https://www.gerb.bg/bg

Иран обмисля как да отговори на Израел, без да ескалира войната

Снимка: Stock

Иран е изправен пред дилема след израелската атака срещу посолството му в Сирия: как да отмъсти, без да разпалва по-широк конфликт, който Техеран изглежда не иска, предава „Ройтерс“.

Ударът от понеделник, който уби двама ирански генерали и петима военни съветници в комплекса на иранското посолство в Дамаск, идва в момент, когато Израел ускорява дългогодишна кампания срещу Иран и въоръжените групировки, които подкрепя. Иранският върховен лидер аятолах Али Хаменей се закле да отмъсти.

Иран може да отприщи своите групировки срещу американските сили и да ги използва, за да удари директно Израел или да засили ядрената си програма, която Съединените щати и техните съюзници отдавна се стремят да овладеят.

Говорейки при условие за анонимност, американски служители казаха, че следят отблизо, за да видят дали, както в миналото, подкрепяни от Иран прокси войски ще атакуват американски сили, базирани в Ирак и Сирия, след израелския удар в понеделник.

Подобни ирански атаки престанаха през февруари, след като Вашингтон отмъсти за убийството на трима американски войници в Йордания с десетки въздушни удари по цели в Сирия и Ирак, свързани с Корпуса на гвардейците на иранската революция и милициите, които той подкрепя.

Американски служители казаха, че все още не са събрали разузнавателна информация, която предполага, че подкрепяните от Иран групировки са искали да атакуват американски войски след атаката в понеделник, при която според иранските медии са убити членове на IRGC, включително Мохамад Реза Захеди, бригаден генерал.

Съединените щати във вторник направо предупредиха Техеран да не атакува силите му.

Няма да се поколебаем да защитим нашия персонал и да повторим предишните си предупреждения към Иран и неговите подставени лица да не се възползват от ситуацията… да възобновят атаките си срещу персонала на САЩ“, каза заместник-посланикът на САЩ в ООН Робърт Ууд.

Те са изправени пред истинска дилема, че ако отговорят, може да предизвикат конфронтация, която очевидно не желаят„, каза той. „Те се опитват да модулират действията си по начин, който показва, че са отзивчиви, но не ескалиращи.

Ако те не реагират в този случай, това наистина би било сигнал, че тяхното възпиране е въздух под налягане„, добави той, като каза, че Иран може да атакува самия Израел, израелските посолства или еврейски съоръжения в чужбина.

Американският служител каза, че като се има предвид значението на израелския удар, Иран може да бъде принуден да отговори, като атакува израелските интереси, вместо да преследва американските войски.

Елиът Ейбрамс, експерт по Близкия изток в американския мозъчен тръст Съвет за международни отношения, също каза, че вярва, че Иран не иска тотална война с Израел, но може да се насочи към израелските интереси.

Мисля, че Иран не иска голяма война между Израел и Хизбула в момента, така че какъвто и да е отговор няма да дойде под формата на големи действия на Хизбула„, каза Ейбрамс, имайки предвид ливанската групировка, смятана за най-мощния военен пълномощник на Техеран.

Те имат много други начини да отговорят… например като се опитат да взривят израелско посолство„, добави той.

Иран също може да отговори, като ускори ядрената си програма, която Техеран засили, откакто бившият президент на САЩ Доналд Тръмп през 2018 г. изостави ядреното споразумение с Иран от 2015 г., предназначено да го ограничи в замяна на икономически ползи.

Но двете най-драматични стъпки – увеличаване на чистотата на обогатения уран до 90%, което се счита за клас на бомба, или възобновяване на работата по проектиране на истинско оръжие – може да имат обратен ефект и да предизвикат израелски или американски удари.

Всеки един от тях ще бъде разглеждан от Израел и от САЩ като опит за придобиване на бомба. Така че… те наистина поемат голям риск. Готови ли са да го направят? Не мисля така„, каза източник, който следи проблема отблизо.

Джон Алтерман, директор на програмата за Близкия изток в мозъчния тръст CSIS във Вашингтон, каза, че не очаква масиран ирански отговор на атаката срещу посолството.

„Иран е по-малко заинтересован да даде урок на Израел, отколкото (да) покаже на съюзниците си в Близкия изток, че не е слаб.“

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Петър Петров: Можем да направим България технологичен лидер на Балканите

"IT образованието определено се сблъсква с доста големи предизвикателства, тъй...

Йосиф Аврамов: България трябва да се противопостави на някои волунтаристични действия на ЕК

Доц. Йосиф Аврамов, председател на Управителния съвет на Консултантския...

Терзиев и Бонев с план как да възстановят лифтовете на Витоша

След ГЕРБ, днес пресконференция по темата с лифтовете на...

ПП-ДБ заподозряха служебен министър през ББР да купува гласове

В свое участие по БНТ министърът на иновациите и...

Във Варна акостира корабът, причинил инцидента с потъналия Mohammed-Z

Пътуващ за Варна кораб, превозващ тръби, е ударил потъналия...

Политолози очакват до 8 партии в 50-ото Народно събрание

Политологът проф. Светослав Малинов заяви, че ПП-ДБ се борят...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Строителният бранш в Германия излиза на стачка за по-високи заплати

Днес в строителния бранш в Германия започнаха общонационални стачки. Според...

Орбан: Роберт Фицо е между живота и смъртта

Министър-председателят на Словакия Роберт Фицо е между живота и...

Арестуваха в Благоевград американец, издирван от Интерпол

Полицията в Благоевград арестува американски гражданин, издирван от Интерпол. Идентифициран...

Областният управител на Монтана спря решението за зелена зона

Областният управител на Монтана Ивайло Антонов спря решение на...

Мъж с брадва нападна шофьор в Лом

36-годишен мъж от Лом нападна с брадва шофьор на...

Лондон: Войната в Украйна удари тежко Газпром

Руската държавна енергийна компания Газпром отчете най-голямата си годишна загуба...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg