Реклама

https://www.gerb.bg/bg

САЩ отхвърлят двоен стандарт в отношението си към Израел

държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън, снимка: EPA/JUSTIN LANE

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън отхвърли в понеделник предположенията, че Вашингтон може да има „двоен стандарт“ при прилагането на законите на САЩ към твърденията за злоупотреби от страна на израелските военни в Газа. Той увери, че проверките на подобни обвинения продължават, съобщава „Ройтерс“.

Имаме ли двоен стандарт? Отговорът е не, каза Блинкън на пресконференция, обявяваща годишните доклади на отдела за правата на човека в страните. Като цяло, докато разглеждаме човешките права и състоянието на човешките права по света, ние прилагаме един и същ стандарт към всички. Без значение дали страната е противник, конкурент, приятел или съюзник ,“ той каза.

Когато става дума за твърдения за инциденти или за нарушения на международното хуманитарно право, злоупотреби с права имаме процеси в отдела, които разглеждат тези инциденти, които са били повдигнати. Тези процеси продължават„, каза Блинкън.

Той отказа да посочи кога тези процеси могат да доведат до окончателна оценка.

Военното поведение на Израел е обект на все по-голям контрол, тъй като неговите сили са убили 34 000 палестинци в обсадената Газа, според здравните власти на анклава, много от които цивилни и деца. Ивицата Газа е превърната в пустош, а екстремният недостиг на храна предизвика страх от глад.

Израел започна атаката си в отговор на атака на „Хамас“ на 7 октомври, при която според Израел са били убити 1200 души.

Правозащитни групи отбелязаха многобройни инциденти с цивилни по време на офанзивата на израелската армия в Газа, както и вдигнаха тревога за нарастващото насилие в окупирания от Израел Западен бряг. Там данните на палестинското министерство на здравеопазването показват, че израелските сили или заселници са убили най-малко 460 палестинци от 7 октомври.

Но досега администрацията на Байдън заяви, че не е открила доказателства, че Израел нарушава международното право.

Вашингтон дава 3,8 милиарда долара годишна военна помощ на своя дългогодишен съюзник. Леви демократи и арабски американски групи критикуваха твърдата подкрепа на администрацията на Байдън за Израел, която според тях му създава чувство за безнаказаност.

Но този месец президентът Джо Байдън за първи път заплаши да обуслови подкрепата за Израел и настоя да предприеме конкретни стъпки за защита на хуманитарните работници и цивилни.

Израел отхвърли обвиненията за умишлено причиняване на хуманитарни страдания в анклава. То отрича умишлено насочване към цивилни, като обвинява „Хамас“, че използва жилищни сгради за прикритие. „Хамас“ отрича това.

Държавният департамент в своя доклад за правата на човека за Израел за 2023 г. заяви, че войната с „Хамас“ е имала „значително отрицателно въздействие“ върху ситуацията с правата на човека в Израел и цитира твърдения за множество инциденти като произволни или незаконни убийства, насилствено изчезване, изтезания и необосновани арести на журналисти, наред с други.

Израелските власти, действащи в Газа, не са предприели публично видими стъпки за идентифициране и наказване на служители, обвинени в извършване на нарушения на човешките права„, се казва в доклада, обхващащ инцидентите от миналата година.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Националната служба за охрана с мерки за сигурност в София на 4 и на 6 май

На 4 май, Велика събота, Националната служба за охрана...

Една година от масовата стрелба в белградско училище

На днешния ден преди една година тринадесетгодишният К. К. откри...

Масов бой и пострадали в центъра на Габрово заради етническа основа?

Масов бой в центъра на Габрово и пострадали хора....

Лошото време попречи на един самолет българи да посрещнат Великден на Санторини

Силният вятър на гръцкия остров Санторини промени плановете на...

Външно министерство предупреждава българите да внимават в Тбилиси

Във връзка със продължаващите протести в грузинската столица Тбилиси, Министерството...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Северна Корея критикува САЩ за доставката на ракети с голям обсег на Украйна

Северна Корея разкритикува Съединените щати за доставката на ракети...

Окончателно: Отмениха разрешението за изгаряне на отпадъци в ТЕЦ-София

Върховният административен съд (ВАС) окончателно потвърди отмяната на решението...

Русия превзе Бердичи и се закрепи в Очеретино

Руските сили са превзели село Бердичи в Донецка област, съобщи...

Пиян шофьор помете 4 паркирани коли във Велико Търново

24-годишен шофьор помете 4 паркирани коли във Велико Търново,...

Иранските власти ще освободят екипажа на задържания кораб MSC Aries

Екипажът на задържания кораб, който плаваше под португалски флаг,...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img