Държавни агенции с бюджети за стотици милиони са поели ангажименти за милиарди

Прочитания 4823
0 0
Снимка: БГНЕС

По магистрала „Хемус“ държавата е платила 71% от цената на целия обект, а е получила като изпълнение 5% от него, заяви финансовият министър Асен Василев.

Според него, с останалите 65% строителните фирми спокойно могат да продължат работа та си по този обект без каквито и да е проблеми.

По тази причина финансовият министър смята, че спирането на плащанията по т.нар. „ин хаус“ поръчки по европейски програми за строителните компании не би трябвало да блокират дейността им.

„Въпреки това в дружеството „Автомагистрали“ сме оставили едни 100 млн. лева, за да може то спокойно да продължи работата си“, каза Василева.

В отговор на жалбите на строителния бизнес, че държавата блокира работата му, като спира плащанията, Василев даде следния пример, който може да се разглежда и като послание към гражданина данъкоплатец. Представете си, че по договор за ремонт за 1000 лева сте платили 700, а фирмата ви е сложила плочки за 5 лева и ви известява, че не може да продължи работата, защото няма пари. Няма ли да я запитате къде са останалите средства до 700 лева, които сте ѝ платили?“, попита той.

При агенция „Пътна инфраструктура“ има и друг, не по-малко обезпокояващ казус. Нейният годишен бюджет за редовен ремонт на пътищата от близо 370 млн. лева, а възложила дейности за 2,8 млрд. лева.

Пита се откъде ще дойде разликата между 370 млн. лева и 2.8 млрд. лева за възложени дейности. Според агенцията тя ще бъде покрита от приходите от ТОУ-такси. Но тези приходи към момента са 80 млн. лева. И кой ще плаща останалите?“, попита реторично министъра.

Той уточни, че има договори с фирми от различни браншове за стотици милиони, които са разплатени на 80% и дори на 100%, а предстои тепърва да бъдат изпълнявани.

Василев заяви, че в момента се търсят решения за разсрочване и намаляване на поетите ангажименти за плащания.

Въпреки тези негови обяснения е ясно, че тези поети ангажименти за 2,8 млрд. лева са много сериозен квази дефицит на държавата, който може да нанесе тежък удар върху бюджета и дори да увеличи дълговото бреме, ако тези плащания не бъдат разсрочени за няколко години напред.

Според Василев една от причините за всички тези проблеми с „ин хаус“ поръчките е непълното транспониране на европейските директиви в нашите закони пълната липса на прозрачност при този тип поръчки.

Контакти и информация за автора:

Репортер по темата: Васил Димитров

editor
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Две атаки за 12 часа срещу посолството на САЩ в Ирак

Предупредителни сирени са се включили във вторник в посолството на САЩ в иракската столица. Това съобщи телевизионният канал AlHadath, като се позова на източници. Неизвестни нападатели са направили опит за ракетно нападение върху силно охраняваната „зелена зона“ в центъра на столицата Багдад, където се намират редица правителствени сгради и чуждестранни […]