https://www.gerb.bg/bg

Енергийният министър готов да изпълни в пълен обем решението на НС за договора с „Боташ“

Владимир Малинов, снимка: (архив) БГНЕС

Енергийният министър очаква да получи решението на Народното събрание за предоговаряне на споразумението между „Булгаргаз“ и турската енергийна компания „Боташ“, съобщава БТА.

Владимир Малинов увери, че ще го изпълни в пълен обем.

В момента, в който го получа, ще възложа съответно на „Булгаргаз“ и на колегите от Български енергиен холдинг да подготвят конкретен сценарий, който да бъде обоснован както от финансово-икономическа гледна точка, така и от гледна точка на сигурност и осигуряване на непрекъснатост и сигурност на доставките, и незабавно ще предприема действия на политическо ниво към турските колеги и съответно към „Боташ„, посочи той.

Запитан дали България губи от търговския договор, министърът отбеляза, че иска първо да се запознае в детайли с него, като този въпрос ще е част от анализа, стъпките за който ще бъдат предприети още следващата седмица.

Припомняме, в началото на 2023 г. служебното правителство на Гълъб Донев одобри сключването на споразумение между „Булгаргаз“ и турската компания „Боташ“. То беше подписано в София на 3 януари и е със срок 13 години. С документа се осигурява достъп на „Булгаргаз“ до терминалите за регазификация на втечнен природен газ и последващият му пренос до страната ни.

Впоследствие обаче се заговори, че България губи от този договор милиони левове. Организационният секретар на БСП Борислав Гуцанов заяви, че договорът с „Боташ“ ни принуждава от януари миналата година да плащаме всеки месец по 178 милиона долара за доставки на природен газ, а неустойките в него са над 2 милиарда долара. Той твърди, че договорът не е съгласуван с Министерския съвет и само осем министри са го подписали, което на практика прави този акт нелегитимен.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

МОН предлага по-голяма зимна за ваканция за сметка на 4 други почивни дни

Две по-дълги ваканции през новата учебна година предлага Министерството...

Костадинов: Съдебната реформа отиде в кошчето

Това, че съдебната реформа отиде в коша за боклук...

Системата на Центъра за градска мобилност в София се срина

Системата на Центъра за градска мобилност в София се...

КС отмени съдебната реформа и се раздели за правомощията на президента

Конституционният съд се произнесе с решение по конституционно дело...

Парламентът даде мандат за ускоряване приемане на еврото в България

Депутатите приеха проект на решение за ускоряване и завършване...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Единадесет дни пожарите у нас не стихват

Вече 11 дни пожарникари, военни и доброволци се борят...

Мандат връчен – мандат върнат (СНИМКИ/ВИДЕО)

Николай Денков, Божидар Божанов и Кирил Петков влязоха в...

Напрежение между Загреб и Подгорица заради декларация за геноцид през ВСВ

Хърватия обяви трима високопоставени черногорски правителствени служители за персона...

Земеделският бос Павел Стоименов от „Център” спонсорира „идеолога“ Ивелин Михайлов (ВИДЕО)

https://www.youtube.com/watch?v=sK0x0F07HKU Един от най-богатите земеделски босове от Югозападна България –...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg