Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Депутатите не искат елфи да чертаят пътя на „Турски поток“ у нас (ОБНОВЕНА)

Снимка: БГНЕС

Депутатите от временната парламентарна комисия за изчезналата пътна карта за изграждането на „Турски поток“ се събраха на първото си заседание и успяха да се скарат за дневния си ред. Заседанието бе прекратено бързо, като председателят на комисията Рамадан Аталай, назначен от Росен Желязков заради липсата на процедура по избор, успя да си намери повод в искането на депутатите от ПП-ДБ за време да се запознаят с предложените правила за работа на комисията.

Също така от ГЕРБ направиха и други предложения, до гласуването на които така и не стигна, като Томислав Дончев от ГЕРБ-СДС пък на шега призова да бъде извикан посланика на Турция, който да съдейства и да говори за частта на трасето, което се намира на Република Турция, тъй като комисията е с името Турски поток, а такъв на територията на България няма.

Александър Ненков поиска да бъде изслушан и бившия премиер и настоящ съпредседател на ПП-ДБ Кирил Петков. Преди това пък Ненков настоя комисията да се придържа строго към документи.

Това бе в унисон с предложението на председателя на временната комисия Рамадан Аталай, който, за да няма „предизборни тупания“, да не се изслушва бившия енергиен министър и настоящ депутат от ГЕРБ-СДС Теменужка Петкова, а да се изискат определени документи. Той поиска да бъде предоставен анализ и доклад от ДАНС за предоставяне пътната карта за изграждането на „Турски поток“, с който се финансира Русия за войната в Украйна. Аталай иска още да се предоставят още всички пазарни тестове за разширяване на българските газопреносни дружества, както и решение от КЕВР, с което се определя и одобрява методиката за резервирането на капацитета и нормите на възвръщаемост на газ.

Тошко Йорданов от ИТН пък се заяде с ПП-ДБ, че ако се били сглобили с ГЕРБ-СДС сега нямало да има временна комисия за „Турски поток“, а пътната карта по негова информация била намерена отдавна и отлежавала, за да се види дали ще има сглобка или ще се разглобяват. Председателят на ПГ на ИТН напусна залата обаче по време на гласуванията, включително и на дневния ред.

Предложенията на ПП-ДБ бяха да бъдат изслушани Илиян Василев, български дипломат, посланик на Република България в Русия от 2000 до 2006 г., и представители на BG Elvеs, които направиха публична изтеклата от имейл кореспонденция на секретаря на Александър Бабаков пътна карта. Т.нар. български елфи обаче няма да бъдат изслушани, тъй като биха били включени онлайн и дистанционно, което не се разбра дали депутатите възприемат като неуважително или имат подозрения, че те не съществуват наистина.

В крайна сметка народните представители подкрепиха предложението на Аталай за прекратяване на заседанието на временната комисия. Най-вероятно второ такова заседание няма да има, тъй като Народното събрание излиза във Великденска ваканция, която ще прелее в предизборна такава.

Парламентарната група на ПП-ДБ видя по време на заседанието на временната парламентарна комисия за изчезналата карта на „Турски поток“. Координиран саботаж от страна на коалицията ГЕРБ-СДС, БСП и ДПС видяха депутатите от „Продължаваме промяната – Демократична България“.

Очаквахме го и знаехме, че така ще се случат нещата. Това е проект във вреда на България и в полза на Русия, която получава начин да заобиколи Украйна. Такива проекти, руско-турски проекти, не трябва да се случват и трябва да се поеме политическа отговорност, настоя Мартин Димитров в коментар пред журналисти след прекратеното без да се случи нищо на него заседание на комисията.

ПП-ДБ от първия ден са против вредния проект за „Турски поток“ и никога не са си сменили позицията.

Мартин Димитров определи като елементарен политически трик неприемането на вътрешните правила на временната парламентарна комисия.

Венко Сабрутев от ПП-ДБ също заяви, че е очаквал ГЕРБ, ДПС и БСП да се обединят в кауза за „Турски поток“ – това е класически трик. Затова ПП-ДБ организират кръгла маса с групата на „Българските елфи“, Илиян Василев и Антикорупционния фонд, за да могат да изкажат информацията, която е в публичното пространство, както и тя да бъде представена на прокуратурата, за да може да се задейства имунната система на България.

На въпрос на News.bg как ПП-ДБ ще говорят с ГЕРБ-СДС и ДПС след предсрочните избори на база на обвиненията за пътната карта на „Турски поток“, Венко Сабрутев заяви, че това не е въпросът на деня, а въпросът бил защо ГЕРБ, ДПС и БСП саботират единственото заседание на временната комисия. Сабрутев обеща ПП-ДБ да продължат темата за „Турски поток“ и в следващото Народно събрание.

spot_img

Реклама

spot_img
Тодор Стефанов
Тодор Стефановhttp://www.news24sofia.eu
Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.

Още от рубриката

Иран освободи екипажа на португалския кораб, свързан с Израел

Хосеин Амирабдолахян, външен министър на Иран Иран освободи екипажа на...

Великобритания наложи санкции на израелски заселници на Западния бряг

В петък Великобритания наложи санкции на две "екстремистки" групи...

Войната няма да свърши, дори и Украйна да спечели на фронта

Ситуацията на фронта е най-тежката за Украйна от началото...

Стефан Сежурне: Руският военен провал в Украйна е налице

Според изчисленията на Франция, около 150 000 руски военни...

„Сиела Норма“ спечели обществената поръчка за машинния вот на 9 юни

Фирмата "Сиела Норма" е определена от ЦИК за изпълнител...

Борисов, Караянчева и Делян Добрев повеждат по две листи за 50-о НС

Водачите на листите на ГЕРБ-СДС за всички избирателни райони:

Реклама

spot_img

Продължете да четете

14 жертви и десетки ранени при катастрофа с автобус в Мексико

Превозното средство се е преобърнало на пътя

Министър Малинов и турския му колега нищят договора с „Боташ“

Министърът на енергетиката Владимир Малинов се срещна с турския...

Задържаха над 800 000 къса контрабандни цигари на ГКПП – Лесово

При проверка на товарен автомобил на ГКПП - Лесово...

Френската полиция освободи Жерар Депардийо

Френската полиция освободи актьора Жерар Депардийо, който преди това...

Манила скастри Пекин за тормоза край спорна плитчина в Южнокитайско море

Манила привика китайски дипломат, за да му връчи протестна...

WSJ: Путин не стои зад смъртта на Навални

Американските разузнавателни агенции установиха, че руският президент Владимир Путин...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img