Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Георги Вулджев: Бюджетът на Асен Василев е пълна катастрофа

Георги Вулджев

Георги Вулджев е завършил Националната гимназия по древни езици и култури, след това учи в Мanchester Metropolitan University във Великобритания. Работил е в Института за пазарна икономика, a от 2016 г. е анализатор в EmergingMarketWatch. Главен редактор на Експертния клуб за икономика и политика и член на управителния борд на Българско либертарианско общество.

В интервю за „Филтър“ в края на 2023 г. Вулджев описа бюджета на Асен Василев така:

Нереалистичен и безотговорен. Има много числа и цели, които не виждам как ще бъдат изпълнени. Гледайки икономическите тенденции, не разбирам най-вече как ще бъдат събрани приходите от ДДС, които са планирани“.

– Господин Вулджев, написахте във Фейсбук, че покрай политическата клоунада няма време да се обърне внимание на новите данни за изпълнението на бюджета. А трябва, защото вече има ясни признаци за голям проблем. Какво е толкова притеснително?
– Има сериозен проблем с приходите в бюджета. Досега постъпленията, особено от ДДС, са доста разочароващи. До края на февруари са събрани само 14,5% от планираните суми, което е най-лошото изпълнение от 2014 г. насам, когато завършихме годината с бюджетен дефицит 5,4% от БВП. В предишни години изпълнението на приходите от ДДС към февруари обикновено е било доста по-високо, в периода 2015–2021 г. варира в границите 18,3–21,3%. За да се върже цялата планирана сума, трябваше да са събрали минимум 16,6% от този налог. Ранните данни за март също не показват подобрение. Важно е да се обърне внимание, че за тази година е предвидено да има увеличение на приходите с 2,5 млрд. лева само от ДДС и на тази база са смятани разходите. Това обаче не се случва, а става обратното. Ако продължават нещата така, което според мен е доста вероятно, ще има много голяма дупка в бюджета. Категорично мога да кажа, че настоящата година започва най-зле от последните три. Към февруари приходите от ДДС не просто се отклоняват от необходимото изпълнение, но са по-ниски и от миналогодишните за същия период с около 36 милиона лева. Напомням, че в Бюджет 2024 е заложено увеличение на приходите от ДДС с 2,5 милиарда спрямо предишната година.

– Кои са причините за тази ситуация с държавните сметки?
– Предишните две години имаше доста висока инфлация, а като плащат хората по-високи цени, това увеличава номиналните данъчни постъпления. И аз, и други икономисти предупреждавахме, че когато се забави инфлацията, ще станем свидетели на обратното. Обаче не бяхме чути. Напротив, архитектите на бюджета очакваха приходите от ДДС да се увеличат дори повече, отколкото е растежът на икономиката, което ми се струваше изключително нереалистично. Да събереш толкова много от данъци означава чувствително да се вдигне ефективността на НАП, а това изобщо не се вижда.
Както прогнозирах още когато се обсъждаше бюджета миналата година, заложените данъчни постъпления, особено от ДДС са твърде амбициозни и най-вероятно няма да бъдат изпълнени. Данните на Министерството на финансите показват, че точно това се случва.
Знаете ли впрочем, че откакто Асен Василев започна да пише бюджетите, приходите от ДДС не са изпълнени на 100% в нито една година? И то въпреки че предходните две години имахме растеж и много висока инфлация, която вдига номиналните постъпления.

– Едва ли Асен Василев не е бил наясно с всичко това, когато правеше бюджета, а и негов човек е начело на НАП. Защо заложи, образно казано, тези бомби?
– Не съм сигурен на какво точно е разчитал. Може би е вярвал, че ще има повече ефект от мерките за подобряване на събираемостта. А може и поради чисто политически мотиви да не е искал да признае каква е истината. Ако беше заложил по-ниски приходи в хазната, трябваше да признае, че води рискована финансова политика. Още когато той правеше бюджетите в предишните години и особено за 2022 г., страшно беше надута разходната част на държавния бюджет. Василев трябваше да си каже, че не може да удържи дефицита в рамките на 3% каквото е едно от изискванията за присъединяването на страната ни в еврозоната.

– Как ще се попълва тази очаквано голяма пробойна на хазната?
– Два милиарда и половина е огромна дупка. И това само от ДДС. При другите приходи също е възможно неизпълнение. И тази година няма да се реализира капиталовата програма, ще се направи опит вместо за инфраструктура много от парите да се използват, за да се закърпи хазната. Собствените ни капиталови разходи без парите от Европейския фонд за възстановяване, нямат 4 милиарда и почти изцяло трябва да ги източиш, за да покриеш дупката само от ДДС. Това са парите основно за инфраструктура. Ще продължат да се изпомпват държавните предприятия. Това да вземаш 100% от дивидента на тези фирми е извънредна мярка и се допуска само, когато има голям фискален проблем. Но да се прави всяка година е абсолютно нередно, защото тези фирми нямат ресурс да инвестират и така са лишени от капацитет да се развиват.

– Казвате, че положението на бюджета е катастрофално?
– Да, това е най-лошото начало от 2014 година насам, когато имахме огромен дефицит! Явно данъчната администрация не работи така, както е очаквал Василев, и цялата тази политическа нестабилност, в която изпаднахме, допълнително повишава риска.

– Каква политика очаквате да провежда новият финансов министър Людмила Петкова?
– Надеждата ми е да идентифицира именно този проблем, за който говоря, да види как върви изпълнението на приходите, да направи реалистични прогнози и да препоръча какви мерки могат да се вземат. Разбира се, ще трябва парламентът да ги гласува, което ще е доста трудно, но все пак финансовият министър трябва да предложи изход.

– Как ще се попълва този дефицит – с нови заеми?
– По-голям дефицит означава и по-голям дълг.

– Значи Асен Василев ни завеща още 2,5 милиарда външен дълг, така ли?
– Много вероятно, защото натам вървят нещата.

– При това положение как изглежда датата 1 януари 2025 г. за присъединяване към еврозоната?
– Тази дата е напълно невъзможна по простата причина, че не изпълняваме критерия за инфлацията. Скептичен съм и за средата на следващата година и според мен е по-вероятно да ни кажат 1 януари 2026 г. Но и тази дата може да се окаже невъзможна, ако дефицитът нарасне над 3% от брутния вътрешен продукт.

– Как ще коментирате скандалите в Агенция „Митници“?
– Със сигурност е много тревожно, ако всички тези връзки между контрабандисти и ПП-ДБ, и самия Асен Василев, са верни. Това е твърде зле и е лош сигнал за ефективността на институциите, които отговарят за събирането на данъците в страната.

– Според вас кой и какво счупи сглобката, защо довчерашни партньори днес се замерят с компромати?
– ПП-ДБ се опитаха да натиснат много ГЕРБ, нищо не искаха да дадат и нещата започнаха да ескалират. Някак си бяха убедени, че без значение какво се случва, накрая ще има ротация и започнаха да налагат нереалистични условия. От „Промяната“ смятаха до последно, че са хванали ГЕРБ за гушата, но се оказа, че не е така. Това, което счупи сглобката, не беше някаква голяма конспирация, а е резултат от политическа дилетантщина.

– Спомням си едни твърде непремерени разговори от закрито заседание на ПП, които после изтекоха на запис. Чудя се защо тези хора, които дойдоха с големите обещания за промяна и увлякоха след себе си много хора, как за толкова кратко време успяха буквално да изтекат? Смачкаха ли ги, или се самосмачкаха?
– Не, тези хора самите изначално са си самосмачкани. Когато се появиха, особено към Кирил Петков и Асен Василев имах доста по-големи надежди. Но те, а и всички останали, се оказаха, че не просто са неопитни, но в много отношения са и глупави. Водят опасна и безотговорна политика особено във фискалната сфера. И самите те имат твърде нереалистично мнение за себе си, за това колко за способни, колко обществено доверие имат и какво могат да си позволят. Нямат реална преценка нито за себе си, нито за политическата ситуация.

– Какво очаквате да се случи на изборите?
– Тепърва ще видим скандалите в митниците и с главния секретар на МВР колко негативно ще се отразят на ПП-ДБ. Не очаквам драматично да ги ударят, но със сигурност ще им отлепят още някой процент. Ситуацията ще е много сходна с предишните избори. ПП-ДБ колкото и да паднат, пак ще останат на второ място, но този път ще са доста зад ГЕРБ. Вероятно пак ще се върви към някаква сглобка, но този път ГЕРБ ще е категорично доминантният играч.

Източник: filternews.bg

spot_img

Реклама

spot_img

Още от рубриката

The Hill: Русия изпусна момента за голям пробив на фронта

В момента Русия използва всички свои сили, за да...

Байдън: Студентите могат да протестират, но не и да правят безредици

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че студентските демонстрации...

Скупщината подкрепи новото правителство на Сърбия

Скупщината - парламентът на Сърбия, одобри новото правителство, оглавявано...

„Галъп“: Църквата ни традиционно се ползва с високо доверие

Църквата е сред институциите, които традиционно се ползват с...

Кои са възможните кандидати за нов Патриарх?

За втори път в най-новата ни църковна история ще...

Русия излага трофейни западни оръжия от Украйна преди 9 май

Западни танкове и военна техника, заловени от руските сили...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Краставици и домати поевтиняват, сиренето и млякото поскъпват

Индексът на тържищните цени за седмица е паднал с 0.81

Димитър Главчев: Основното ни задължение е изборите да бъдат честни

Основното наше задължение е изборите да бъдат честни. Това...

Атанас Пеканов разочарован от пехливанските борби в Народното събрание

Отлагането на либерализацията на енергийния пазар може да доведе...

Полицията готова да влезе и в Калифорнийския университет

Калифорнийският университет в Лос Анджелис отново отвори врати за образователна...

Димитър Главчев потвърди готовност за участие към ОИСР в подкрепа на Украйна

България има готовност за доброволен финансов принос в подкрепа...

Нетаняху провежда офанзива в Рафах и при сделка с „Хамас“

Израелският премиер Бенямин Нетаняху обеща във вторник да продължи...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img