Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Главчев и впечатленията му от Европейския съвет в Брюксел

Снимка: (архив) БГНЕС

Преди да започне заседанието на Министерски съвет служебният премиер Димитър Главчев разказа пред медиите и служебните министри какви са му впечатленията от първото заседание на Европейския съвет в Брюксел, на което присъства през изминалите два дни.

Той обясни, че на Европейския съвет се обсъдило провеждането на европейските избори, а в България има и национални избори. Заключението на Съвета след дискусия е, че има безпокойство относно дезинформация, изкривяване на изборния процес и манипулация от други страни и държави. Съветът подчертал решимостта си да се бори срещу тази дезинформация. Европейският съвет е призовал да има координация между всички органи и институции на изборния процес.

Други теми, които се обсъдили, са войната в Украйна, отношенията ЕС-Турция и ситуацията в Близкия изток. По темата Украйна всички държави членки изразяват пълна подкрепа в целия обем, който може да бъде предоставен и според възможностите на страните членки. Украинският президент Володимир Зеленски поискал системи Patriot, но България няма да може да помогне в това отношение за разлика от политическата и хуманитарна подкрепа, уточни Главчев.

Към края на заседанието на Европейския съвет по време разговорите и дебатите Кипър и Гърция направили компромис и смекчили позицията си относно Турция. Димитър Главчев в качеството си на български служебен премиер казал, че Турция като наш съсед и кандидат-член на ЕС и български съюзник в НАТО, за България е добре да се разширяват отношенията, но се съобразяваме с условията на Кипър и Гърция. Приела се позиция за отваряне на по-широко взаимодействие с Турция.

По темата за Близкия изток основното, което е било дискутирано, е да има деескалация на напрежението в Израел и Иран, както и да се упражнява сдържаност.

Гледал се е и пакет „Конкурентоспособност“ по време заседанието на Европейския съвет. Взело се е заключение да се прекрати двойната практика на храните в държавите-членки.

Иначе по време на днешното заседание на Министерски съвет предстои да се приеме програма за компенсиране на разходите за електрическа енергия, като се предвиждат 30 млн. лв., с които да се помогне на детски ясли, детски градини, училища, читалища, храмове и манастири.

spot_img

Реклама

spot_img
Софи Димитрова
Софи Димитроваhttp://news24sofia.eu
Софи Димитрова се присъединява към екипа на Информационна агенция News24 през април 2019 година.

Още от рубриката

Фермери искат гаранционен фонд за преодоляване на загубите при бедствия

Създаване на гаранционен фонд в подкрепа на земеделските стопани...

48 души вече са жертвите след срутването на магистрала в Южен Китай

Броят на загиналите се увеличи до 48, а спасителните...

Тръмп: Париж и Лондон са неразпознаваеми!

Лондон и Париж са "отворили вратите си за джихада",...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Украйна отрича, че е изтеглила Abrams-ите от фронтовата линия

Украинските сили отричат съобщенията за предполагаемо изтегляне на танковете Abrams...

С документален филм ЕП ни призовава да използваме гласа си на евроизборите (ВИДЕО)

https://www.youtube.com/watch?v=tMieWhQLq1U Европейският парламент започва институционална комуникационна кампания, за да насърчи...

Лондон: Разследването за корупция в Русия е обхванало още висши военни

Руслан Цаликов (вляво) ; Сергей Шойгу ; Валерий Герасимов...

Втори разобличител на Boeing почина внезапно

Джошуа Дийн, бивш одитор на качеството в доставчика на...

Олимпийският огън потегли към Париж

Олимпийският огън за игрите в Париж отплава за Франция...

Мъж отвлече и преби 19-годишно момиче в Козлодуй

Сигналът е подаден от майката на жертвата

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img