Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Байдън подписва бързо за военната помощ за Украйна

Снимка: (архив) EPA

Президентът на Украйна Володимир Зеленски в понеделник получи уверения от американския си колега Джо Байдън за бързо подписване на законопроекта за военната помощ след критичното гласуване в Камарата на представителите в събота. Двамата са провели телефонен разговор по темата. Това се казва в публикация на Зеленски в X, цитирана от „Укринформ“.

След гласуването в Камарата на представителите на САЩ разговарях с президента на САЩ Джо Байдън, който ме увери, че ще подпише законопроекта веднага щом бъде одобрен от Сената. Оценявам непоколебимата подкрепа на президента Байдън за Украйна и истинското глобално лидерство„, написа Зеленски.

В обаждането Зеленски също отбеляза двупартийната подкрепа на законопроекта и личния принос на председателя Майк Джонсън и лидера на малцинството Хаким Джефрис за приемането му.

Другото решение на Камарата да разреши конфискацията на замразени руски активи също изпраща силен сигнал към всички наши партньори„, добавя Зеленски.

Украинският президент също така информира американския си колега за въздушния терор на Русия, включващ хиляди ракети, дронове и бомби, включително неотдавнашния удар по телевизионната кула в Харков само минути преди разговора на двамата лидери. Русия ясно сигнализира за намерението си да направи града необитаем, пише Зеленски.

Припомняме, първите доставки на американска военна помощ, включително тактически ракети ATACMS, могат да бъдат изпратени още следващата седмица. Това заяви сенаторът демократ Марк Уорнър.

Надявам се, че когато законопроектът стигне до президента, във вторник или сряда, тези доставки буквално ще бъдат изстреляни, заедно с тези ракети с по-голям обсег, ATACMS. Надявам се, че когато президентът подпише тези ще бъдат на път до края на седмицата„, каза сенатор Уорнър по американския телевизионен канал CBS.

Камарата на представителите гласува бюджетните кредити за помощ за Украйна на 20 април. Във вторник, 23 април, Сенатът планира да започне гласуването на този закон, след което президентът Байдън трябва да подпише документа.

Андрей Ермак, влиятелният ръководител на канцеларията на президента на Украйна, написа в Telegram след новината: „Благодарим на съюзниците. Благодарим на американския народ. Заедно ще победим.“

Президентът на Украйна публикува в мрежата X следното съобщение на английски, а след това и на украински език: 

Благодарен съм на Камарата на представителите на САЩ, на двете партии и лично на председателя Майк Джонсън за решението, с което историята продължава да върви по правилния път„.

Демокрацията и свободата винаги ще имат значение по света и никога няма да се провалят, докато Америка помага за тяхната защита.

Този жизненоважен законопроект за американската помощ, приет днес от Камарата на представителите, ще предотврати ескалацията на войната, ще спаси хиляди и хиляди човешки животи и ще помогне на двете ни страни да станат по-силни.

Справедлив мир и сигурност могат да бъдат постигнати само чрез сила.“

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Велика събота е

Днес православната църква отбелязва Велика събота. Това е последният...

НАТО праща консултантски мисии в Близкия изток и Африка

НАТО обмисля да изпрати консултантски мисии в областта на сигурността...

В Австрия задържаха българин за трафик на нелегални мигранти

Полицията във Фьозендорф, провинция Долна Австрия, спря специално преустроен...

Доброволците от руската армия са пушечното месо в Украйна

Кремъл продължава да използва и затворници

Националната служба за охрана с мерки за сигурност в София на 4 и на 6 май

На 4 май, Велика събота, Националната служба за охрана...

Една година от масовата стрелба в белградско училище

На днешния ден преди една година тринадесетгодишният К. К. откри...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Затвор за гейовете и транссексуалните налага Ирак

Парламентът на Ирак в събота прие закон, криминализиращ еднополовите връзки...

Масов бой и пострадали в центъра на Габрово заради етническа основа?

Масов бой в центъра на Габрово и пострадали хора....

Иран освободи екипажа на португалския кораб, свързан с Израел

Хосеин Амирабдолахян, външен министър на Иран Иран освободи екипажа на...

Татяна Дончева: У Живко Коцев се открояват детайли на откровена инфантилност

Татяна Дончева е български политик и създател на „Движение...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img