Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Блинкън обсъжда Газа и Рафах с Галант

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън вероятно ще обсъди опасенията на САЩ относно планираната военна операция на Израел в Рафах с гостуващия израелски министър на отбраната Йоав Галант в понеделник. Това съобщава „Ройтерс“, като цитира изявление на Държавния департамент.

Но Блинкън няма да представи алтернативните планове на Вашингтон за военна операция в южния град Газа, след като премиерът Бенямин Нетаняху отмени отделна среща между САЩ и Израел по въпроса, уточни говорителят на Държавния департамент Матю Милър.

Милър каза пред репортери, че е „изненадващо и жалко„, че Нетаняху е решил израелска делегация да не пътува, след като САЩ се въздържаха от гласуването в Съвета за сигурност на ООН в понеделник.

Милър каза, че планираното нападение на Израел срещу Рафах ще бъде грешка и ще отслаби сигурността на Израел. Рафах е последното убежище за около половината от 2,3-милионното население на Газа, много от тях разселени поради битки другаде.

Рафах ще бъде обект на разговори на срещите на Блинкън с Галант и други израелски официални лица в понеделник и вторник, но подробно представяне на опасенията не беше част от плана за срещата с Галант.

Сигурен съм, че ще намерим други начини да изложим нашите опасения на правителството на Израел на много висши нива, но нямам какво да обявя по отношение на това днес„, каза Милър.

Припомняме, че Съветът за сигурност на ООН поиска незабавно прекратяване на огъня между Израел и палестинската въоръжена групировка „Хамас“ в понеделник, след като израелските сили извършиха нови въздушни удари в Газа и обсадиха две болници.

След като наложиха вето на три по-ранни проекторезолюции за войната в Ивицата Газа, Съединените щати се въздържаха след глобалния натиск за прекратяване на огъня, за да облекчат страховете от глад след почти шест месеца война.

Нетаняху, чиито отношения с Вашингтон бяха обтегнати от свирепостта на израелската офанзива в Газа, каза след гласуването в ООН, че сега няма да изпълни плановете си да изпрати делегация във Вашингтон на Рафах.

Милър припомни, че Блинкън е провел дискусии относно Рафа миналата седмица в Тел Авив с Нетаняху и военния кабинет на Израел и е изложил много сериозни опасения.

Когато се срещнахме с тях в Израел в петък, те ясно дадоха да се разбере, че искат да видят опциите, алтернативите, които Съединените щати ще представят„, каза той.

Междувременно, израелският министър-ветеран Гидеон Саар, който се присъедини към извънредното правителство на единството на премиера Бенямин Нетаняху след атаката на „Хамас“ на 7 октомври, заяви в понеделник, че е подал оставка, след като не е бил включен във военния кабинет на най-високо ниво, съобщава „Ройтерс“.

Саар се присъедини към правителството на единството заедно с няколко други членове на опозицията. Напускането му, заедно с още един от неговите съюзници, не се очаква да повлияе на стабилността на правителството на Нетаняху, което все още контролира мнозинство в парламента.

Саар някога е бил съперник на Нетаняху в дясната партия „Ликуд“, преди да се присъедини към по-центристкия блок, воден от бившия военен началник Бени Ганц.

Заедно с него влязоха в извънредното правителство. Ганц стана член на военен кабинет с малък форум, който вземаше решения, докато Саар беше изключен.

Не мога да нося отговорността, ако нямам, според моята преценка, реална възможност да повлияя на посоката на политиката. Просто не виждам никаква полза от това„, каза Саар в изявление за предаване.

Оставката му не е изненада, тъй като Саар развали съюза с Ганц по-рано този месец.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Украйна отрича, че е изтеглила Abrams-ите от фронтовата линия

Украинските сили отричат съобщенията за предполагаемо изтегляне на танковете Abrams...

Моторист пострада при катастрофа на пътя Велико Търново – Русе

Мотоциклетист е пострадал в събота при катастрофа на пътя...

35 запалянковци в ареста след Вечното дерби

Без сериозни инциденти и нарушения на обществения ред е...

Ситуацията на фронта се влошава, призна украинското командване

Обстановката на фронта е сложна и има тенденция към...

Руският заместник-министър на отбраната обжалва ареста си за корупция

На 8 май Московският градски съд ще разгледа жалбата...

Министър Малинов и турския му колега нищят договора с „Боташ“

Министърът на енергетиката Владимир Малинов се срещна с турския...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Politico: Въпреки ниската инфлация, България няма да е в еврозоната 2025 г.

Българите изразяват ниска подкрепа за присъединяването

Руският заместник-министър на отбраната обжалва ареста си за корупция

На 8 май Московският градски съд ще разгледа жалбата...

Законотворчество като реденето на жълтите павета

Законодателната дейност в България в последната една година е...

Елена Йончева окончателно загуби данъчно дело за 58 000 лв.

Евродепутатът Елена Йончева окончателно губи делото по обвинения за присвояване...

Обвиняват Тръмп за намеса в изборите през 2016 г.

Прокурори заявиха в първия ден от процеса срещу Доналд Тръмп...

Забраната за реклама на хазарта е приета на първо четене

Бюджетната комисия прие на първо четене забраната за реклама...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img