите подкрепят помощта за Украйна. Лидерът на мнозинството в Сената Чък Шумър предварително предупреди колегите си, че може да им се наложи да работят през почивните дни, ако Камарата на представителите приеме пакета за помощ.

След това той трябва да бъде подписан от президента на САЩ Джо Байдън, който обеща да направи това незабавно, щом документът стигне до него.

Законопроектът за подпомагане на Украйна предвижда да се изразходват общо 60,84 млрд. долара, но това включва 23,2 млрд. долара за попълване на американските военни запаси, намаляващи след военните доставки за Киев, и 11,3 млрд. долара за текущи американски военни дейности в региона, като обучение на украинските войски извън страната им и военно присъствие в страните от източния фланг на НАТО.

Както съобщиха Politico и Washington Post тази седмица, Пентагонът е подготвил предварително голяма пратка от подновената военна помощ за Украйна, така че доставката на боеприпаси за украинската армия ще отнеме „по-малко от седмица“ след финализирането на бюджета.

Също така в събота Камарата на представителите трябва да гласува поотделно пакетите с помощи за Израел и Тайван. Първоначално те бяха част от един пакет с бюджета за подкрепа на Украйна, но в крайна сметка председателят на Камарата реши да ги раздели.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Велика събота е

Днес православната църква отбелязва Велика събота. Това е последният...

НАТО праща консултантски мисии в Близкия изток и Африка

НАТО обмисля да изпрати консултантски мисии в областта на сигурността...

В Австрия задържаха българин за трафик на нелегални мигранти

Полицията във Фьозендорф, провинция Долна Австрия, спря специално преустроен...

Доброволците от руската армия са пушечното месо в Украйна

Кремъл продължава да използва и затворници

Националната служба за охрана с мерки за сигурност в София на 4 и на 6 май

На 4 май, Велика събота, Националната служба за охрана...

Една година от масовата стрелба в белградско училище

На днешния ден преди една година тринадесетгодишният К. К. откри...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Русия превзе Бердичи и се закрепи в Очеретино

Руските сили са превзели село Бердичи в Донецка област, съобщи...

Кремъл счита съдбата на Зеленски за предопределена

Кремъл счита съдбата на украинския президент Владимир Зеленски за...

Иран наложи ответни санкции на САЩ и Великобритания

Иран наложи санкции срещу британски и американски лица и...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img