Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Кирил Петков пред The Guardian: Може пак да се превърнем в „мека държава“ по отношение на Русия

Снимка: архив БГНЕС

След вота на недоверие, който правителството му бе обречено да загуби, българският премиер Кирил Петков проведе видеоразговор с британския вестник The Guardian. „Предстоят ни трудни дни. Борим се усилено да останем от правилната страна на историята„, каза той.

Петков обвини два проблема за разпада на своята коалиция: корупционните интереси и проруското влияние в България, които според него са „обединили сили“, за да свалят правителството му.

Членка както на НАТО, така и на ЕС, България зае неочаквано силна проукраинска позиция въпреки традиционните си връзки с Русия, която преди войната доставяше около 90% от природния газ за нея. „Ние изненадахме всички в Европа и изненадахме Русия с тази силна политика„, каза той, добавяйки, че вътрешнополитическата криза означава, че България сега рискува да се върне към „традиционната си роля на мека държава“ по отношение на критиките към Русия.

Опозиционните депутати свалиха правителствената коалиция, след като тя се сблъска с вътрешни спорове за бюджета и проблемите около ветото върху началото на преговорите за влизане в ЕС на Северна Македония. Петков и неговите съюзници нарекоха тези проблеми димна завеса, казвайки, че това е трябвало да скрие съпротивата на корумпираните среди.

Но с разпадането на правителствената коалиция в сряда се поставя под риск твърдата позицията на България срещу руската инвазия в Украйна, която може да стане жертва на политическата суматоха.

Ако Петков не успее да създаде нова коалиция, той се опасява от „драстична промяна“ в подкрепата на България за Украйна.

Страхувам се, че (България) ще стане много по-плаха, мека държава по отношение на реториката срещу войната и че част от нашия износ (на помощ) за Полша ще бъде рязко намален„, каза той в интервю, което се проведе преди вота на недоверие.

Страхувам се, че силната позиция на ниво Европейската комисия и Европейския съвет ще се превърне в по-скоро предпазлива, отколкото ясна позиция срещу Русия„.

Тази промяна в политиката засега все още не е сигурна, пише изданието, тъй като повечето депутати от неговата коалиция изразиха подкрепа за предоставяне на оръжие и друга военно-техническа подкрепа за Украйна. Но Петков каза, че едно служебно правителство може бързо да сключи сделка с „Газпром“, като България се съгласи да плаща за газа в рубли и да бъде по-предпазлива в противопоставянето си на войната.

Русия наистина иска да свали това правителство и така да покаже, че ако не ги слушат, тогава правителствата ще падат„, каза той.

Това би било чудесен пример за това как стратегията за диверсификация на газа не работи. Те също така биха предпочели по-малко силен глас срещу тях относно санкциите и подкрепата за Украйна.“

Петков, който провежда кампания като реформатор за прочистване на политиката, заведе делегация в Киев, за да се срещне с украинския президент Володимир Зеленски в края на април, където той сключи сделка за ремонт на украинска военна техника на фона на вътрешната опозиция срещу директните доставки на оръжие за Украйна .

Той също така реши да действа срещу Кремъл, когато заедно със Северна Македония и Черна гора блокираха полета на руския външен министър Сергей Лавров до съседна Сърбия, което го принуди да отмени посещението.

Петков каза: „Беше просто решение. Реших, че той няма да лети. Толкова е просто.“

Разривът около войната го постави в противоречие с президента Румен Радев, пенсиониран генерал и бивш командир на военновъздушните сили, който каза, че доставките на оръжие в Украйна само ще удължат войната.

Петков призна, че двамата с президента се разминават и относно отказа да изпълни искането на „Газпром“ за плащане в рубли, политика, която в крайна сметка доведе до спиране на вноса на руски газ за България в края на април. Освен това Радев е „много категорично против“ доставката на оръжия в Украйна през трети страни. „Ние сме твърдо за (подобни доставки)„, каза Петков.

Българският премиер е заявил, че вярва, че руската пропаганда е създала силен стимул за политици като Радев да изберат неутралитет, като каза, че вярва, че 20% от българите подкрепят Русия във войната, а други 60% не искат страната да заема „силна позиция“ относно нахлуването.

И може би президентът просто следва възгледите, които биха го направили по-популярен. Личните му възгледи може би съвпадат с тях и той няма същото желание като нас за лидерство по тези теми и да бъдем възможно най-силни като съюзник в НАТО„, коментира Петков.

Политическата криза има по-непосредствени въздействия от войната. Проблемите с корупцията, твърденията за лошо управление и разширяването на ЕС в Западните Балкани играят важна роля. Петков каза, че няколко дни масови протести показват, че на улицата има силна подкрепа за неговото правителство. Но в залите на властта, каза той, войната още повече е поляризирала страните.

Войната всъщност показа много ясно кой на коя страна е„, каза той. „Но за съжаление на правителството това създава все повече и повече нестабилност, защото трябва да се вземат трудни решения„.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Русия удари село в Донецка област – има жертви

В резултат на ракетна атака срещу село Удачное в Донецка...

Великобритания праща бомби с лазерно насочване в Украйна

Новият пакет военна помощ на Обединеното кралство за Украйна ще...

Путин разкри: Първата ми визита в чужбина ще е в Китай

Руският президент Владимир Путин обяви в четвъртък намерението си да...

Литва и Беларус си размениха обвинения за провокации

Литва и Беларус си размениха обвинения за провокации. Това съобщи...

Двама младежи от Калипетрово са в ареста заради порнографски материали с деца

Двама младежи от Калипетрово са в ареста заради порнографски...

Премиерът на Хаити подаде оставка

Министър-председателят на Хаити Ариел Хенри подаде оставка, съобщава "Ройтерс"....

Доклад на ОССЕ: Хиляди украинци са незаконно задържани от Русия

Незаконното задържане на цивилни украинци в окупираните от Русия...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Ексклузивно в News24sofia.eu! Васил Божков се сдоби с обвинения за корупция и рекет

Софийска градска прокуратура (СГП) внесе обвинителен акт в Софийски...

Габриела Наплатанова застава временно начело на СЕМ

Съветът за електорнни медии (СЕМ) си избра временен предесател, съобщава...

Хиляди протестираха в Аржентина срещу намаленото финансиране за университетите

Десетки хиляди хора излязоха по улиците на аржентинската столица...

Намериха труп в река Поройна в Шумен

Полицията извършва оглед на място

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img