Кирил Петков призова Димитър Ковачевски да бъде смел и да приеме френското предложение

Views 15370
0 0
Снимка: архив пресцентър Министерски съвет

Българският премиер Кирил Петков призова днес македонския си колега Димитър Ковачевски да бъде смел и да приеме френското предложение, което ще отвори вратата на страната му за започване на преговори за присъединяване към ЕС. Той направи това в интервю пред европейската редакция на американския вестник „Политико“. Но Петков призна, че подобен ход може да свали правителството на Ковачевски, точно както се случи неговото.

В крайна сметка знам, че е политически трудно. И знам, че рискът от сваляне на правителството е голям. Като политик всеки трябва да реши каква е целта му. Дали целта ми е да бъда стабилен или целта ми е да ръководя нацията… да направи крачка напред, дори ако това е неудобна позиция. Мисля, че това е решението, което Ковачевски трябва да вземе. Ако бях на негово място, нямаше да се замисля. Ако може да влезе в историята, като отвори вратата на Северна Македония към ЕС, смятам, че това е добро постижение за министър-председател, но изисква смелост„, каза Петков.

Той добави, че компромисът, предложен от Франция, трябва да се счита за „европейско споразумение“, а не само за споразумение между България и Северна Македония.

Това не е България срещу Северна Македония. Ако решението бъде взето, то ще бъде европейско споразумение на масата на Северна Македония,“ заключава Петков, настоявайки, че самият той е проявил необходимата политическа смелост, застъпвайки се за споразумение със Скопие, както и в борбата с корупцията в България.

Контакти и информация за автора:

Екип на News24sofia.eu

News24sofia.eu е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания „Нюз 24“ ЕООД. Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал News24sofia.eu е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, News24sofia.eu винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. News24sofia.eu показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.
administrator
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0
Next Post

Сали Бериша се извини вместо Еди Рама, който продължава да говори срещу България

Председателят на опозиционната Демократическа партия на Албания и бивш премиер на Албания Сали Бериша се извини на българския народ за изявите на премиера Еди Рама, изказани по времето на срещата на върха на Европейския съвет – Западни Балкани, пише „Слободен печат“. Ветото на България върху напредването на Северна Македония към […]