Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Изпращаме хуманитарна и военно-логистична помощ на Украйна

Снимка: БГНЕС

Българското правителство е взело решение да изпрати хуманитарна и военно-логистична помощ за Украйна. Това съобщават от Министерски съвет в изключително лаконично съобщение днес следобед.

Развитията от последните дни, в които мирна Украйна беше неоправдано нападната от Путин, предизвикаха тревога и състрадание към украинския народ, се посочва от пресслужбата на МС. 

С решението страната ни се присъединява към групата на 25-те страни донори от ЕС и НАТО.

Във видео обръщение, разпространено също от МС, премиерът Кирил Петков изброи хуманитарната помощ – дрехи, обувки, палатки, чаршафи, одеала. Конкретика по въпроса за военно-логистичната помощ не беше дадена.

Той обоснова решението с острото осъждане от страна ни на действията на Русия – „Не можем да стоим така със затворени очи и да гледаме.“ и „Братоубийствена война! Толкова е жалко, че един лидер се крие в безопасност на дългата маса, а млади войници в момента загиват, пратени там с негово решение„. Петков добави: Нито един човек не трябва да се чувства сам в тази братоубийствена война.

Прави впечатление, че Петков два пъти казва думата „война“ – в противовес на отказа на военния министър Стефан Янев да назове така руската агресия в Украйна, заради което върви подписка с искане на оставката му.

За да сме сигурни, че украинските граждани усещат подкрепата на нашата държавата, ще бъде разкрита сметка към БЧК. От нея също ще се извършва подпомагане на бежанците, които ще дойдат от Украйна у нас. Водят се разговори и с работодатели за бързо социализиране и подпомагане на бежанците, стана ясно от думите на Петков.

Припомняме, че само част преди изявлението на премиера Кирил Петков лидерът на БСП и вицепремиер Корнелия Нинова бе категорична, че няма решение на българското правителство за оръжейни доставки за Украйна. Нинова посочи, че парламентът е взел решение за оказване на единствено хуманитарна помощ и Комисията по експортен контрол, в която участват няколко министерства и службите, не е издавала разрешение за износ на оръжие, стоки и технологии за Украйна.

Парламентът в петък изненадващо прие единодушно предложението, направено в рамките на гласуването на бюджета от председателя на финансовата комисия Любомир Каримански да се предвидят финанси и за помощ за Украйна. 

Редица страни, включително и Германия, която направи обрат в десетилетната си политика, гласуваха изпращане освен на хуманитарна и на военна помощ за Украйна. Решението бе взето след като на 24 февруари президентът Владимир Путин разпореди „специална операция за демилитаризация и денацификация“ на територията на Донбас, а руската армия нахлу по цялата територия на Украйна. 

Армията ни поддържа готовност и се подготвя за отговор на действия, които застрашават сигурността на България, обяви от своя страна началникът на отбраната Ефтимов. Вървят и действията в рамките на НАТО по поддържане на бдителността, България се готви за страна домакин и да осигури преминаване на съюзнически сили през наша територия, заяви той.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Съд в Париж осъди сепаратист от ЕТА

Егоиц Урутикоетксеа получи 2 години условно

Дипломатическата война между Русия и Латвия продължава

Кремъл реши да изгони двама латвийски дипломати

Русия удари село в Донецка област – има жертви

В резултат на ракетна атака срещу село Удачное в Донецка...

Великобритания праща бомби с лазерно насочване в Украйна

Новият пакет военна помощ на Обединеното кралство за Украйна ще...

Путин разкри: Първата ми визита в чужбина ще е в Китай

Руският президент Владимир Путин обяви в четвъртък намерението си да...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Лавров: Западът се движи по ръба на конфликт между ядрени сили

Подкрепата на САЩ, Великобритания и Франция за Украйна подклажда...

Гражданите на Словакия събраха близо 3 млн. евро за снаряди за Украйна

Граждани на Словакия, недоволни от отношението на правителството на...

Две жертви при израелска атака на Западния бряг

Израелските сили размениха огън с палестински екстремисти в окупирания...

България и Косово обсъдиха възможността за надграждане на сътрудничеството

Служебният премиер Димитър Главчев и косовският премиер Албин Курти...

Законотворчество като реденето на жълтите павета

Законодателната дейност в България в последната една година е...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img