Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Кирил Петков и превозвачите се качиха в една лодка

Снимка: архив БГНЕС

След над 3 часа и половина, срещата между премиера Кирил Петков и товарните и автобусните превозвачи приключи с конструктивен тон за разлика от тази от началото на април, която бе демонстративно напусната от бранша със заплахата за блокада на държавата.

Прекарахме 3 часа в конструктивен диалог с идеята да намерим решения. С ясната идея, че всички сме в една лодка, и ако искаме да живеем в добра държава, диалогът и уважението трябва да са взаимни„, каза министър-председателят.

В конкретика – още тази седмица ще се проведе работна среща между превозвачите и регионалният министър Гроздан Караджов по темата с разширяването на тол системата. От това може да се съди, че са възможни отстъпки от заявеното досега категорично желание на МРРБ да разшири тол системата и да повиши цените за тежкотоварните автомобили.

Министърът на транспорта обяви, че ще е с отворени врати през цялото време за други идеи. Имаме и други конкретни предложения, които не са огромните отговори на въпросите. Премахваме акциза на природния газ, пропан бутана и метана. За най-малките превозвачи вдигаме прага за регистрация по ДДС на 100 000 лева. ДДС ставката за природен газ, пропан бутан и метан ще е 9%„, добави Петков. Ще се обсъжда още и премахване или намаляване на биодобавката или поне нейната цена с производителите на такива добавки.

Освен това – въпреки мнението на вицепремиера Асен Василев, че към момента акциза на горивата не може да бъде намален, както искат превозвачите, Петков е поел ангажимент отново да повдигне въпроса на следващия Европейски съвет.

Макар и да е имало диалог, нямало е предложени конкретни решения, казаха от бранша. Затова и остава насрочения протест в много градове в страната. „Днес възстановихме диалога, но протест утре ще има, тъй като не бяха поети никакви реални ангажименти, а ние имаме ангажимент към нашите членове„, каза Магдалена Милтенова от Конфедерацията на автобусните превозвачи. И подчерта – браншът ще постави конкретен срок на държавата, в който да бъдат изпълнени исканията им.

Припомняме, че подобно бе решението обявено вчера от страна на работодателските организации.

Това, което се разбрахме, е, че този протест ще бъде мирен и няма да затруднява гражданите„, допълни думите на Милтенова Петков. Представителите на бранша не влязоха в голяма конкретика дали протестните им действия ще се изразяват в блокиране на пътища и улици, но по-скоро и от думите на двете страни може да се съди, че блокади няма да има.

В София протестът започва от 8.30 на три събирателни пункта – бул. „Ботевградско шосе“, „бул. „Цариградско шосе“ и бул. „Царица Йоанна“ преди тунела в кв. „Люлин“.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Русия удари село в Донецка област – има жертви

В резултат на ракетна атака срещу село Удачное в Донецка...

Великобритания праща бомби с лазерно насочване в Украйна

Новият пакет военна помощ на Обединеното кралство за Украйна ще...

Путин разкри: Първата ми визита в чужбина ще е в Китай

Руският президент Владимир Путин обяви в четвъртък намерението си да...

Литва и Беларус си размениха обвинения за провокации

Литва и Беларус си размениха обвинения за провокации. Това съобщи...

Двама младежи от Калипетрово са в ареста заради порнографски материали с деца

Двама младежи от Калипетрово са в ареста заради порнографски...

Премиерът на Хаити подаде оставка

Министър-председателят на Хаити Ариел Хенри подаде оставка, съобщава "Ройтерс"....

Доклад на ОССЕ: Хиляди украинци са незаконно задържани от Русия

Незаконното задържане на цивилни украинци в окупираните от Русия...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

ИТН: Борисов и ДПС контролират служебния кабинет

Служебното правителство е изцяло на ГЕРБ и някъде там...

Главчев и впечатленията му от Европейския съвет в Брюксел

Преди да започне заседанието на Министерски съвет служебният премиер...

Норвегия призова за възобновяване на финансирането на Агенцията за палестинците

Норвегия призова международните донори във вторник да възобновят плащанията...

Байдън подписва бързо за военната помощ за Украйна

Президентът на Украйна Володимир Зеленски в понеделник получи уверения от...

Първо в News24sofia.eu! Журналистът Димитър Стоянов е задържан в полицията за 24 часа след заплахи към служител на НАП

По информация на News24sofia.eu Стоянов е задържан в Пето районно управление в столицата

Не достигат парите за разрастващия се оръжеен сектор на Украйна

Стотици украински бизнеси, произвеждащи оръжия и военно оборудване, се...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img