Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Ива Митева не иска нови избори, вратите на ИТН не били затворени за ПП

Снимка; архив БГНЕС

Показахме, че политическата ни класа се е изхабила, показахме ниска ефективност на политическия ни елит, показахме, че тази изборна система е дефектирала. Като че ли демокрацията се изхаби. Това заяви пред БНР заместник-председателят на 47-ото Народно събрание Ива Митева.

Според нея, когато си влязъл по пропорционалната система в парламента, най-достойното поведение е подаването на оставка и напускането му, както прави Елена Гунчева от „Възраждане“.

По нейни думи предсрочните избори са най-лошият сценарий. Тя посочи като аргумент падането на избирателната активност с честотата на изборите.

В ИТН са категорично против връщането на хартиените бюлетини. Митева посочи, че машината е преграда пред купуването на гласове и минимизира недействителните бюлетини.

На въпрос дали ИТН биха подкрепили нов кабинет с мандатоносител ПП, тя заяви, че е много важно какъв ще бъде съставът на кабинета, кой ще бъде предложен за министър-председател.

Вратите не са затворени. Прекалено много обидни думи изговорихме, прекалено много граници прескочихме, прекалено голямо разделение показахме. Най-лесният вариант е да отидем на избори“, категорична бе Митева.

Тя отбеляза, че чува от ПП, че ще разговарят с отделни народни представители от ИТН и изрази наадежда да разговарят с групата като група.

Според нея, ако третият мандат отиде при ИТН, отговорното поведение би било да се опита в името на българските граждани.

Тя изтъкна, че председателят на парламента не само е пръв сред равни, но той трябва да бъде най-добрия балансьор и арбитър в Народното събрание. Митева е на мнение, че този избор трябва да бъде направен, когато бъде връчен първият мандат и се види „накъде отиваме“.

Тя се позова на цялата документация по казуса с РСМ и посочи, че даването на съгласие за започване на преговори не е обвързано със срокове, а с конкретни резултати, тоест има отстъпление от становище само отпреди няколко месеца.

Във връзка с падането на ветото за преговорите на Северна Македония с ЕС Митева допусна, че е бил упражнен натиск и затова е било променено становището на останалите парламентарни групи.

Тя запита защо френското предложение е отишло директно във външната комисия на парламента.

Защо точно тази позиция влезе в Народното събрание и то по начин, който е абсолютно недопустим – позицията влезе през Постоянното представителство в Брюксел директно в Комисия по външна политика. Това не е заведено в деловодството на НС, като документ официално не съществува в деловодството на Народното събрание, не е изпратено на всички народни представители, както се случва с всички документи. Нали говорим за спазване на правила, за спазване на принципи, нали решихме да правим нещо ново?“, настоя Митева.

Тя напомни, че двустранният протокол не е подписан нито от България, нито от Северна Македония. По нейни думи протоколът е „с доста общи формулировки“ и трябва да се види какъв ще е реалният контрол.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Русия удари село в Донецка област – има жертви

В резултат на ракетна атака срещу село Удачное в Донецка...

Великобритания праща бомби с лазерно насочване в Украйна

Новият пакет военна помощ на Обединеното кралство за Украйна ще...

Путин разкри: Първата ми визита в чужбина ще е в Китай

Руският президент Владимир Путин обяви в четвъртък намерението си да...

Литва и Беларус си размениха обвинения за провокации

Литва и Беларус си размениха обвинения за провокации. Това съобщи...

Двама младежи от Калипетрово са в ареста заради порнографски материали с деца

Двама младежи от Калипетрово са в ареста заради порнографски...

Премиерът на Хаити подаде оставка

Министър-председателят на Хаити Ариел Хенри подаде оставка, съобщава "Ройтерс"....

Доклад на ОССЕ: Хиляди украинци са незаконно задържани от Русия

Незаконното задържане на цивилни украинци в окупираните от Русия...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Георги Вулджев: Бюджетът на Асен Василев е пълна катастрофа

Георги Вулджев е завършил Националната гимназия по древни езици...

Иван Гешев и Партията на българските жени обединяват сили на изборите

Коалиция "Граждански блок" и Иван Гешев се регистрираха в...

Русия удари телевизионната кула в Харков

Телевизионната кула в Харков, архивни кадри По време на обстрела...

15 години затвор може да получи руски зам.-министър на отбраната за подкупи

Руският следствен комитет съобщи във вторник за задържането на руския...

Главчев потвърди – иска да поеме поста и във Външно

Министър-председателят Димитър Главчев предлага промяна в състава на служебния...

Петър Витанов: През последните 15-20 години ние изглеждаме безбъдници

Докато председателят на БСП Корнелия Нинова се радва, че...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img