Кирил Петков и превозвачите се качиха в една лодка

Екип на News24sofia.eu
Views 17502
0 0
Снимка: архив БГНЕС

След над 3 часа и половина, срещата между премиера Кирил Петков и товарните и автобусните превозвачи приключи с конструктивен тон за разлика от тази от началото на април, която бе демонстративно напусната от бранша със заплахата за блокада на държавата.

Прекарахме 3 часа в конструктивен диалог с идеята да намерим решения. С ясната идея, че всички сме в една лодка, и ако искаме да живеем в добра държава, диалогът и уважението трябва да са взаимни„, каза министър-председателят.

В конкретика – още тази седмица ще се проведе работна среща между превозвачите и регионалният министър Гроздан Караджов по темата с разширяването на тол системата. От това може да се съди, че са възможни отстъпки от заявеното досега категорично желание на МРРБ да разшири тол системата и да повиши цените за тежкотоварните автомобили.

Министърът на транспорта обяви, че ще е с отворени врати през цялото време за други идеи. Имаме и други конкретни предложения, които не са огромните отговори на въпросите. Премахваме акциза на природния газ, пропан бутана и метана. За най-малките превозвачи вдигаме прага за регистрация по ДДС на 100 000 лева. ДДС ставката за природен газ, пропан бутан и метан ще е 9%„, добави Петков. Ще се обсъжда още и премахване или намаляване на биодобавката или поне нейната цена с производителите на такива добавки.

Освен това – въпреки мнението на вицепремиера Асен Василев, че към момента акциза на горивата не може да бъде намален, както искат превозвачите, Петков е поел ангажимент отново да повдигне въпроса на следващия Европейски съвет.

Макар и да е имало диалог, нямало е предложени конкретни решения, казаха от бранша. Затова и остава насрочения протест в много градове в страната. „Днес възстановихме диалога, но протест утре ще има, тъй като не бяха поети никакви реални ангажименти, а ние имаме ангажимент към нашите членове„, каза Магдалена Милтенова от Конфедерацията на автобусните превозвачи. И подчерта – браншът ще постави конкретен срок на държавата, в който да бъдат изпълнени исканията им.

Припомняме, че подобно бе решението обявено вчера от страна на работодателските организации.

Това, което се разбрахме, е, че този протест ще бъде мирен и няма да затруднява гражданите„, допълни думите на Милтенова Петков. Представителите на бранша не влязоха в голяма конкретика дали протестните им действия ще се изразяват в блокиране на пътища и улици, но по-скоро и от думите на двете страни може да се съди, че блокади няма да има.

В София протестът започва от 8.30 на три събирателни пункта – бул. „Ботевградско шосе“, „бул. „Цариградско шосе“ и бул. „Царица Йоанна“ преди тунела в кв. „Люлин“.

Контакти и информация за автора:

Екип на News24sofia.eu

News24sofia.eu е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания „Нюз 24“ ЕООД. Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал News24sofia.eu е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, News24sofia.eu винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. News24sofia.eu показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.
administrator
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0
Next Post

Руски депутат иска смъртно наказание за някои бойци от "Азов"

Изпълняващият длъжността ръководител на фракцията на Либерално-демократическата партия на Русия (ЛДПР) в Държавната дума Леонид Слуцки, който наследи на поста покойният лидер и основател на партията Владимир Жириновски, предложи да се направи изключение от мораториума върху използването на смъртното наказание в Русия за бойци от националистическото подразделение „Азов“ за престъпления […]