Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Законотворчество като реденето на жълтите павета

Снимка: БГНЕС

Законодателната дейност в България в последната една година е възстановила ритъма си на работа, но нивото е незадоволително, затова и се налага непрекъсната поправка на поправката. Макар и не директно в тазгодишното издание на Юридически барометър – гражданска инициатива за периодично наблюдение и оценка състоянието и развитието на правния ред в България – се наложи едно такова сравнение с непрестанния ремонт на жълтите павета, които обграждат сградата на Народното събрание. Макар и вече в Партийния дом, законотворците са пренесли тази практика и там.

21-то издание на Юридически барометър бе представено от декана на юридическия факултет на СУ Даниел Вълчев.

За периода юли-декември 2023 г. в Държавен вестник са обнародвани 70 закона, средно между 11 и 12 месечно. От тях 7 са нови, 51 са законите за изменение и допълнение и 12 са ратификациите. Приети са почти 2 пъти повече закони в сравнение с предходните 6-месечни период – януари-юни 2023 г. Средният брой на приемани закони на шестмесечие от 2010 г. досега е около 60.

Притеснителното е обаче, че на редица от законопроектите в много кратък срок се прави изменение и допълнение повече от един път и то в 6-месечен период. Например: данъчните закони са изменени и допълнени 7 пъти, докато Законът за съдебната власт, Кодексът за застраховането, Законът за обществените поръчки, ДОПК (Данъчно-осигурителният процесуален кодекс), Законът за здравето, Законът за здравното осигуряване и Законът за корпоративното подоходно облагане са изменени и допълнени повече по 5 пъти.

31 от законите или 72% са изменени още през първата година на обнародването им – например Законът за противодействие на корупцията е обнародван на 6 октомври 2023 г., а през февруари 2024 г. вече е изменен.

По 13 от законите, обект на анализ, има висящи в Народното събрание законопроекти. Осем от тях са внесени непосредствено след края на изследвания период. Така например по Наказателния кодекс има 4 висящи производства.

41% от приетите закони предвиждат всички или отделни техни разпоредби да влязат в сила от деня на обнародването им в Държавен вестник – увеличението е с ¼ спрямо предходните две шестмесечия. Например – Законът за изменение и допълнение на Закона за авторското право и сродните му права е престоял в НС 224 дни, но влиза в сила едва от деня на обнародването му.

Проф. Вълчев засегна и темата за конституционния контрол в полето на Конституционния съд. В периода юли-декември 2023 г. КС е постановил общо 5 финални акта – 3 решения и 2 определения за прекратяване на конституционни дела.

Образувани са 10 нови конституционни дела. Заедно с образуваните през първото шестмесечие на годината броят на делата за цялата 2023 г. е 21.

Средната продължителност на делата, по които е постановено решение е много висока – 264 дни.

Проф. Даниел Вълчев не пропусна да направи анализ на няколко по-важни законопроекта, които вече са влезли в сила – на Законопроект за изменение и допълнение на Конституцията, ЗИД на Закона за енергетиката – относно либерализиране пазара на електроенергия за крайните битови потребители, ЗИД на Наказателния кодекс – възможност за налагане на глоба в размер на равностойността на МПС, вместо неговото отнемане, Закон за контрол по прилагане на ограничителните мерки с оглед действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна – относно таксата за пренос на газ, която беше въведена, а впоследствие отменена и ЗИД на Закона за защита от домашното насилие – относно въвеждането на дефиниция за „интимна връзка“ и разширяване приложното поле на закона.

Оценката на проф. Вълчев е, че гореспоменатите законопроекти са били приети на скорост, влезли са в сила след обнародването им в Държавен вестник, а впоследствие се оказало, че отново трябва да бъдат изменени и променени. Изключението е при промените в Конституцията, за които се очаква произнасяне на Конституционния съд.

spot_img

Реклама

spot_img
Софи Димитрова
Софи Димитроваhttp://news24sofia.eu
Софи Димитрова се присъединява към екипа на Информационна агенция News24 през април 2019 година.

Още от рубриката

Велика събота е

Днес православната църква отбелязва Велика събота. Това е последният...

НАТО праща консултантски мисии в Близкия изток и Африка

НАТО обмисля да изпрати консултантски мисии в областта на сигурността...

В Австрия задържаха българин за трафик на нелегални мигранти

Полицията във Фьозендорф, провинция Долна Австрия, спря специално преустроен...

Доброволците от руската армия са пушечното месо в Украйна

Кремъл продължава да използва и затворници

Националната служба за охрана с мерки за сигурност в София на 4 и на 6 май

На 4 май, Велика събота, Националната служба за охрана...

Една година от масовата стрелба в белградско училище

На днешния ден преди една година тринадесетгодишният К. К. откри...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

С документален филм ЕП ни призовава да използваме гласа си на евроизборите (ВИДЕО)

https://www.youtube.com/watch?v=tMieWhQLq1U Европейският парламент започва институционална комуникационна кампания, за да насърчи...

Северна Корея критикува САЩ за доставката на ракети с голям обсег на Украйна

Северна Корея разкритикува Съединените щати за доставката на ракети...

Смъртоносна гореща вълна тегне над Югоизточна Азия

Жегата в Югоизточна Азия се разраства, като властите издадоха...

Хиляди на пореден протест срещу управляващите в Унгария

Искат реформа в мерките закрилата на детето

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img