https://www.gerb.bg/bg

ЕС забранява повече от 2/3 от вноса на руски петрол

Снимка: EPA / Информационна агенция News24sofia.eu

27-те членки на ЕС все пак договориха нов пакет от санкции срещу Русия късно в понеделник.

Той обхваща повече от две трети от вноса на руски петрол за блока.

Това съобщи в „Туитър“ рано тази сутрин председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

Мишел написа, че споразумението обхваща повече от две трети от вноса на петрол от Русия, „съкращавайки огромен източник на финансиране за нейната военна машина. Максимален натиск върху Русия да сложи край на войната.

Блокът се съгласи и за премахване на „Сбербанк“ от международната платежна система SWIFT. „Сбербанк“ е най-голямата банка в Русия и е мажоритарна държавна собственост.

Лидерите на 27-те държави-членки на ЕС се срещнаха на двудневна среща на върха в Брюксел в понеделник с цел сключване на споразумение за окончателно налагане на ембарго върху руския петрол, който вероятно ще бъде начело на дневния ред.

Украинският президент Володимир Зеленски, който многократно призова ЕС да спре целия внос на изкопаеми горива от Русия, участва в срещата на върха чрез видеовръзка.

Всички спорове в Европа трябва да приключат, вътрешни спорове, които само насърчават Русия да оказва все по-голям натиск върху вас“, каза Зеленски. Време е да бъдем не отделни, а едно цяло„, каза той, призовавайки за нови санкции и петролно ембарго.

Планираният шести кръг от санкции срещу Москва след нейното нахлуване в Украйна беше в застой от почти месец заради напрегнатите разногласия в блока поради различни нива на зависимост от руски източници на енергия.

Унгария води „опозицията“, подкрепена от страни като Словакия, Чехия и България, които казват, че не могат да спрат вноса.

Върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел обаче беше оптимист въпреки „тежките преговори вчера следобед, както и тази сутрин“, като каза пред телевизионния оператор France Info в понеделник сутринта, че: „Мисля, че този следобед ще можем да предложим на глави на държавите-членки споразумение.“

Неговите настроения бяха подкрепени от германския канцлер Олаф Шолц. „Никой не може да предвиди дали наистина ще е така, но всичко, което чувам, звучи така, сякаш може да има консенсус рано или късно„, каза той при пристигането си в Брюксел.

Това мнение обаче бе опровергано от естонския премиер Кая Калас, която каза: „Не мисля, че ще постигнем споразумение днес„. Калас предположи, че все още може да отнеме седмици, както направи белгийският ѝ колега Александър де Кро.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Украйна е потопила още един руски боен кораб в Крим

Това е станало при ракетен удар по Севастопол

Турски дрон е засякъл мястото на катастрофата с президентския хеликоптер в Иран

Командването на Корпуса на гвардейците на Ислямската революция (КГИР)...

Над 46 000 ученици се явяват на втора матура

13 000 ще бъдат на изпит по английски език

САЩ внимателно следят Иран

Този уикенд президентът на САЩ Джо Байдън е на...

„Скай“: „Касапинът от Техеран“ има страховита репутация

Мнозина се страхуват от нестабилност в региона

„Гардиън“: Предизвикателствата пред Иран

Катастрофата с хеликоптера на иранския президент Ебрахим Раиси се...

The Atlantic: Президентът на Иран е мъртъв

Иранският президент Ебрахим Раиси е мъртъв и сега властите...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Отбелязваме Международния ден на семейството

Днес отбелязваме Международния ден на семейството. Денят е учреден...

Атентатът срещу Фицо – политическо нападение или реваншизъм?

Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията заяви,...

Опозицията поиска оставката на Ганц

Бени Ганц, член на военния кабинет на Израел Лидерът на...

The Atlantic: Президентът на Иран е мъртъв

Иранският президент Ебрахим Раиси е мъртъв и сега властите...

Катастрофа в Перу отне живота на 13 души

Тринадесет души загинаха при катастрофа с автобус в Перу,...

Хуманитарни камиони се придвижват към Газа през временния кей на САЩ

Камиони превозващи хуманитарна помощ, са започнали да се придвижат...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg