Реклама

https://www.gerb.bg/bg

И „Демократична България“ няма да подкрепи кабинета на ИТН (ОБНОВЕНА)

Снимка: пресцентър „Демократична България“

С абсолютно единодушие „Демократична България“ няма да подкрепят предложението на „Има такъв народ“ за състав на Министерски съвет. Новината съобщи съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов на брифинг в Народното събрание.

По думите му промяна с ДПС през задния вход не може да се прави. Промяна може да се направи само с хора, които разполагат с високо доверие още от самото начало. От самото начало от ДБ са заявили, че няма да подкрепят каквото и да било правителство, а правителство, което може да направи промяната, подчерта Христо Иванов.

„Демократична България“ не могат да допуснат да предадат своите избиратели, подкрепяйки едно правителство, което не могат да кажат, че е правителство на промяната. Можем ли да подкрепим едно мнозинство, което се декларира като плаващо, запита Христо Иванов.

Можем ли да подкрепим едно правителство, което не е договорено, а е наложено чрез заплахи и диктати, продължи да пита депутатът. Можем ли да излъчим правителство, което стъпва на една декларация – не можем, категоричен бе Христо Иванов.

„Демократична България“ не са се договаряли с „Има такъв народ“ за нищо.

В програмата на ИТН нямало ангажимент за отстраняване на Иван Гешев, за съдебна реформа, за премахване на КПКОНПИ, за възстановяване на енергийния суверенитет, няма разгърната програма за зелени и климатични политики, за доброволна ваксинация, борба с корупцията, мръсните пари, за присъединяване към ЕС.

При тези липси можем ли ние да подкрепим – не!“, подчерта Христо Иванов.

Всяко споразумение трябва да предвижда механизми по важни ключови решения. Не може с 65 гласа сам да си решиш какъв е съставът на МС и не става дума за порции, възмутен е съпредседателят на ДБ.

Как си представяте вие да дадем гласовете, които са ни дадени от нашите избиратели, за да гласуваме за подобна конструкция, запита видимо ядосан Христо Иванов.

Това е рецепта за задкулисие. Можем ли накрая да гласуваме за такъв състав на Министерски съвет. Този състав на МС е най-слабият кабинет, предлаган в историята на България. Не става, не става и не става„, категоричен бе Христо Иванов. Най-доброто, което може да се каже за тези министри, е че ДБ не ги познаваме и не знаем нищо за тях.

Вие представяте ли си още какво можем да извадим от чувала с котки, запита Иванов.

ДБ по никакъв начин не се притеснява от избори, предизборна кампания и предизборни дебати.

Въпреки това Христо Иванов призова да не се горят мостове. „Трябва да започнем преговори, разговори равноправни и уважителни какво може да се направи с третия мандат. Третият мандат е кризисен мандат, да сядаме и да разговаряме за правителство„, настоя Христо Иванов.

По думите му това е дълг на всички политически партии извън ГЕРБ и ДПС.

Това би било правителство с ограничен времеви обхват, в което могат да се поканят успешните министри от служебния кабинет и правителство, което да свърши няколко важни неща, настоя Иванов.

Според него най-важните неща за едно правителство са да преведе страната през новата вълна на коронавирус, да преведе страната през зимата, да се приеме бюджет, да се преизчислят пенсиите и България да започне да влиза в процеса на прилагане на Национален план за възстановяване и устойчивост.

Дайте да сме конструктивни, да бъдем готови да направи крачка назад, да бъдем смирени и да дадем на хората управление, което не оставя вкуса за унижение, диктат и извиване на ръце. Дайте да спрем да атакуваме с опорките на ДПС„, призова Христо Иванов.

ДБ са готови да преговарят и да търсят взаимно решение.

Според него ИТН нямат капацитета да направят промяна. Въпросът е да проявим отговорност, да видим кой ще бъде невиновен и кой ще поеме отговорност да състави правителство, посочи той. Христо Иванов видял още как ИТН показвали определена склонност да влизат в колаборация с ДПС.

Ако третият мандат бъде връчен на БСП, те ще трябва да си носят отговорността и няма да получат подкрепата на ДБ, каза още Христо Иванов. Затова и според концепцията на коалицията най-добрият вариант би бил да се даде мандата на най-малката политическа формация.

Припомняме, че вчера ИБГНИ с лидер Мая Манолова отказа да подкрепи проектокабинета на ИТН, а днес същото стори и „Демократична България“. БСП от своя страна поставиха условие, ако не бъде оттеглен Петър Илиев като кандидат за министър на вътрешните работи, също да не дадат своята подкрепа.

spot_img

Реклама

spot_img
Тодор Стефанов
Тодор Стефановhttp://www.news24sofia.eu
Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.

Още от рубриката

Съд в Париж осъди сепаратист от ЕТА

Егоиц Урутикоетксеа получи 2 години условно

Дипломатическата война между Русия и Латвия продължава

Кремъл реши да изгони двама латвийски дипломати

Русия удари село в Донецка област – има жертви

В резултат на ракетна атака срещу село Удачное в Донецка...

Великобритания праща бомби с лазерно насочване в Украйна

Новият пакет военна помощ на Обединеното кралство за Украйна ще...

Путин разкри: Първата ми визита в чужбина ще е в Китай

Руският президент Владимир Путин обяви в четвъртък намерението си да...

Литва и Беларус си размениха обвинения за провокации

Литва и Беларус си размениха обвинения за провокации. Това съобщи...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Канарските острови казаха „не“ на масовия туризъм

Хиляди хора излязоха на протест в Тенерифе с искане испанският...

Лондон: Русия е загубила най-малко 100 самолета от началото на войната

Русия вероятно е загубила поне 100 самолета с фиксирани...

Седем години затвор за военния, убил полицай в Пловдив

Престъплението е извършено през 2018 година

САЩ вкарват санкции срещу иранския петрол в закона за помощта за Украйна

Американските законодатели включиха санкциите върху износа на петрол от...

Четири жертви след рекордните валежи в Дубай

Смъртните случаи от проливни дъждове по-рано тази седмица в Обединените...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img