Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Депутатите се заеха с промените в НПК

Снимка: Информационна агенция News24sofia.eu / Филип Станчев

Депутатите подхванаха на първото четене няколко проекта на НПК. И днес те удължиха работното си време до изчерпване на дневния ред, по който възникна спор на старта, като така отпаднаха и парламентарните комисии.

Един от проектите за изменение на НПК, този на Министерски съвет има за цел да повиши ефективността на наказателното производство, защита в по-голяма степен правата на пострадалите от престъпления и регламентиране на ефективен механизъм за търсене на наказателна отговорност на главния прокурор и неговите заместници, както и подобряване на международната репутация на българската държава посредством съобразяване с препоръките на европейските партньори и мерките, заложени в Националния план за възстановяване и устойчивост, и тяхното успешно интегриране в националния правен ред, съобразено с националното правосъзнание и правна традиция.

Проектът на ДБ отбелязва възможността в производството да не се установи наличието на данни за извършено престъпление и наказателното производство и досъдебното производство в тази фаза да приключи, е същевременно възможно обаче в хода на същото това производство да бъдат събрани доказателства, че са извършени други нарушения, които да ангажират друга отговорност – било на главния прокурор, било на неговите заместници и затова в настоящия законопроект е предвиден механизъм, по който така нареченият разследващ ad hoc прокурор да сезира компетентните органи, които могат да инициират друга юридическа процедура, съответно Висшият съдебен съвет, съответно министъра на правосъдието.

Проектът на НПК на „Възраждане“ търси бързина в разследването, като се разширяват правомощията на разследващите полицаи в посока те да имат по-голяма оперативна самостоятелност по отношение преценката внасяне на искания за претърсвания и изземвания, както и за прилагане на специални разузнавателни средства, без да се отнема съществуващата възможност и на наблюдаващия прокурор. Създава се възможност разследващите полицаи да могат да започват, да преценяват започването и образуването на досъдебно производство, като се запазва и задължението им те незабавно да сигнализират за това наблюдаващия прокурор.

Другият проект за НПК, отново на МС транспонира европейска директива, които се въвеждат общи минимални правила относно защитата на процесуалните права на децата, заподозрени или обвиняеми в наказателното производство. Беше отбелязано, че за неизпълнение на задължението за въвеждане на директивата е образувана процедура за нарушение срещу България. Целта на законопроекта е създаването на правила и специални мерки за децата и уязвимите лица, за да се гарантира, че те могат да участват ефективно в наказателното производство и могат да се ползват от правото си на справедлив съдебен процес в същата степен, както другите обвиняеми. В обхвата на директивата попадат лицата, които преди да навършат 18 години са станали заподозрени или обвиняеми в извършването на престъпление, независимо от възрастта им до окончателното приключване на наказателното производство. С предложените промени се създават изрични правила за определяне на възрастта на непълнолетните заподозрени или обвиняеми и се предлага презумпция при съмнение за възрастта, че свидетелят е на възможно най-ниска възраст, като се допуска и извършването на медицинска експертиза за установяване на възрастта. Предвижда след предявяване на постановлението за привличане органът на досъдебното производство да изисква от инспектор при детска педагогическа стая изготвянето на характеристика за установяване на емоционална и социална зрялост, икономическо положение, социална и семейна среда, уязвимост, предходни противоправни прояви и рискови фактори.

ПП също предлагат промени в НПК. С техния Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) се предоставя възможност на разследващите органи да могат да внасят искане за освидетелстване, за разрешение за претърсване и изземване пред първоинстанционния съд, както и да представят за одобрение от съда на протокола за извършеното действие в условията на неотложност, като според вносителите по този начин би се постигнала процесуална бързина и икономия, както и би се намалил формализма в наказателния процес.

С друг проект на НПК на „Възраждане“ се прецизират изискванията за юридически стаж и професионална квалификация на изборните членове на Висшия съдебен съвет от парламентарната квота, като се установяват изисквания за научна степен в областта на публичноправните науки за част от кандидатите и минимален юридически стаж в съдебната власт или в публичноправната сфера. С проекта на закон се въвежда способ за провеждане на ефективно разследване срещу Главния прокурор на България и се регламентира процедура за реализиране на наказателната му отговорност. Предлага се при наличие на достатъчно данни за извършено престъпление от общ характер директорът на Националната следствена служба да образува досъдебно производство и да уведоми Висшия съдебен съвет за временно отстраняване от длъжност на Главния прокурор. Разширяват се правомощията на директора на Националната следствена служба и с образуване на производството той придобива качеството на изпълняващ длъжността прокурор по разследването. Със законопроекта се утвърждава независимостта на Националната следствена служба чрез отделянето й като самостоятелен и независим от прокуратурата орган и се предлагат структурни и организационни промени в следствените служби. Предвижда се временно отстраняване от длъжност на член на Висшия съдебен съвет, на председателите на върховните съдилища, на Главния прокурор, на прокурора по разследването срещу Главния прокурор или заместниците му до приключване на воденото срещу тях наказателно производство, когато са привлечени като обвиняеми за умишлено престъпление от общ характер.

spot_img

Реклама

spot_img

Още от рубриката

Съд в Париж осъди сепаратист от ЕТА

Егоиц Урутикоетксеа получи 2 години условно

Дипломатическата война между Русия и Латвия продължава

Кремъл реши да изгони двама латвийски дипломати

Русия удари село в Донецка област – има жертви

В резултат на ракетна атака срещу село Удачное в Донецка...

Великобритания праща бомби с лазерно насочване в Украйна

Новият пакет военна помощ на Обединеното кралство за Украйна ще...

Путин разкри: Първата ми визита в чужбина ще е в Китай

Руският президент Владимир Путин обяви в четвъртък намерението си да...

Литва и Беларус си размениха обвинения за провокации

Литва и Беларус си размениха обвинения за провокации. Това съобщи...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

„Новая газета“: Кадиров е тежко болен

Чеченският лидер Рамзан Кадиров е бил диагностициран с некротизиращ...

ЕЦТП обвинява МРРБ за снижени критерии за пътната маркировка в полза на частни фирми

Европейският център за транспортни политики (ЕЦТП) изказва в свое...

15 години затвор може да получи руски зам.-министър на отбраната за подкупи

Руският следствен комитет съобщи във вторник за задържането на руския...

Депутатите не искат елфи да чертаят пътя на „Турски поток“ у нас (ОБНОВЕНА)

Депутатите от временната парламентарна комисия за изчезналата пътна карта...

Главчев няма друг кандидат за външен министър и не прави кастинги

Нямам намерение да предлагам нов кандидат за служебен министър на...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img