Инспекторите от КЗП няма да ходят на проверки, ако не им вдигнат заплатите

Views 1372
0 0
Снимка: архив БГНЕС

40 души излязоха на протест пред сградата на Комисията за защита на потребителите (КЗП) в София с едно основно искане – увеличение на заплатите с 60% със задна дата от 1 януари. Мотивите на протестиращите за по-добро възнаграждение са голямата инфлация, а и многократно увеличилата им се работа. От месец КЗП станаха много актуални, след обявените от правителството мерки за борба с инфлацията под формата на проверки в търговските обекти.

От Синдиката на административните служители „Подкрепа“ посочват, че чистото средно възнаграждение на служителите в КЗП е 900 лева. Искането е то да се повиши с около 500 лева. От синдиката са категорични, че стачката ще продължи, докато исканията им не бъдат чути. Служителите на КЗП са готови да преустановят работата на контролния орган, както и проверките, които извършват в магазините за високите цени на храните и инфлацията.

Заплащането в КЗП варира спрямо длъжностите, но средната брутна заплата е около 1000 лева. В същото време обемът на работа в Комисията се е увеличил многократно заради огромната инфлация, спекулата и повишението цените на всички стоки и услуги, изтъкват от КТ „Подкрепа“. Заплатите на служителите не са увеличавани от 2020 г.

Служителите на КЗП издигнаха транспаранти и плакати с надписи: „И за нас има инфлация“, „Няма да мълчим повече“, „Държавен служител не е мръсна дума“, „Инфлацията е бич и за нашите семейства“ и др.

Кремена Атанасова, председател на Синдиката на административните служители към КТ „Подкрепа“, обясни пред News.bg, че най-вероятно ръководството на КЗП си дава сметка, че не може да мотивира служителите си с толкова ниски възнаграждения под 1 000 лева нетни работни заплати. Атанасова обаче силно се надява да убедят Министерство на финансите и Министерски съвет, че служителите на КЗП все пак са хора, които изпълняват работа на терен, натоварени са с много отговорна задача и трябва да се работи в посока увеличаване техните заплати.

Тя посочи още, че има законова процедура за стачните действия и в случай, че исканията на служителите на КЗП не бъдат удовлетворени, могат да бъдат обявени безсрочни ефективни стачни действия и те да преустановят напълно работа. В момента има над 100 подписа, събрани от работници и служители от цялата страна, което означава, че около 60% от всички служители са готови на ефективни стачни действия, подчерта Атанасова.

Контакти и информация за автора:

Репортер по темата: Александра Йорданова

Александра Йорданова се присъединява към екипа на Информационна агенция News24 през април 2019 година.
editor
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0
Next Post

БЛС призова медиите за "етично отразяване" на медицински казуси

Централна комисия по професионална етика при Български лекарски съюз е силно обезпокоена от зачестилите случаи на отразяване в медийното пространство на медицински казуси, свързани със загуба на живот или настъпили усложнения след извършено лечение. „Утвърждаващата се напоследък тревожна тенденция за даване на гласност на подобни случаи, преди да са приключили […]