Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Борисов допуска, че ЕС може да иска документ за ваксинация

Общо 180 млн. лв. са отпуснати от републиканския бюджет до този момент за закупуването на ваксини срещу COVID-19. Подготвят се и допълнителни 50 млн. лв., информираха от Министерския съвет.

Българският премиер Бойко Борисов допусна, че е възможно в ЕС да искат документ за ваксинация.

Как действа Съюзът, държавите членки, както гърците въведоха PCR тестове, в един момент, ще кажат я да видим кой е ваксиниран, кой не е. Така че тогава да не се налага да се правят повторно… И нали имаме електронен списък, каза премиерът в Пловдив.

Припомняме, че рано тази сутрин пристигнаха първите ваксини срещу COVID-19.

Премиерът Бойко Борисов и здравният министър Костадин Ангелов посетиха РЗИ-Пловдив, където по-рано днес пристигна първата пратка ваксини срещу COVID-19. Логистиката по разпределението на дозите ваксини за шестте региона в страната е задействана.

Първоначално днес ваксини се доставят в София, Пловдив, Бургас и Варна, а през следващите дни и в останалите региони. Борисов благодари на председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен за добрата организация и синхронната логистика по доставката на ваксините за всички страни от Европейския съюз.

Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов изтъкна, че дозите от ваксината в РЗИ-Пловдив ще се съхраняват в хладилник, на температура от 2 до 8 градуса, което е допустимо за следващите пет дни, в рамките на които ваксините ще бъдат използвани.

Готови са пакетите за всяка болница и информационните материали, отбеляза Костадин Ангелов. 

На всеки пациент следва да се поставят две дози от ваксината, след което информационната система, която е подготвена, може да издаде удостоверение на всеки ваксиниран. Министърът на здравеопазването напомни, че ваксинирането е безплатно и доброволно. Около 35 млн. лв. са отпуснати за Ремдесивир са около 35 млн. лв.

Ежемесечно се предоставят по 83 млн. лв. в подкрепа на работещите на първа линия. Наред с това по линия на НЗОК средствата за първа линия за месец за общопрактикуващите лекари са 5 млн. лв. и 1,2 млн. лв. за сестрите при общопрактикуващите лекари. Министърът на здравеопазването напомни още, че с правителствено решение бяха предоставени над 22 млн. лв. за дейности на БулБИО.

Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, който също беше на място в РЗИ-Пловдив, заяви, че лекарите и медицинските служители от армията също са включени в първата фаза от процеса на ваксиниране.

Припомняме още, че според председателя на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров лекарите не носят отговорност за ваксината.

На 24 декември бе обявено, че е създадена организация за начало на ваксинацията срещу COVID-19, която ще започне на 27 декември в София, Пловдив и Бургас. Ваксинацията ще бъде доброволна и безплатна.

По информация на директора на Агенцията по лекарствата у нас Богдан Кирилов 100 000 дози от ваксината на Pfizer-BioNTech очакваме у нас до края на януари 2021 година. С тази доставка ще могат да се ваксинират около 50 000 души, тъй като ваксинирането е двуфазово. Очаква се до 6 януари да има одобрение и на втората ваксина, тази на компанията „Модерна“. Ваксините на „Джонсън и Джонсън“ и „Астра Зенека“ са в предварителен етап на одобрение. Очаква се през февруари и март да имаме 3 или 4 ваксини, разрешени за употреба, заяви Кирилов.

На 21 декември в становище на БАН бе препоръчано хората да се консултират с личния си лекар, ако решат да се ваксинират.

Преди това пациентски организации поискаха да има Фонд за пострадали от ваксини.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Съд в Париж осъди сепаратист от ЕТА

Егоиц Урутикоетксеа получи 2 години условно

Дипломатическата война между Русия и Латвия продължава

Кремъл реши да изгони двама латвийски дипломати

Русия удари село в Донецка област – има жертви

В резултат на ракетна атака срещу село Удачное в Донецка...

Великобритания праща бомби с лазерно насочване в Украйна

Новият пакет военна помощ на Обединеното кралство за Украйна ще...

Путин разкри: Първата ми визита в чужбина ще е в Китай

Руският президент Владимир Путин обяви в четвъртък намерението си да...

Литва и Беларус си размениха обвинения за провокации

Литва и Беларус си размениха обвинения за провокации. Това съобщи...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

САЩ отхвърлят двоен стандарт в отношението си към Израел

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън отхвърли в понеделник предположенията,...

Комисията за аферите в Митниците и Асен Василев приключи работа

Комисията за аферата в Агенция "Митници" приключи дейността си....

Израел бомбардира Северна Газа

Това най-тежкият обстрел на района от седмици

ЕДИНСТВЕНО В News24sofia.eu! При спецакция в София: Хванаха дилъри и клиенти с дрога в известна столична дискотека (ВИДЕО)

Дилърите били заловени с кокаин, марихуана, екстази и амфетамини. В ареста попаднали и техни клиенти, научи още News24sofia.eu

20-годишна е заплашила с убийство майка си в София

Дъщерята е стиснала майка си за врата

Прокуратурата поиска задържане под стража на Марин Димитров

Прокуратурата е внесла в Софийския градски съд за налагане...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img