https://www.gerb.bg/bg

САЩ вкарват санкции срещу иранския петрол в закона за помощта за Украйна

Снимка: iStock by Getty Images

Американските законодатели включиха санкциите върху износа на петрол от Иран в пакета за помощ на Камарата на представителите за Украйна, Израел и Индо-Тихоокеанския регион след удара на Техеран с ракети и безпилотни самолети срещу Израел миналия уикенд, предава „Ройтерс“.

Ако бъдат приети както от Камарата на представителите, така и от Сената и подписани от президента Джо Байдън и след това приложени и наложени, мерките в крайна сметка биха могли да повлияят на износа на петрол от Иран. Кога точно не е ясно, тъй като мерките все още се обсъждат и дават на президента на САЩ правомощия за освобождаване.

Камарата може да гласува пакета в събота, каза председателят Майк Джонсън.

Въпреки широкия набор от съществуващи санкции на САЩ върху износа на петрол от Иран заради ядрената му програма, доставките се увеличиха на фона на търсенето на петрол от Китай и тъй като мрежи извън финансовата система на САЩ търгуват с петрола.

Пакетът, който включва милиарди долари помощ за Украйна, Израел и Индо-Тихоокеанския регион, съдържа няколко мерки относно санкциите срещу Иран. Две „биха могли изрично да повлияят на износа на ирански петрол, ако бъдат приложени и наложени„, според ClearView Energy Partners, непартийна изследователска група.

Първият, Законът за спиране на укриването на иранския петрол или SHIP, ще наложи санкции на пристанища, кораби и рафинерии, които „съзнателно участват“ в превоз, трансфери, транзакции и обработка на ирански суров петрол и продукти, каза ClearView. Корабите, които нарушават забраната, ще бъдат лишени от достъп до пристанищата на САЩ за две години.

Законопроектът обаче включва 180-дневни освобождавания, на които Байдън би могъл да се позове, които биха предотвратили скокове на цените на петрола.

Пакетът също така съдържа иранско-китайска мярка, която ще разшири вторичните санкции върху иранския петрол, така че те да се прилагат за всяка транзакция на китайска финансова институция, включваща покупки на петрол от Иран. Санкциите ще бъдат задействани от годишни оценки и ще продължат до 2029 г.

Отново обаче, президентът на САЩ вероятно може да приложи подновяеми освобождавания от санкциите.

Друга мярка ще наложи санкции на офиса на върховния лидер на Иран аятолах Али Хаменей, свързани служители и фондации и конгломерати, контролирани от офиса. Мярката може, „в зависимост от това колко широко се тълкува„, да включва благотворителните тръстове на Иран и петролния бизнес, според ClearView.

Друга мярка в пакета изисква доклади за притежанията и неиранските финансови сметки на 20 ирански лидери и лидерите на групи, подкрепяни от Иран, включително Хамас и Хизбула, и налага закриване на всички сметки в САЩ. Това може да провокира отмъщение от санкционирани страни, което може да засегне петролния бизнес, според ClearView.

Ако пакетът се провали поради яростни възражения от страна на десни републиканци или други причини, някои от мерките в него все още могат да преминат и двете камари на Конгреса като част от други законодателни пакети по-късно през годината, каза ClearView. Те включват мярката SHIP и иранско-китайската мярка, се казва в съобщението.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Би Би Си: Какво означава „твърдо кацане“ в авиацията?

Иранските държавни медии използват израза "твърдо кацане", за да...

Здравният министър отрече за лобистки натиск за частната болница „Мама и аз“

"Категорично нямаше лобистки натиск за разрешаване строежа на частната...

Военен камион се заби в бус с туристи на АМ „Тракия“

Шофьорът на камиона обяснил, че спирачките му отказали

Кола блъсна и уби пешеходец във Варна

Автомобилът и жертвата са паднали в строителен изкоп

Няма да има съществено увеличение на цената на тока

Съществено поскъпване на цената на тока за битовите потребители...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Геолог разкри мистерията около пейзажа зад портрета на Мона Лиза

Повече от 500 години след като Леонардо да Винчи...

49-ото Народно събрание приело 148 закона по време на мандата си

От началото на мандата си 49-ото Народно събрание е...

Стартира телефонна линия за хора с автоимунни заболявания

Стартира информационна телефонна линия за пациенти с автоимунни заболявания. Това...

Байдън: Тръмп иска реванш, а не да води Америка

Кандидатът на републиканците води агресивна кампания

ДФЗ дава 13 млн. лева на производителите на картофи, черупкови плодове и гъби

Управителният съвет на Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ) реши да...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg