Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Гражданите на Словакия събраха близо 3 млн. евро за снаряди за Украйна

Снимка: iStock

Граждани на Словакия, недоволни от отношението на правителството на Роберт Фицо към Украйна, обявиха набиране на средства за закупуване на снаряди за украинската армия, като за първите два дни събраха 2,95 милиона евро, пише BBC.

Набирането на средства беше обявено в отговор на отказа на словашкото правителство да се включи в организираното от Чехия закупуване на снаряди за Украйна от страни извън Европа.

Ако правителството не го направи, ние ще го направим, гласи слоганът на уебсайта на инициативата „Боеприпаси за Украйна“ .

В нощта на 22 април, седмица след началото на събирането, сайтът съобщи, че вече са събрани 2,95 милиона евро. Повече от 47 хиляди души са направили дарения.

Един от инициаторите на кампанията е 99-годишният Ото Шимко, оцелял от Холокоста, участвал в словашкото въстание срещу нацистите през 1944 г.

Трябва да изгоним Путин от Украйна. Трябва да го победим“, каза Шимко пред BBC. — Преживях Втората световна война. Борих се с него. Знам, че нямаше смисъл да преговарям с Хитлер и няма смисъл да преговарям с Путин.

Набирането на средства ще позволи на участниците в него да помогнат на Украйна, заобикаляйки  правителството на Робърт Фицо. Фицо обеща на избирателите си, че при него Словакия няма да изпрати нито един патрон в Украйна.

Фицо отказа да участва в чешкия проект за закупуване на снаряди, към който вече са се присъединили около 20 държави.

Словашкият премиер казва, че западната помощ за Украйна само удължава войната и че Киев трябва да започне преговори с Москва.

Набирането на средства ще позволи на гражданите, които не са съгласни с Фицо, да изпращат пари директно на чешкото правителство.

Много сме приятно изненадани каква могъща сила събуди той„, казва Зузана Изсакова, един от организаторите на сбирката.

Това е доказателство за съпротивата на словашкото общество срещу правителството и външната политика на Роберт Фицо„, каза тя пред BBC.

Самият Робърт Фицо все още не е коментирал тази инициатива. Министърът на отбраната Роберт Калинак каза по Markiza TV, че Словакия е демократична страна и гражданите имат пълното право да предприемат подобни действия и че правителството, вместо да изпраща оръжия и боеприпаси, работи за подпомагане на Украйна, например с оборудване за разминиране.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

В Австрия задържаха българин за трафик на нелегални мигранти

Полицията във Фьозендорф, провинция Долна Австрия, спря специално преустроен...

Доброволците от руската армия са пушечното месо в Украйна

Кремъл продължава да използва и затворници

Националната служба за охрана с мерки за сигурност в София на 4 и на 6 май

На 4 май, Велика събота, Националната служба за охрана...

Една година от масовата стрелба в белградско училище

На днешния ден преди една година тринадесетгодишният К. К. откри...

Масов бой и пострадали в центъра на Габрово заради етническа основа?

Масов бой в центъра на Габрово и пострадали хора....

Реклама

spot_img

Продължете да четете

The Hill: Русия изпусна момента за голям пробив на фронта

В момента Русия използва всички свои сили, за да...

ООН: Възстановяването на домовете в Газа ще отнеме 80 години

Възстановяването на жилищата в ивицата Газа може да продължи...

Д-р Спас Бегов в интервю пред News24sofia.eu: Как да празнуваме „здравословно“? (ИНТЕРВЮ)

Предстоят ни поредица от празници. Това е времето, когато...

Взрив на газова бутилка рани 7-годишно дете и прабаба му в Хасково

7-годишно дете и прабаба му са пострадали при причинен...

Певицата Ариа е с охрана

С охрана и грамадански джип, тип кубче, се придвижва...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img