https://www.gerb.bg/bg

Д-р Спас Бегов в интервю пред News24sofia.eu: Как да празнуваме „здравословно“? (ИНТЕРВЮ)

Д-р Спас Бегов, кардиолог в УМБАЛ „ Св. Екатерина“

Предстоят ни поредица от празници. Това е времето, когато се събираме с близки и приятели, често на маса, обилно полята с питиета и много храна. Оказва се обаче, че богатите трапези по празниците, дългите и шумни събирания с роднини и приятели могат да повлияят негативно на нашето здраве и дори да навредят на сърцето. Основните причинители са преяждането, препиването и прекомерното тютюнопушене, с които изобилстват тържествените моменти. Как да празнуваме здравословно разкрива в интервю за News24sofiaeu д-р Спас Бегов, кардиолог в УМБАЛ „ Св. Екатерина“.

– Д-р Бегов, обичайно по празниците пием повечко алкохол. Как алкохолът вреди на нашето здраве?

Д-р Спас Бегов, кардиолог в УМБАЛ „ Св. Екатерина“

– Прекомерната консумация на спиртни напитки може да повлияе зле на пациенти със сърдечносъдови заболявания – най-често пациенти с исхемична болест на сърцето, кардиомиопатии, ритъмно-проводни нарушения. В комбинация с преяждане препиването води до повишаване на кръвното налягане и увеличена сърдечна честота. Алкохолът причинява смърт ежегодно на над 110 000 души в Европа. Той е един от най-сериозните проблеми на общественото здравеопазване в Европа. Оказва се, че Старият континент е най-сериозно пиещият регион в света. Действието на алкохола се дължи на съдържащия се в него етилов алкохол . Това е вещество, което потиска процесите в нервната система и забавя реакциите. Известно е, че алкохолът е много калоричен, като увеличава апетита и води до повишено образуване на мазнини в организма, респективно до напълняване. Прекомерната консумация на алкохол се свързва с възникването на около 60 различни вида заболявания и болестни състояния, като затлъстяване, хипертония, коронарна болест на сърцето, диабет, рак, мозъчни инсулти, психически нарушения и други. Доказана е категорична връзка между консумацията на алкохол с хипертонията и мозъчния инсулт, дължащ се на повишено кръвно налягане. При пациенти с исхемична болест на сърцето, при която има стеснение на коронарните съдове, кръвоснабдяващи сърдечния мускул, умереното пиене може да снижи риска от инфаркт. Установено е, че малките дози алкохол повишават „добрия“ холестерол, намаляват способността на тромбоцитите да се слепват и да образуват кръвен съсирек и имат противовъзпалително действие. Въпреки това за поддържането на добро здраве от медицинска гледна точка консумацията на алкохол не се препоръчва. Все пак, ако човек реши да пие, добре е да спазва разумните норми за умерена употреба. Умерената употреба е тази дневна доза алкохол, която е безопасна за здравето. Установено е, че за мъже тя е не повече от 2 питиета дневно, а за жени 1 питие, което съдържа 10 г абсолютен алкохол. Трябва да има поне два абсолютно свободни от алкохол дни седмично. Важно за хората със захарен диабет например е, че те не трябва да пият алкохол на празен стомах поради риск от рязко спадане на кръвната захар.

– По празниците е обичайно да сядаме на богати трапези като е съществен рискът от преяждане. Колко опасно може да е това?

– Преяждането винаги е опасно. То създава чувство за дискомфорт и тежест. Прекият ефект от него е затлъстяването и свързаните с него симптоми и заболявания. Еднократното преяждане основно влияе върху гастроинтестиналния тракт, но натоварва повече сърдечносъдовата система.Приемът на по – голямо количество храна води до по – усилена работа от страна на органите, защото те отделят допълнително количество хормони и ензими за разграждането на храната. Хората с определени здравословни проблеми, които трябва да са особено внимателни по отношение на храната, са пациентите с ендокринни и сърдечносъдови заболявания, които по принцип трябва да спазват определена диета, назначена им от съответния специалист.

Кои са симптомите, които да ни подсказват, че сме прекалили с хапването и пийването?

– Такъв симптом може да е сърцебиенето – усещането, че сърцето ви прескача, трепти или бие силно, както и бавен или неправилен сърдечен ритъм. Обърнете внимание, ако имате усещане за паузи между ударите на сърцето. Някои по-сериозни симптоми са безпокойството, слабост, изпотяване, недостиг на въздух и болка в гърдите.

– Какво съветвате лекарите? Как да празнуваме „ здравословно“ ?

– Яжте и пийте умерено. Ако отивате на събиране с роднини или приятели вечерта, яжте по-леко на закуска и обяд или яжте пълноценна, здравословна храна точно преди събитието, за да сте по-малко изкушени и да избегнете преяждането. Намалете алкохола.Продължавайте да се движите, тъй като е важно да останете активни преди, по време и след празниците. Не прекалявайте с лекарствата срещу махмурлук, тъй като те могат да добавят още повече стрес върху сърцето, като повишат кръвното налягане и да ви изложат на риск от сърдечни проблеми.Винаги трябва да се храним бавно и умерено, дори човек e хубаво да става леко гладен от масата, за да се поддържа един физически тонус на организма.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Тодор Стефанов
Тодор Стефановhttp://www.news24sofia.eu
Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.

Още от рубриката

Байдън за ареста на Нетаняху от МНС: Не може да има равно третиране на Израел и „Хамас“

Президентът на САЩ Джо Байдън в понеделник осъди като възмутително...

Йелън настоява за спешно насочване на 300 млн. долара руски активи за Киев

Европа и САЩ "да застанат заедно срещу руската агресия...

БНБ по-строго ще следи как се отпускат ипотечни кредити

На свое заседание УС на БНБ е разгледал доклада "Преглед...

Камион се обърна на АМ Струма край Перник

Превозваният товар се е разпилял на пътя

Канада затяга контрола върху химическите заводи след изпускане на бензен

В петък Канада нареди на някои нефтохимически заводи в...

Анулираха работата на петима ученици на втората матура днес

Днес се проведе задължителния зрелостен изпит по профилиращ предмет,...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Северна Корея пак изстреля балистични ракети

Северна Корея изстреля множество балистични ракети с малък обсег...

Редица страни поискаха израелската ПВО след успеха ѝ при атаката на Иран

Израелските ПВО системи "Стрела" (Arrow) спомогнаха за осуетяването на...

Паяци вдигат стари коли в столичния кв. „Надежда“

Репатрират принудително стари автомобил, излезли от употреба в столичния...

Съдът постанови да се прекрати промяната на движението в центъра на София

Административен съд София - град постанови да бъдат безусловно...

САЩ внимателно следят Иран

Този уикенд президентът на САЩ Джо Байдън е на...

Прокурорската колегия реши, че няма правомощия да променя етичния кодекс на прокурорите

Прокурорската колегия, изпълняваща функциите на Висш прокурорски съвет, изрази...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg